logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nowy Standby 0 mA. Oznaczenia funkcji w chińskim radiu - co oznaczają AF, TP i inne?

60jarek 27 Mar 2025 08:11 624 3
REKLAMA
  • #1 21497068
    60jarek
    Poziom 28  
    Ocena: 508
    Kolejne chińskie radio na tapecie i system Standby.
    Tu miła niespodzianka w radiu.
    Nowy system działa tak, że radio nie pobiera prądu podczas czuwania jeśli co kol wiek pobiera to max. parę mA, to postaram się zmierzyć precyzyjnie miernikiem.
    Podczas gdy w zwykłych trybach czuwania potrafi pobierać 13mA, tu nie pobiera takiego prądu.
    Menu ustawień radia samochodowego z opcjami trybu gotowości.
    Tu bym prosił o opis wszystkich oznaczeń funkcji w radiu, jakie występują, co oznaczają na zdjęciu AF TP i te wszystkie znaczki po kolei?
    Ekran samochodowego radia z wyświetlanymi funkcjami i stacjami.
  • REKLAMA
  • #2 21497314
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 653
    60jarek napisał:
    Nowy system działa tak, że radio nie pobiera prądu podczas czuwania jeśli co kol wiek pobiera to max. parę mA, to postaram się zmierzyć precyzyjnie miernikiem.

To niech kolega zmierzy a później pisze takie tematy.
    60jarek napisał:
    Tu bym prosił o opis wszystkich oznaczeń funkcji w radiu, jakie występują, co oznaczają na zdjęciu AF TP i te wszystkie znaczki po kolei?

To są ogólnodostępne informacje do znalezienia w sieci i na forum Elektrody.
  • REKLAMA
  • #3 21497456
    60jarek
    Poziom 28  
    emik napisał:
    To niech kolega zmierzy, a później pisze takie tematy.

Zmierzyłem i pobór prądu to 1,08mA nie ma mowy o pomyłce.
    Przyda się ta wiedza innym, po co ma mi pobierać prąd 16- 19 mA na czuwaniu skoro ta opcja jest super -nie miałem jej w poprzednich radyjkach. (ostatnie pobierało na stałe 13mA aż padło i zaczęło pobierać 300mA - odesłane na gwarancji zwrot kasy - pocieszyłem nim się kilka miesięcy, gwarancja się przydaje. (ono było od początku z wadą).
    Powoli doszedłem część tych ustawień jak ta ikonka na dole po prawej, radio ma wbudowany kilka ustawień dla Europy i Europy wschodniej i tam jest AM i FM, dla Europy zachodniej tylko FM dostępny obecne pasmo.
    Ikona na ekranie radia samochodowego, przypominająca sygnał sieci.
    Zmiana zasięgu stacji.
    Do wyboru AM FM jak radio ustawione dla Europy wschodniej, czyli stary zakres UKF i AM -przełączanie ich w EU zachodnia zmiana .
    To się nie dziw, że zadaje pytania. Chińczyk rożnie podchodzi do tych ikonek i oznaczeń co radio, to jest różnie.
    Te radio 4GB/64GB ma naprawdę dużo ustawień, jedyne co brakuje to wmontowanego CAN -tylko obsługa jest wgrana programowo (o to akurat się zapytałem przed zakupem. Opis aukcji bardzo chaotyczny, a sprzedawca tez nie bardzo wie, co sprzedaje do końca. Zadałem mu kilka pytań to cisza obecnie.
    Myślę, że większość ustawień już poznałem przez 2 dni "radio na stole").
    Mam jeszcze kilka pytań do ustawień jak sygnał mikrofonu i internet po BT przy rozmowie zestawu "głośno mówiącego w radiu", ale najpierw poczekam, na odpowiedź sprzedawcy i na osobno dokupiony mikrofon.
    Funkcja alternatywnych częstotliwości (AF) w sposób ciągły dostraja się do stacji o najsilniejszym sygnale w sieci, a funkcja informacji drogowych (TA) zapewnia bieżące informacje drogowe oraz programy dotyczące ruchu drogowego (TP), jeśli zostaną odebrane.
    Nie montuję radii samochodowych na co dzień i nie prowadzę zakładu usługowego, ta wiedza przyda się innym.
    Poczekam z zamknięciem tematu bo jeszcze trochę grzebania przy nim jest.
    Miałem pecha poprzedni egzemplarza był z wada, obecny działa prawidłowo, dlatego te problemy się pojawiły jak i niesprawny enkoder głośności -pokrętło z przodu, żaden reset radia nie pomagał, gubienie fal radiowych itp.
    Egzemplarze tego radia 2GB/64GB to muły ich nie polecam.
    Co innego 4GB/64GB te polecam, Ma wszystko co potrzeba RDS, WIFI, BT, Android 14PL do wyboru Android Auto itp.
    Temat do zamknięcia.
  • #4 21523314
    60jarek
    Poziom 28  
    Jak wynika z tematu problemy powstały, bo radio było wadliwe i działało jak chciało.
    Nowy egzemplarz działa prawidłowo -wszystkie funkcje działają prawidłowo więc z ich funkcjami nie mam problemu.
    Tak to jest jak trafisz na bubla, nigdy nie wiesz co ono "odwala" -już myślałem że może jestem z wiedzą do tyłu, w końcu co chwile nowe funkcje dodają itp.
    Polecam model 4GB /64GB -tylko zawsze sprawdźcie go przed montażem, w końcu to chińczyk.
    Potwierdzam ten nowy tryb standby jest super i nie ma mowy o błędzie pomiaru.
    Na zamówione trzy radia Ali Express dwa zwroty, te trzecie OK!
REKLAMA