logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Naprawa i alternatywne zasilanie sterowników Shelly 2.5 do rolet

Daro1003 29 Mar 2025 11:20 969 5
REKLAMA
  • #1 21499792
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 604
    Z racji iż nabierało mi się już 4 sztuki sterownika do rolet Shelly 2,5 postanowiłem poprosić doświadczonych kolegów w serwisie elektroniki o pomoc w uruchomieniu.

Sterownik kosztował kiedyś ok 130zł sęk w tym że już są niedostępne a te egzemplarze dobrze współpracują z Domoticzem. Ich problemem jest:

1. Strasznie się grzeją i po pewnym czasie gubią łączność ale sterownie lokalne z przycisków działa. Wtedy wymieniam kondensator elektrolityczny i problem rozwiązany sterownik działa poprawnie znów jakiś czas.
    2. Po zanikach napięć często wypadają z sieci gubią ustawienia czy wpadają w tryb konfiguracji hot-spod

Te 4 sztuki padły natomiast całkowicie nie świeci dioda nic nie działa.

Proszę o pomoc w naprawie lub jeśli jest to możliwe zrezygnować z zasilania tego sterownika z sieci 230V a skorzystać z innego zasilacza np 5V który mam w rozdzielni do innych sterowników jest to zasilacz buforowy więc po zanikach napięcia w sieci nadal sterowniki były by zasilane co by rozwiązał drugi problem.

Cztery sterowniki do rolet Shelly 2.5 leżące na stole, z widocznymi komponentami elektronicznymi.Sterownik do rolet Shelly 2,5 na jasnym tle, ukazujący szczegóły elektroniki.Obwód drukowany sterownika Shelly 2.5 z widocznymi elementami elektronicznymi.Zbliżenie na płytkę sterownika do rolet Shelly 2.5 z widocznymi kondensatorami i elementami elektronicznymi.Sterownik Shelly 2.5 do rolet z widocznymi elementami elektronicznymi na płytce PCB.Zbliżenie na uszkodzony sterownik elektroniczny z widocznymi kondensatorami i układem scalonym.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21514013
    abaku
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam
    problem z wysychaniem badziewnych kondensatorów Chongx w shelly z pierwszych modeli jest znany

zakładam że przy problemie z stabilnością transmisji wymieniasz kondensator 100uF 16v - polecany zamiennik to Panasonic EEUFR1C101
    wymienia się też 4.7uF 400V - ale tutaj jest problem z średnicą ~6,5mm a znakomita większość takich kondensatorów ma 8mm - polecany choć ciężki do zdobycia to Würth 860021373025

z kompletnym brakiem reakcji na zasilanie czy zmianą zasilania to nie pomogę ale testowo podmienił bym te kondensatory 4,7uF 400V na jakiekolwiek zamienniki jakie trafisz w okolicy - koszt takiej próby to <2zł, może się wyjaśni i wtedy warto zapolować na te z mniejszą średnicą.
  • REKLAMA
  • #3 21514083
    Daro1003
    Poziom 34  
    No właśnie pozmieniałem te 4,7 w jednej sztuce i nic brak reakcji moduł martwy.
    Dzięki za polecenie tego 100uF bo mam już dwa sterowniki gdzie ten właśnie leży bo brak połączenia z wifi.
  • REKLAMA
  • #4 21515643
    abaku
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Czyli te braki 4.7uF na zdjęciach to etap prac nad nimi ??
    Ja te polecane 4,7uF trafiłem w Gliwicach
    "Würth 860021373025 na zamówienie (one mają standardową żywotność 2000h/105C), cena 3.00/szt brutto, termin realizacji ok 1-2tygodni dostawa z USA"
    Trafiłem Twojego posta bo akurat zupełnie bez wcześniejszych objawów zamilkł mi jeden shelly 2.5, to znaczy właśnie nie zamilkł tylko zupełnie na nic nie reagował i syczał/brzęczał
    Bez kontaktu i bez reakcji na zewnętrzne przełączniki, czy świecił led to nie wiem bo siedział w puszcze i demontowałem go na odłączonym obwodzie. Ale można uznać żę jak u Ciebie cegła i to tak z dnia na dzień. Wymieniłem mu jedynie 100uF 16v i wszystko wróciło do normy. Led nie jest od zasilania tylko od stanu i sterowana przez ESP wiec jak ESP nie ma zasilania to nic nie zaświeci.
    Jak masz cegłę to poza 4,7uF wymień też 100uF - może się obudzi, u mnie pomogło.
  • REKLAMA
  • #5 21516560
    Daro1003
    Poziom 34  
    abaku napisał:
    Czyli te braki 4.7uF na zdjęciach to etap prac nad nimi ??

Dokładnie tak lutowałem rozmiarowo większe dla sprawdzenia.

abaku napisał:
    Jak masz cegłę to poza 4,7uF wymień też 100uF - może się obudzi, u mnie pomogło.

Właśnie próbowałem już tego i niestety nic. Wymiana tych trzech elektrolitów nie pomaga. Shelly nie budzi się dożycia led nie świeci.
  • #6 21609850
    Daro1003
    Poziom 34  
    Temat niestety nie rozwiązany z tegoż powodu że te shelly 2,5 zostały zastąpione przez Shelly 2PM GEN 3 dla których niema działającego pluginu - integracji z Domoticz.
    Ale aby integracja była możliwa na forum domoticza jeden z kolegów poświecił trochę czasu i stworzył dla mnie przepływ dla NodeRed dzięki temu integracja działa poprawnie.

Temat na forum Domoticz: https://forum.domoticz.com/viewtopic.php?t=43363
REKLAMA