logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór mocy kotła węglowego do domu 135m2 z grzejnikami 19000W

rcgeo 22 Sie 2006 23:05 14199 7
REKLAMA
  • #1 2942897
    rcgeo
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Witam.
    Chcę kupić nowy kocioł na węgiel -drewno do budynku jednorodzinnego wolno stojącego o pow.135m2 typowo kostka z lat 70-80.
    Obecnie mam instalację z pompą i grzejnikami o mocy łącznej 19000 W przy zasilaniu 90/70 oraz piec KWD Camino 3.Obecnie przy piecach stalowych zalecane jest aby temperatura wody na powrocie była min.50 stopni. O jakiej mocy muszę kupić piec aby spełaniać te parametry.Chcę nadmienić że ostatniej zimy przy mrozie minus 30 zapas mocy na piecu (20.93KW) był wystarczający.Na razie nie zamierzam montować zasobnika na CWU.
  • REKLAMA
  • #2 2943378
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 728
    Witaj.
    W praktyce przyjmuje się średnio zapotrzebowanie na ciepło ok. 150W/m².
    Tak więc kocioł o mocy 21-23kW np. ZĘBIEC będzie w zupełności wystarczający nawet jak dołożysz w przyszłości zasobnik CWU.
  • REKLAMA
  • #3 2963901
    rcgeo
    Poziom 11  
    Przepraszam że nie odpowiadałem ale miałem awarie z kompem.
    Dzięki za podpowiedź.
    ale z tego co czytam w muratorze i innej literaturze to piszą żeby nieprzewymiarowywać pieca i wg.moich obliczeń powinien wystarczyć mi piec o mocy 14-15 Kw (100-110W/m2 bez zasobnika CWU )i tak jak zapytałem w poscie żeby temp.na powrocie była 50 stopni C.
    Ja sądze (być może jestem w błedzie) że jeżeli kupię piec o mocy 21-22Kw to będę musiał trzymać niską temperaturę na zasilaniu a tym samym niską na powrocie i nie spełnię warunku min 50 stopni na powrocie.
    Chcę zaznaczyć że CHĘĆ kupna kotła o niższej mocy nie jest podyktowana kwestią oszczędzenia 100 czy 200pln tylko kwestią że w okresie przejściom w piecu utrzymywana jest niska temp. bo w chałupie będzie za gorąco.Z góry dziekuję za podpowiedź
  • #4 2964341
    DonRomano
    Poziom 34  
    W praktyce dla takich domów przyjmuje się ok. 150W/m².
    Jest tak po to aby zapewnić temperaturę wewnątrz obiektu ok. 20st. przy temperaturze na zewnątrz -20st.
    Temperatura na zewnątrz poniżej -20 st. utrzymuje się dość krótko więc nie bierze się tego pod uwagę.
    Moce te przyjmuje się dla temp. zasilania ok.70st. a powrotu ok. 50st.
    I wszystko było by w porządku gdybyśmy mieli albo zimę albo lato, bez okresów przejściowych.
    Niestety tak nie jest i okresów przejściowych nie bierze się pod uwagę.Jeżeli tak bardzo zależy Ci na utrzymaniu temperatury powrotu na poziomie 50 st. to należy rozbudować kotłownię o zawór trzy-drogowy(mieszacz) i najlepiej układ regulacji pogodowej.
    Należało by również zastosować głowice termostatyczne na poszczególnych grzejnikach w celu dokładnej regulacji temperatury w poszczególnych pomieszczeniach.

Dodam jeszcze, że moc kotła można zmniejszyć ale pod warunkiem bardzo dobrego docieplenia domu, wymiany stolarki okiennej i drzwiowej oraz sprawnie działającej wentylacji najlepiej z odzyskiem ciepła.

P.S. nie czytam i Ty również nie powinieneś czytać muratora.
  • REKLAMA
  • #5 2965987
    rcgeo
    Poziom 11  
    Chyba wszystkich rzeczy nie napisałem .Muszę dodać że mam wymienione okna na nowe,na kaloryferach mam zamontowane głowice termostatyczne, rury mam o mniejszym przekroju no i pompę przy dotychczasowym piecu.W przyszłym roku mam zamiar ocieplić dom i sądzę że przy tych warunkach i tych Co Sam wymieniłeś że mamy tylko np.-20 przez 2-3tygodni to zapas mocy pieca nie jest potrzebny.
  • #6 2966071
    endriu.kom
    Poziom 24  
    Ocena: 134
    A dlaczego chcesz wymienić ten piec camino3 na piec stalowy?,przecież ten camino jest żeliwny a piece żeliwne są najleprze!
  • REKLAMA
  • #7 2966359
    DonRomano
    Poziom 34  
    To ja się produkuje a ty nie piszesz o rzeczach podstawowych?!
    W takiej sytuacji moc ok. 110W na metr kwadratowy powinna wystarczyć.
    Pozostaje jeszcze sprawa wielkości komory spalania, im kocioł o mniejszej mocy tym komora będzie mniejsza i trzeba częściej dokładać paliwa.
    Ale to już twoja sprawa, w/g mnie powinieneś zakupić kocioł o mocy ok 20 Kw.

Co do kotłów KAMINO to są to kotły nie udane mimo że żeliwne.
    Ich konstrukcja wewnętrzna pozostawia wiele do życzenia i sprawia że są wyjątkowo nie ekonomiczne.
  • #8 2967366
    rcgeo
    Poziom 11  
    Do endriu.kom
    jest kilka
    minusy
    -to tak jak napisał Donromano jest troche mało ekonomiczny i trzeba czesto (co 4-5 godz latac do niego),
    prawie co drugi,trzeci dzien trzeba bawić się w kominiarza i czyscić piec i co najmniej trzy razy w sezonie czyścić komin.
    -brak sterowania mam popsuty miarkownik ciągu (chciałem kupić nadmuch z sterownikiem to do kamino nie znalazłem)
    -palić to najlepiej byłoby koksem bo do tego paliwa jest przystosowany
    plusy
    to duża komora do której można bez problemu wrzucić drewno (metrówki pocięte na trzy cześci) w okresach przejściowych

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru mocy kotła węglowego do domu jednorodzinnego o powierzchni 135 m² z instalacją grzewczą o łącznej mocy 19 000 W przy zasilaniu 90/70°C. Zalecana moc kotła według praktyki to około 150 W/m², co daje 21-23 kW, co zapewnia odpowiedni zapas mocy nawet przy niskich temperaturach zewnętrznych (do -30°C) i umożliwia późniejsze podłączenie zasobnika CWU. Autor pyta o możliwość zastosowania kotła o mocy 14-15 kW, aby uniknąć przegrzewania domu w okresach przejściowych i utrzymać temperaturę powrotu na poziomie minimum 50°C, co jest wymogiem dla nowoczesnych kotłów stalowych. W odpowiedziach podkreślono, że moc kotła można zmniejszyć tylko przy bardzo dobrym dociepleniu budynku, wymianie stolarki okiennej i drzwiowej oraz zastosowaniu termostatycznych głowic na grzejnikach i regulacji pogodowej z zaworem trójdrożnym. Wskazano, że mniejsza moc kotła oznacza mniejszą komorę spalania i konieczność częstszego dokładania paliwa. Dyskusja zawiera również ocenę kotła KWD Camino 3 – żeliwnego, ale nieekonomicznego i wymagającego częstego czyszczenia oraz braku sterowania nadmuchem. Zwrócono uwagę na zalety dużej komory spalania w tym modelu, umożliwiającej palenie drewnem. Podsumowując, rekomendowana moc kotła to około 20-23 kW, z uwzględnieniem warunków izolacji i regulacji instalacji, aby spełnić wymogi temperaturowe i komfort cieplny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA