logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie grubości termopadów do KFA2 GeForce RTX 3070 1-Click OC LHR na VRAM, VRM, cewki?

Papitooo 28 Gru 2025 05:02 249 5
REKLAMA
  • #1 21791619
    Papitooo
    Poziom 5  
    Posiadam kartę KFA2 GeForce RTX 3070 1-Click OC LHR 8GB GDDR6. Chciałem na niej wymienić termopady, zamówiłem 2 szt. Gelid Extreme 15 W/mK i wrzuciłem na pamięci (wszędzie, gdzie nie sprawdzałem, tak pisali, że to te do VRAM). 2 mm okazały się za grube, bo temperaturę wywaliło insta do 80°C. Dałby ktoś rozpiskę sensownych wymiarów, bo nie wiem w końcu, jakie są na VRAM czy 1,75, 1,5, oraz najlepiej VRM i cewek, bo zrobiłbym full serwis. Obecnie korzystam ze starych, z jednym nowym 2 mm — to po uciśnięciu go palcem nie przekracza 59°C, 72,5°C hotspotu, ale z większą ilością niż 1-2 kości VRAM pokryte 2 mm zaczyna się problem z dociskiem rdzenia. Byłbym wdzięczny za szybką odp.

Tutaj link do modelu na x-komie. W razie potrzebnych informacji mogę rozkręcić kartę i dać zdjęcia, ale wolałbym nie ze względu na łamliwość już starych padów i braku info jakie dać nowe.
    https://www.x-kom.pl/p/699930-karta-graficzna...eforce-rtx-3070-1-click-oc-lhr-8gb-gddr6.html

(upchnąłem 1 pad 2 mm tylko dlatego, że tamten już był w kawałkach i styk ze wszystkimi jest, bo patrzyłem z radiatorem po rozpłaszczeniu, a nie, że jestem upośledzony, po prostu wolę, aby coś było, niż żeby kości Samsunga padły.)
  • REKLAMA
  • #2 21792640
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6835
    czytaj Link
  • REKLAMA
  • #3 21792668
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3533
    lisek napisał:
    czytaj Link

A Ty czytałeś co napisał?

Takie wklejanie na pałę linków to i AI potrafi xD
  • REKLAMA
  • #4 21792671
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6835
    Jakoś Forumowe AI nie pomogło!? xD

Rozłożona karta graficzna GeForce RTX z widocznym układem chłodzenia i elementami montażowymi
  • REKLAMA
  • #5 21796094
    Papitooo
    Poziom 5  
    >>21792640 Problem był taki, że używam tej strony od lat do termopadów i w moim starym 980ti i 2070 działało, i w 3080 pasowały tak jak pisali, ale właśnie do tego 3070 2 mm jest za grube - rdzeń temperaturami robi dyskotekę.

Dodano po 4 [minuty]:

>>21792640 Znaczy, ogólnie jeszcze pytałem Pawła Ostrówkę świetnego majstra od grafik, co i rozciapciane PCB potrafił naprawić w pół, to powiedział, że możliwe, iż 2 mm gelida extream są słabe plastycznie i to tego może być wina, bo użyte termopady przeze mnie to gelid extream 15 W/mK, a podobno extreamy 12 W/mK lepiej się układają. Tylko że, no, ja tą kartę chcę pod reesella przygotować, a nie się bawić w kupowanie 3 rodzajów termopadów zaczynając od 1.5 mm, 1.75 mm i kończyć znowu na 2 mm extreamach. Jakby ktoś znalazł jakieś inne wiarygodne źródło, jak ktoś rozkręca te dziadostwo i pokazuje, jakich padów użył, efekt przed i po, to bym był wdzięczny. Też rozważałem, czy nie pokroić padów na małe kawałki, kostka do kostki, bo czasami to podobno pomaga, ale nie wydaje mi się, bo kiedyś z innymi padami tak kombinowałem na innej grafice.
  • #6 21821647
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 93
    Taki z gwiazdora Ostrówki specjalista, jak ze mnie dobry katolik. Ale mniejsza z tym dzieciakiem.
    Moderowany przez Dra98:

3.1. Zabronione jest w szczególności:
    3.1.6. Rozpowszechnianie treści sprzecznych z zasadami współżycia społecznego oraz dobrymi obyczajami.
    3.1.7. Rozpowszechnianie treści o obraźliwym charakterze, bądź naruszających obowiązujące standardy etyczne.
    3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.
    Proszę się powstrzymać od takich złośliwych opinii.

Istnieje coś takiego jak szczelinomierz i służy do pomiaru grubości przeróżnych szczelin. Jeśli zachowałeś stare termopady, a wypadałoby choć fragment, to suwmiarką możesz zmierzyć ich grubość.
REKLAMA