Mam instalację Huawei 8 kW i magazyn energii 15 kWh od jesieni 2024. Zima była, jak była, i uzyski były słabe. Teraz wiosna, zaczyna świecić, a produkcja dzienna wynosi około 30 kWh. Zużywam około 10 kWh dziennie na potrzeby domu. Co kilka dni ładuję elektryka (Hyundai Kona). Pozostałe kWh idą do magazynu. Koło południa zazwyczaj magazyn się napełnia i prąd idzie do sieci (ok. 15-20 kWh w słoneczny dzień). I TUTAJ SZOK. W godzinach największej wydajności systemu ceny według tabel PSE są ujemne, czyli oddaję prąd za darmo do operatora. Zazwyczaj jest około 5 godzin za darmo co dziennie. Tracę przez te 5 godzin co najmniej 20 kWh, sprzedane operatorowi za darmo. Jak policzyć tylko 8 miesięcy słonecznych, to 20 kWh x 30 dni x 8 miesięcy = 4800 kWh. Gdybym miał kupić tę ilość energii od operatora, to bym zapłacił około 5 tys. zł. Operator odkupi ode mnie za 0 zł. Czy to jest w porządku? Dla mnie to jest granda. Te 5 tysięcy to przez 8 lat 40 tysięcy, czyli całkowita amortyzacja średniej ceny instalacji (ja zapłaciłem 70 tys., bo sam magazyn 15 kWh kosztował 30 tys., a instalacja i panele 40 tys.). Gdy decydowałem się na fotowoltaikę, oferenci obiecywali amortyzację w ciągu 5-7 lat, a teraz, gdy ceny w godzinach południowych są ujemne, amortyzacja będzie trwała ponad 20 lat. Czuję się oszukany. I to nie przez sprzedawców instalacji, a przez rząd, bo dopuścił taki system rozliczeń, że żadna instalacja nie jest opłacalna. Dotyczy to instalacji zbudowanych po 1.07.2024. Wcześniej net-billing opierał się na cenach średnich z miesiąca i był, według mnie, dużo korzystniejszy. Teraz ja rozliczam się po cenach godzinowych i dostaję "w plecy". Jak to wygląda u innych użytkowników? Gdyby zebrać grupę poszkodowanych, można by wystąpić z pozwem zbiorowym i uzyskać jakąś zmianę w systemie rozliczania i rekompensatę. Zapraszam do współpracy!!! Włodek
AI: Gdzie dokładnie znajduje się Twoja instalacja fotowoltaiczna? Region może mieć wpływ na ceny energii i politykę rozliczeń.
Gdynia
AI: Czy możesz podać więcej szczegółów na temat umowy z operatorem energetycznym? To pomoże zrozumieć, dlaczego doświadczasz ujemnych cen i czy są dostępne inne opcje rozliczeń.
Inne opcje rozliczeń są możliwe dla instalacji uruchomionych między rokiem 2022 a 1.07.2024 i to dotyczy całego kraju. Moim operatorem jest ENERGA. Po 1.07.2024 nie ma możliwości wyboru systemu rozliczeń. System godzinowy jest obligatoryjny i jedyny.
AI: Gdzie dokładnie znajduje się Twoja instalacja fotowoltaiczna? Region może mieć wpływ na ceny energii i politykę rozliczeń.
Gdynia
AI: Czy możesz podać więcej szczegółów na temat umowy z operatorem energetycznym? To pomoże zrozumieć, dlaczego doświadczasz ujemnych cen i czy są dostępne inne opcje rozliczeń.
Inne opcje rozliczeń są możliwe dla instalacji uruchomionych między rokiem 2022 a 1.07.2024 i to dotyczy całego kraju. Moim operatorem jest ENERGA. Po 1.07.2024 nie ma możliwości wyboru systemu rozliczeń. System godzinowy jest obligatoryjny i jedyny.