logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Miele WWG360 WCS PWash&9kg Nowa pralka - 85°C na programie Bawełna 40°C.

limitt 26 Mar 2025 16:53 1053 9
REKLAMA
  • #1 21496328
    limitt
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Fabrycznie nowa pralka Miele WWG360 od pierwszego dnia na programie Bawełna 40 stopni mocno przegrzewa. Zmierzona temperatura drzwiczek w przypadkowym momencie przekraczała 55 stopni (brak możliwości dodania prania, drzwiczki zablokowane ze względu na przekroczenie 55 stopni). Po wizycie technika okazało się, że pralka dogrzewa do 85 stopni, więc totalna porażka.
    Podzespoły pralki sprawdzone, to wina firmware, przypuszczam, że problem występuje nie tylko w moim egzemplarzu. Od dłuższego czasu czekam na decyzję kierownictwa serwisu w tej sprawie.
    Jeśli ktoś posiada pralkę z tej serii, to proszę o zmierzenie temperatury.
    Jeśli ktoś spotkał się z takim problemem, to proszę o info.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21496578
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2312
    Jak to wygląda na wyższych temperaturach niż 40 stopni? Możesz włączyć program bez odzieży, samą wodę i sprawdzić, czy też przekracza zakres temperatury? Może wada fabryczna tego modelu lub coś nie tak z czujnikiem NTC. Jeżeli na gwarancji, to walcz o wymianę na model pozbawiony wad.
  • #3 21496685
    limitt
    Poziom 10  
    Na bawełnie 20 stopni temperatura szybki to ponad 28, czyli prawdopodobnie temp. wsadu to prawie 40 i tylko na tym programie piorę, tak samo zawyża na innych programach. Czujnik NTC sprawny. Kierownictwo Miele twierdzi, że pralka jest sprawna, dzisiaj miałem drugą wizytę technika potwierdzającą 85 stopni na 40, dodatkowo pralka wypompowuje wodę z detergentem na QuickPowerWash 40 stopni po 11 minutach i udaje, że pierze dalej w czystej wodzie uzupełnionej w takiej samej ilości i zaczyna grzać ponad 55(to co jestem sam w stanie zmierzyć). W ciągu kilku dni będę znał odpowiedź Miele, na pewno o niej napiszę.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21496829
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6903
    limitt napisał:
    Jeśli ktoś spotkał się z takim problemem, to proszę o info.

Wątpię byś znalazł drugi taki przypadek.
    Generalnie skoro technik serwisu potwierdził przegrzewanie to powinni beż żadnego ale naprawić lub wymienić urządzenie.
    Jeśli będą odrzucać to obierasz kierunek na federację praw konsumenta i ciau.
    Póki sprzęt jet na gwarancji to nie twój problem co jej dolega.
  • REKLAMA
  • #5 21496844
    limitt
    Poziom 10  
    Pralka działa tak od pierwszego prania, w dniu dostarczenia. Kierownictwo/dyrekcja serwisu nie bierze pod uwagę opinii technika i udaje, że pralka jest sprawna.
  • Pomocny post
    #6 21497516
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6903
    Mieele już od jakiegoś czasu uprawia dziwną politykę i są serwisy któe przezto też porezygnowły ze współpracą z tą marką.
    Tak jak Ci pisałem, jak nie po dobroci to ederacja praw konsumenta.
    Jak Cię pocieszy, to ja idę z Lidlem na wojne, bo mimo przysługującego prawa zwrotu $ z tytułu rękojmi (powtórnie ta sama awaria urządzenia parkside) odsyłają mnie do serwisu na naprawę, a temat rękojmi zlewają jak bym o tym nigdy nie napisał.
    Tki klimat korporacji.
  • Pomocny post
    #7 21497560
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2312
    Wysłałem też tę diagnozę technika do kolegi, co ma autoryzację Miele. Sam jestem ciekawy, jak się sprawa zakończy...
  • REKLAMA
  • #8 21498267
    limitt
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za pomoc/poradę, jak serwis Miele nie rozwiąże sprawy, to z pewnością z niej skorzystam.
    Jestem też ciekaw niezależnej opinii.
    Oczywiście napiszę, jak dalej potoczyła się sprawa.

Pozdrawiam,
    Wojtek
  • #9 21505898
    limitt
    Poziom 10  
    Do dzisiaj nie dostałem żadnej odpowiedzi.
  • #10 21527675
    limitt
    Poziom 10  
    Sprawa zakończona, zwrot pralki i pieniędzy, a dlaczego?

Wszystkie obecnie sprzedawane (tak twierdzi kierownictwo serwisu, uważając, że tak ma być) pralki Miele na programie Bawełna 40 robią to samo:
    Przegrzewanie, temperatura wsadu po otwarciu awaryjnym max, co złapałem, to ponad 66 stopni. Najwyższa udokumentowana 63,7 °C. Temperatury mierzone pirometrem przemysłowym z indywidualnym certyfikatem kalibracji. Nie uznano moich pomiarów, co do błędów programu stwierdzono "inżynierowie Miele tak zaprojektowali, więc tak ma być", zwrot oficjalnie uznany ze względu na "niezadowolenie klienta".
    Wylewa wodę z detergentem i wlewa czystą po kilkunastu minutach i dalej udaje pranie do końca cyklu (rozcieńczenie roztworu około 1/10, cały cykl 2:39 h). Po zamknięciu drzwiczek podczas funkcji dodania ubrań w czasie prania znowu wylewa wodę z już rozcieńczonym detergentem, jak się zrobi tak ze trzy razy, to nie trzeba już płukać :)
    Byłem w salonie Miele, gdzie mają podłączoną pralkę, wyższy model robi dokładnie to samo, jak pokazałem to sprzedawczyni, to była w szoku.
    Jak bym to wiedział wcześniej, to nigdy nie kupiłbym takiej pralki. Jak chcę prać na 30, to trzeba ustawić 20 stopni, jak chcę prać na 40, to trzeba ustawić 30, programu 40 stopni lepiej nie ruszać. Na zdjęciach pomiar temperatury drzwiczki/wsad.
    Wyświetlacz pralki Miele ustawiony na 40°C i 1400 obr./min oraz pirometr pokazujący temperaturę 60,9°C.
    Pirometr przemysłowy pokazujący temperaturę 63,1°C przy drzwiczkach otwartej pralki.

Podsumowanie tematu

✨ Fabrycznie nowa pralka Miele WWG360 WCS PWash&9kg wykazuje poważny problem z przegrzewaniem podczas programu Bawełna 40°C, gdzie temperatura wsadu przekracza nawet 85°C, co potwierdził technik serwisu. Pomiar temperatury drzwiczek wskazywał ponad 55°C, a podczas prania QuickPowerWash 40°C pralka wypompowuje wodę z detergentem i kontynuuje cykl w rozcieńczonej wodzie, co sugeruje błędne działanie programu i sterowania temperaturą. Czujnik NTC został sprawdzony i uznany za sprawny, a problem prawdopodobnie wynika z wadliwego firmware’u. Kierownictwo serwisu Miele nie uznaje reklamacji, twierdząc, że takie działanie jest zgodne z projektem urządzenia. Po długim oczekiwaniu i braku rozwiązania sprawa zakończyła się zwrotem pralki i pieniędzy. Problem dotyczy całej serii, a użytkownik potwierdził wysokie temperatury wsadu mierzone pirometrem przemysłowym z certyfikatem kalibracji. Dyskusja wskazuje na konieczność interwencji konsumenckiej w przypadku odmowy naprawy lub wymiany wadliwego sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA