logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyregulować zawory KLU416AA3 w płycie gazowej Amica bez wymiany?

patryk994 31 Mar 2025 23:03 369 1
REKLAMA
  • #1 21502856
    patryk994
    Poziom 10  
    Witam,
    Mam problem z płytą gazową Amica – od nowości dwa zawory (KLU416AA3) działają niewłaściwie. Aby palniki utrzymały ogień, trzeba je wciskać z dużą siłą. Początkowo myślałem, że to wina termopary, ale ją wykluczyłem i znalazłem prawdziwą przyczynę.

Czy istnieje możliwość regulacji tych zaworów, czy konieczna jest ich wymiana?
    Załączam wideo, na którym widać element zaworu, który wciskam. Gdy szkło jest zdemontowane, znacznie łatwiej jest mi nacisnąć mechanizm z odpowiednią siłą i odpalić palnik. Wcześniej trzeba było trzymać przycisk przez 10 sekund, i to z bardzo dużą siłą. Czy coś nie styka? Może jakiś magnes nie działa prawidłowo? Jak to naprawić bez wymiany drogich zaworów?

Niestety płyta jest już po gwarancji, a wcześniej nie chciało mi się tego reklamować… więc teraz szukam rozwiązania na własną rękę. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

• REKLAMA
  • #2 21502933
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 433
    Kupiłem kiedyś smar do zaworów gazowych, na bazie silikonu.
    Na początek zobacz czy ne elementach nie porobiły się jakieś zadziory.
    Jeśli są, to je usuń. Wszystkie pary kinematyczne mechanizmu muszą być czyste, gładkie i cienko posmarowanie "filmem" za smaru.
REKLAMA