Od kilku miesięcy posiadam instalacje fotowoltaiczną 7,8 Kwp z falownikiem i magazynem energi 10 Kwh firmy huawei. Posiadam umowę z Eneą na nowych zasadach. Od wczoraj obserwuję sobie licznik enei i aplikacje od huawei jaka mam zaisnalowaną wraz ze swoją fotowoltaiką i jest taka sytuacja. Wg licznika enei od wczoraj zużyłem z ich sieci 4kwh i oddałem im 21kwh . Wg aplikacji huawei w tym czasie oddałem do sieci ok 17kwh a zużyłem 0,1 kWh czyli prawie żadne zużycie z sieci nie powinno być. Suma się jakby zgadza tyle że wg licznika enei oddałem im o tyle więcej Energi co zabrałem czyli o ok 4kwh. Wiadomo że dla mnie to jest nie opłacalne bo oddaje energie o wiele taniej niż kupuje według nowych zasad rozliczenia. To jakbym oddał im te 4kwh po to żeby je od nich kupić dużo drożej. W skali roku ze względu na różnice ceny sprzedaży i zakupu prądu wiadomo że jest to bardzo niekorzystne dla mnie.
Czy wie ktos dlaczego tak się dzieje i jak to będzie wyglądało w rozliczeniu z Eneą bo nie otrzymałem jeszcze nawet pierwszego rozliczenia. Z góry dziękuje za pomoc.
Czy wie ktos dlaczego tak się dzieje i jak to będzie wyglądało w rozliczeniu z Eneą bo nie otrzymałem jeszcze nawet pierwszego rozliczenia. Z góry dziękuje za pomoc.