logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawność pieca żeliwnego Camino 18kW - jakie były wartości?

Glasi22 26 Mar 2025 20:45 711 8
REKLAMA
  • #1 21496677
    Glasi22
    Poziom 3  
    Piec camino
    Witam, odświeżę trochę archaiczny temat, ale niestety to konieczne. Czy ktoś pamięta, jaką sprawność miały piece żeliwne camino? Mam taki ok. 18 kW mocy znamionowej. Pracuje bez bufora, miarkownik często zamyka klapkę po osiągnięciu temperatury wody. Potrzebuję tych danych, żeby mniej więcej zorientować się, ile kWh może pociągnąć mi nowy piec gazowy. W swoim piecu na cały rok, ogrzewanie domu plus poza sezonem grzewczym woda użytkowa, spalam ok. 12 mp drewna, w sumie większość to gatunki niskokaloryczne, więc według tabeli to ok. 19000 kWh z tych 12 m plus 1 t węgla, max, czyli ok. 8000 kWh. Dom 120 m dobrze docieplony. Pamiętam, że to Camino z Dozametu sprawność miało niezbyt dobrą, tym bardziej na węglu i drewnie, ale nie mogę sobie przypomnieć, ile to było
  • REKLAMA
  • #2 21496814
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3848
    Żeby dostać precyzyjne informacje, chyba najlepiej zadzwonić do producenta tych kotłów. Sądzę, że działa techniczny będzie w stanie podać najbardziej miarodajne dane. Tyn bardziej, że firma istnieje i nadal produkuje żeliwne kotły.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21496858
    Glasi22
    Poziom 3  
    Tak, wiem, ale teraz te kotły są z przystawkami na pellet i sprawność mają inną, a kiedyś dane były podawane, ale dla koksu, do którego on był skonstruowany
  • REKLAMA
  • #4 21496895
    Mobali
    Poziom 43  
    Ale kto lepiej od producenta będzie w stanie określić orientacyjną sprawność?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21496903
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2114
    Camino to kocioł na koks i ew. węgiel. Na drewnie ma marną sprawność.
    Zrób sobie wyliczenia swojego budynku na https://cieplo.app/ bo wychodzisz ze złego punktu do obliczeń.
    Jaki gaz? Ziemny, czy płynny z własnego zbiornika? Jak policzysz zapotrzebowanie to wrzuć na forum.
  • #7 21497100
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2114
    Szukanie sprawności jest bez sensu, bo i tak nie wiadomo w jakich warunkach i z jakim opałem ten kocioł przacował
  • #8 21497238
    Mobali
    Poziom 43  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Szukanie sprawności jest bez sensu
    Oczywiście masz rację, bo najlepszą i najbardziej efektywnym sposobem odpowiedniego doboru kotła jest po po prostu jak najbardziej precyzyjne oszacowanie zapotrzebowania energetycznego tego budynku. To da się zrobić, choćby korzystając z kilku kalkulatorów i uśredniając wynik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21711193
    ShingoW_
    Poziom 1  
    Temat sprzed kilku miesięcy, ale może komuś się jeszcze to info przyda ::
    Camino 3, czyli stara wersja popularnego kopciucha, czasami zwany jeszcze DOZAMET, z częściami KWD, to wersja bezklasowa, a jej sprawność jest zależna od warunków, w jakich pracuje oraz czym się pali, lecz na pewno nigdy nie przekroczy 70%. Pozdrowienia od działu serwisowego firmy Camino :-)

Podsumowanie tematu

✨ Piec żeliwny Camino o mocy około 18 kW, zwłaszcza starsze modele produkowane przez Dozamet z częściami KWD, charakteryzował się sprawnością nieprzekraczającą 70%, przy czym efektywność zależała od rodzaju paliwa i warunków pracy. Piece te były pierwotnie przeznaczone do spalania koksu i węgla, a na drewnie ich sprawność była znacznie niższa. Aktualne modele Camino wyposażone są w przystawki na pellet i mają inną sprawność. Dokładne dane najlepiej uzyskać bezpośrednio od producenta, który nadal produkuje żeliwne kotły. W celu oszacowania zapotrzebowania energetycznego budynku rekomendowane jest korzystanie z kalkulatorów, np. cieplo.app, co pozwoli na lepsze porównanie zużycia energii i planowanie wymiany pieca na gazowy. Warto pamiętać, że sprawność kotła zależy od warunków eksploatacji i rodzaju opału, co utrudnia jednoznaczne określenie wartości bez szczegółowych danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA