logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch WAQ24461PL 15 - niskie obroty wirowania mimo wymiany szczotek

uziel_emes 01 Kwi 2025 14:12 546 11
REKLAMA
  • #1 21503329
    uziel_emes
    Poziom 10  
    Moja pralka od pewnego czasu coraz częściej nie wchodziła w wysokie obroty podczas wirowania. W tym tygodniu każde pranie kończyło się tym, że ubrania były całkowicie mokre ze względu na niskie obroty. Model pralki to Bosch WAQ24461PL / 15, mam ją od 8 lat, więc pomyślałem, że to szczotki w silniku.
    Stare wymieniłem, na zdjęciu poniżej widać różnicę.
    Wymienione szczotki silnika w pralce, trzymane w brudnych dłoniach.

Włączyłem teraz ponownie pranie (pusty bęben) i niestety, ale dalej pralka nie nabiera wysokich obrotów przy wirowaniu. Ściągnąłem pasek i tak uruchomiłem szybki program na 1200 obrotów i wydaje się, że silnik wkręca się bez paska w wysokie obroty (ale tutaj pewności nie mam, bo też słychać i widać, że rozpędza się, trwa to kilkanaście sekund i ponownie zwalnia). Czytając inne wpisy na forum, zastanawiam się, czy to w takim razie wina łożysk silnika, czy może jest coś jeszcze, co mógłbym sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 21503390
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 399
    Z tyłu silnika jest tzw. tacho , pierścień wyglądający jak magnes i możliwe iż jest pęknięty.
  • REKLAMA
  • #3 21503563
    uziel_emes
    Poziom 10  
    >>21503390
    Zdemontowałem i rozebrałem cały silnik.
    Zrobiłem filmik, jak wyglądają poszczególne elementy.

Nie widzę pęknięć na łożyskach czy pierścieniu.
    Co ewentualnie jeszcze sprawdzić?
    Link do YT mojego filmiku https://youtube.com/shorts/TaTJWnQpBJs
  • #4 21503725
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3700
    Wymiana szczotek oczywiście bardzo była potrzebna temu silnikowi ale przyczyną nie odwirowanego prania mogła być pompa odpływowa. Mam nadzieję, że szczotki dobrej jakości bo te silniki łatwo uszkodzić byle szczotkami i oczywiście szczotki należy dotrzeć.
  • REKLAMA
  • #5 21504461
    uziel_emes
    Poziom 10  
    Dzięki za sugestie - pompa ok. To, co powodowało, że pralka nie wchodziła na wysokie obroty podczas wirowania, to najwidoczniej problem z czujnikiem obrotów. Po odpięciu wtyczki z czujnika (na fotce poniżej) pralka zaczęła wirować. Teraz pytanie - czy można zostawić to tak odpięte? Czujnika nie ma w sprzedaży do mojego modelu tj. Bosch WAQ24461PL/15. Jest dostępny zamiennik na North.pl dla modelu Bosch WAQ24461PL/11. Zastanawiam się, czy będzie działać u mnie.
    Zbliżenie na wnętrze pralki Bosch z odpiętą wtyczką czujnika obrotów.
  • #8 21504940
    uziel_emes
    Poziom 10  
    >>21504819
    Dzięki, właśnie ten temat był dla mnie inspiracją do wymiany szczotek i weryfikacji pozostałych elementów. Rozwiązaniem w tamtym wątku była wymiana łożysk, której chciałem uniknąć, stąd mój pomysł na nowy wątek i odpytanie o ewentualnie inne przyczyny usterki. W moim przypadku to wina sensora. Na weekend ma przyjechać nowy, więc zobaczymy, jak pralka będzie pracować po wymianie.
  • REKLAMA
  • #9 21693031
    kwachfree
    Poziom 3  
    Witam kolegów, też mam problem: ten sam model, szczotki wymienione, a bęben nie kręci... I kombinuję, co dalej

Dodano po 2 [minuty]:

>>21504461 kolego, gdzie ta wtyczka? Bo mi bęben w ogóle nie kręci, ten sam model
  • #10 21693056
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2312
    Kolego, załóż swój temat.
  • #11 21693060
    kwachfree
    Poziom 3  
    >>21693056 Temat? Skoro to to samo.
  • #12 21693089
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3700
    @kwachfree
    Silnik na stół i podłączasz poza pralką. Jeżeli ruszy to problem leży w module pralki jeśli nie to problem z silnikiem.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Bosch WAQ24461PL / 15 po 8 latach użytkowania przestała osiągać wysokie obroty podczas wirowania, mimo wymiany szczotek silnika na nowe. Silnik bez paska osiągał wysokie obroty, jednak wirowanie pralki było nadal niewystarczające. Sprawdzono łożyska i pierścień tacho – nie wykazano uszkodzeń. Podejrzewano również pompę odpływową, która okazała się sprawna. Ostatecznie problemem okazał się czujnik obrotów silnika, który po odłączeniu pozwalał na wirowanie, jednak nie jest dostępny oryginalny zamiennik do modelu WAQ24461PL / 15. Dostępny jest zamiennik dla modelu WAQ24461PL / 11, co rodzi pytanie o kompatybilność. Wskazano, że ważny jest numer części czujnika, który można zweryfikować na stronach z częściami AGD. W dyskusji pojawiła się także sugestia, by silnik przetestować poza pralką, aby wykluczyć uszkodzenie modułu sterującego. Inny użytkownik zgłosił podobny problem z tym modelem, co potwierdza, że usterka czujnika obrotów jest częstą przyczyną niskich obrotów wirowania w tym modelu pralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA