logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice w odczytach licznika Enei i aplikacji Huawei w fotowoltaice 7,8 kWp i magazynem energii

dzianiu 30 Mar 2025 13:19 333 6
REKLAMA
  • #1 21500790
    dzianiu
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Od kilku miesięcy posiadam instalacje fotowoltaiczną 7,8 Kwp z falownikiem i magazynem energi 10 Kwh firmy huawei. Posiadam umowę z Eneą na nowych zasadach. Od wczoraj obserwuję sobie licznik enei i aplikacje od huawei jaka mam zaisnalowaną wraz ze swoją fotowoltaiką i jest taka sytuacja. Wg licznika enei od wczoraj zużyłem z ich sieci 4kwh i oddałem im 21kwh . Wg aplikacji huawei w tym czasie oddałem do sieci ok 17kwh a zużyłem 0,1 kWh czyli prawie żadne zużycie z sieci nie powinno być. Suma się jakby zgadza tyle że wg licznika enei oddałem im o tyle więcej Energi co zabrałem czyli o ok 4kwh. Wiadomo że dla mnie to jest nie opłacalne bo oddaje energie o wiele taniej niż kupuje według nowych zasad rozliczenia. To jakbym oddał im te 4kwh po to żeby je od nich kupić dużo drożej. W skali roku ze względu na różnice ceny sprzedaży i zakupu prądu wiadomo że jest to bardzo niekorzystne dla mnie.
    Czy wie ktos dlaczego tak się dzieje i jak to będzie wyglądało w rozliczeniu z Eneą bo nie otrzymałem jeszcze nawet pierwszego rozliczenia. Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21500871
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Zaczekaj na rozliczenie bo jest jeszcze takie coś jak bilansowanie godzinowe, liczniki tego nie robią a system tak i wyjdzie pewnie podobnie jak z aplikacji
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21500884
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 559
    dzianiu napisał:
    Suma się jakby zgadza tyle że wg licznika enei oddałem im o tyle więcej Energi co zabrałem czyli o ok 4kwh.

To typowe dla bilansowania między fazowego godzinowego. Aby to zweryfikować powinieneś wejść na stronę operatora, na której będziesz miał udostępnione rozlicznie bilansowania międzyfazowego godzinowego. Tam dopiero są finalne wartości poboru i eksportu pobierane do fakturowania.

Te 4kW oddane i pobrane bilansują się w systemie bilansowania międzyfazowego godzinowego, więc ten pobór nic cię nie kosztowałby. Ale, jak pisałem, weryfikujesz to analizując dane operatora.

dzianiu napisał:
    Wg licznika enei od wczoraj zużyłem z ich sieci 4kwh i oddałem im 21kwh . Wg aplikacji huawei w tym czasie oddałem do sieci ok 17kwh a zużyłem 0,1 kWh

Tu coś jest nie tak. Brakuje 4kW produkcji wskazywanej przez licznik ZE. Na pewno masz dobrze podłączony i skonfigurowany podlicznik falownika?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21500965
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    k_pec napisał:
    Brakuje 4kW produkcji wskazywanej przez licznik ZE

Wydaje mi się, że jest ok. Wygląda jakby apka huawei zrobiła bilansowanie godzinowe. Te 4 kWh produkcji pokryły pobór z ZE.
  • #6 21501287
    dzianiu
    Poziom 9  
    k_pec napisał:
    dzianiu napisał:
    Suma się jakby zgadza tyle że wg licznika enei oddałem im o tyle więcej Energi co zabrałem czyli o ok 4kwh.

To typowe dla bilansowania między fazowego godzinowego. Aby to zweryfikować powinieneś wejść na stronę operatora, na której będziesz miał udostępnione rozlicznie bilansowania międzyfazowego godzinowego. Tam dopiero są finalne wartości poboru i eksportu pobierane do fakturowania.

Wchodzę na swoje konto w Enei w zakadkę "dane dobowo-godzinowe" to mam do wyboru wykres "przed bilansowaniem " i "po bilansowaniu" . Rozumiem, że ten wykres bo bilansowaniu odnosi się właśnie do bilansowania między fazowego. Niestety tego konkretnego dnia który opisywałem nie mogę sprawdzić gdyż ostatni dzień w wykresie to 24 marzec, wygląda więc na to że dane są tam umieszczane z opóźnieniem ok tygodnia.
  • REKLAMA
  • #7 21542435
    dzianiu
    Poziom 9  
    Pojawiły się na stronie enei dane za analizowany i opisany wyżej dzień i wszystko się zgadza - po kliknięciu "po bilansowaniu" zredukowało się zużycie i pokazuje zbliżone do tego co mam w aplikacji huawei. Dziękuje za wyjaśnienia. Mam do kolegów jeszcze jedno pytanie - czy po pierwszym okresie rozliczeniowym( 12 miesięcy) , wypracowany depozyt za oddaną energię, który będzie na moim koncie przejdzie do kolejnego okresu rozliczeniowego? Umowę podpisałem z eneą w październiku ubiegłego roku, więc zacząłem od dużej konsumpcji i jeżeli to co wypracuje przez letnie miesiące miałoby nie przejść na kolejny rok to trochę słabo.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz instalacji fotowoltaicznej 7,8 kWp z falownikiem i magazynem energii 10 kWh firmy Huawei zauważył rozbieżności między odczytami licznika operatora Enea a aplikacją Huawei. Licznik Enei wskazywał większy pobór energii z sieci oraz wyższy eksport niż aplikacja, co powodowało niekorzystne rozliczenia finansowe. Wyjaśniono, że różnice wynikają z bilansowania międzyfazowego godzinowego, które jest uwzględniane w systemie rozliczeniowym Enei, ale nie jest odzwierciedlane bezpośrednio przez licznik. Dane po bilansowaniu godzinowym dostępne na koncie klienta w Enei potwierdziły zgodność z aplikacją Huawei. Poruszono także kwestię przenoszenia nadwyżek energii (depozytu) na kolejny okres rozliczeniowy, co pozostaje do potwierdzenia w dalszych rozliczeniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA