logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie termopady i ich grubości do RTX 3070 Aorus Master?

Ktoś11215 27 Mar 2025 14:39 642 7
REKLAMA
  • #1 21497631
    Ktoś11215
    Poziom 2  
    Jaka grubość termopadów do RTX 3070 Aorus Master, i czy w zasadzie ta grubość ma znaczenie? To pierwsze pytanie.

Drugie, czy trzeba dawać różne grubości tych termopadów, bo w necie widziałem, że na różne rzeczy różne grubości dają,

I trzecie, który z tych termopadów będzie najlepszy: Thermalright Extreme Odyssey 12.8 W/mK vs Thermalright Extreme Odyssey II 14.8 W/mK vs Snowman 13.8 W/mK vs Gelid GP-Ultimate 15 W/mK, chyba że ktoś ma jeszcze jakiś lepszy pomysł.

Zdjęcie wnętrza karty graficznej RTX 3070 Aorus Master z zaznaczonymi na czerwono obszarami, gdzie można umieścić termopady.
    AI: Na które konkretnie elementy karty graficznej RTX 3070 Aorus Master planujesz nałożyć termopady?
    Zaznaczone na zdjęciu (nie moje)
    AI: Czy obecnie doświadczasz jakichś problemów z temperaturą lub przegrzewaniem się karty?
    Pytałem się na innym forum, różnie ludzie odpisywali, wiem, że karta miała być wyczyszczona, ale raczej nie była, więc po prostu chcę ją wyczyścić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21497962
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3526
    Jeżeli thermopady są ok - znaczy są lepkie i nie popękane to ich nie wymieniaj.

Wymień tylko pastę.
  • REKLAMA
  • #3 21498025
    Ktoś11215
    Poziom 2  
    Właśnie, że nie są w najlepszym stanie
  • Pomocny post
    #4 21498205
    Kasek21
    Poziom 43  
    No to jak masz tą kartę i są jeszcze theropady to je po prostu zmierz.
  • REKLAMA
  • #5 21498238
    Ktoś11215
    Poziom 2  
    GPU nie ma stockowych termopadów, ktoś już je chyba wymieniał (wolę nie rozkręcać, bo to używane i na gwarancji, więc jak coś się stanie, to zwrot pieniędzy mam, a śrubka akurat pod naklejką), ale w necie dorwałem, ponoć 1 mm, a na VRAM aż 3 mm, trochę dziwne, ale dużo ludzi tak daje, nawet stockowe termopady były takiej grubości, więc ok.
    *Jak napisać swoje zestawienie PC tak jak ty to masz?
  • #6 21498246
    Kasek21
    Poziom 43  
    To rozkręcał czy nie rozkręcał?
    Jest gwarancja czy jej nie ma? Bo chyba już nie!

Ktoś11215 napisał:
    Właśnie, że nie są w najlepszym stanie

Jeżeli
    Ktoś11215 napisał:
    wolę nie rozkręcać

To skąd wiesz?

Itp., itd. xD
  • REKLAMA
  • #7 21498249
    Ktoś11215
    Poziom 2  
    Sprzedający dostaje używane karty, "oczyszcza je", a potem sprzedaje jako używane i daje gwarancję, po prostu niby wyczyścił, złożył i nakleił naklejkę na śrubkę.
  • #8 21498254
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ale jak nie wiesz w jakim stanie są thermopady to czemu chcesz je wymieniać?
    Jakie są temperatury? Hot Spot? VRam?

Jak karta działa poprawnie i jest gwarancja to po co chcesz to zepsuć? xD

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru termopadów do karty graficznej RTX 3070 Aorus Master, ze szczególnym uwzględnieniem ich grubości oraz właściwości termicznych. Użytkownik pyta o znaczenie grubości termopadów, konieczność stosowania różnych grubości na różnych elementach karty (np. 1 mm na GPU i 3 mm na VRAM) oraz o wybór między termopadami o różnych przewodnikach cieplnych: Thermalright Extreme Odyssey 12.8 W/mK, Thermalright Extreme Odyssey II 14.8 W/mK, Snowman 13.8 W/mK i Gelid GP-Ultimate 15 W/mK. W odpowiedziach podkreślono, że jeśli termopady są w dobrym stanie (lepkość, brak pęknięć), nie ma potrzeby ich wymieniać, a wystarczy wymienić pastę termoprzewodzącą. W przypadku używanej karty z niepewnym stanem termopadów zaleca się ich zmierzenie przed wymianą. Wskazano, że oryginalne termopady mogą mieć różne grubości w zależności od elementu, co jest powszechną praktyką. Dyskusja porusza także kwestie gwarancji i ryzyka rozkręcania karty. Nie podano jednoznacznej rekomendacji co do najlepszego termopadu, ale wymieniono kilka popularnych modeli o wysokiej przewodności cieplnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA