logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch WAQ28461PL -silnik 1BA6765-OLI przegrzewa się oraz uszkodzenie programatora

tomaszo81 22 Lis 2025 13:25 576 31
REKLAMA
  • #1 21758841
    tomaszo81
    Poziom 10  
    Witam

Temat wałkowany i wskazanie jest na szczotki.
    W tym przypadku były wymienione rok temu (na nieoryginalne) a ich zużycie to ok. 7 mm przy 3–4 praniach tygodniowo.

Pralka Bosch WAQ28461PL Avantix 8. Silnik 1BA6765-OLI

Generalnie pralka pracuje prawidłowo ze wszystkimi cyklami. Problem pojawia się po jakichś 45 minutach, bo zaczyna śmierdzieć jakimś topiącym się tworzywem, a silnika nie da się dotknąć bo taki gorący. Pomierzyłem uzwojenia wirnika i, mierząc sąsiadujące wycinki komutatora, rezystancja jest ok. 0,5 Ω, a przeciwległy wycinek ma ok. 2 Ω. Pośrednie wycinki mają od najbliższego rosnącą rezystancję do tych 2 Ω na przeciwległym.

Polećcie proszę dobre źródło oryginalnych szczotek do tej marki.

Czy mogą być inne przyczyny takiego przegrzewania, jeśli ewentualnie szczotki nie są winne? Np. nieprawidłowe sterowanie przez programator etc.? Łożyska silnika i bębna wydają się ok - cicho pracują i nie ma oporów. Co to za doczepiony moduł do silnika w białej plastikowej obudowie?
    Załączam zdjęcia :
    Wirnik silnika pralki z widocznym komutatorem i łożyskiem Zbliżenie komutatora wirnika silnika pralki z widocznymi segmentami i uzwojeniem Silnik pralki Bosch z zaznaczonym białym modułem w plastikowej obudowie Zbliżenie na komutator silnika pralki z widocznym modułem w białej obudowie
    Z góry dzięki za wskazówki.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21759429
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1253
    Warto sprawdzić prąd jaki jest pobierany w trakcie pracy silnika.
  • #3 21761142
    tomaszo81
    Poziom 10  
    niewolno2 napisał:
    Warto sprawdzić prąd jaki jest pobierany w trakcie pracy silnika.
    Dzięki za info.
    Do czego można odnieść ten prąd? Pralka grzeje się w trakcie wolnych sekwencji obrotów lewo-przerwa-prawo. Prąd zapewne zależy od ilości włożonego prania. Chyba że ma się w trakcie tych obrotów mieścić w jakimś przedziale?
    Pozdrawiam
  • #4 21763134
    tomaszo81
    Poziom 10  
    W międzyczasie uruchomiłem na chwilę pralkę i na samym początku, w trakcie wlewania wody do bębna, zawory zaczęły głośno terkotać i po chwili z programatora wydobył się smród spalenizny.
    Uszkodzony element elektroniczny na płytce PCB z widocznymi śladami przypalenia Uszkodzony programator pralki z widocznymi komponentami elektronicznymi na płytce PCB

Czy poratuje ktoś schematem, zdjęciem identycznego programatora bądź typem obu uszkodzonych elementów? W obecnej chwili oznaczenie wyparowało :(
    Edit:
    Na razie znalazłem, że uszkodzony rezystor to 2R4 (2,4 Ω).
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 21763180
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3810
    Płytka drukowana z podzespołami oznaczonymi jako 39Ω, 2.4Ω i ICE 2A165
  • #6 21763274
    tomaszo81
    Poziom 10  
    @TONI_2003 - Bardzo dziękuję za informacje.
    Już zamawiam elementy i poinformuję o efektach. Zastanawiam się, czy po takim uszkodzeniu cała płyta jeszcze jest sprawna - okaże się po naprawie. Pralkę wcześniej przewróciłem na bok - ciekawe, czy to ma związek z tym uszkodzeniem, a nigdzie niby nie było śladów rozlanej wody.
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #7 21763286
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2302
    Uruchom po naprawie, moduł podłączając szeregowo w zasilanie sieciowe żarówkę starego typu, a ten silnik to raczej do dokładnego czyszczenia, bo raczej jest przegrzany.
  • #8 21763287
    tomaszo81
    Poziom 10  
    @Telo
    Dzięki za podpowiedź.
    Sugerujesz czyszczenie tylko komutatora, czy coś bardziej gruntownego?
    Pozdrawiam
  • #9 21763570
    Telo
    Serwisant RTV
    tomaszo81 napisał:
    Sugerujesz czyszczenie tylko komutatora

Jak najbardziej, tylko nie wiem, czy nie jest za późno, jeżeli śmierdzi, to coś się smaży...
  • REKLAMA
  • #10 21763810
    tomaszo81
    Poziom 10  
    Telo napisał:
    tomaszo81 napisał:
    Sugerujesz czyszczenie tylko komutatora

Jak najbardziej, tylko nie wiem, czy nie jest za późno, jeżeli śmierdzi, to coś się smaży...

-----------------------------------------------------------------------------
    Można w jakiś sposób zidentyfikować, co ewentualnie może się "smażyć"?
    Mierząc rezystancję na komutatorze, nie mam tego niby zwarcia...

Pozdrawiam
  • #12 21765244
    tomaszo81
    Poziom 10  
    Po wymianie elementu ICE oraz rezystora 2,4 Ω pralka ruszyła.
    Założone nowe szczotki - niby oryginalne.
    Jeszcze kwestia ich dotarcia z pumeksem.

Komutator oczyszczony, a na podpięciu na krótko 30 V szczotki jak na razie wcale nie iskrzą.

Pomierzyłem wszystkie lamele komutatora pomiędzy dwiema sąsiednimi - wszędzie identyczna rezystancja 0,58 Ω.
  • #13 21766283
    tomaszo81
    Poziom 10  
    Ehhh

Komutator wyczyściłem pumeksem, by także dotrzeć do nowych szczotek.

Po tej operacji szczotki na styku z komutatorem są ładnie zaokrąglone do kształtu komutatora, a komutator wygląda jak poniżej:
    Zbliżenie na czysty komutator silnika z widocznymi szczotkami z boku

Niestety pod obciążeniem w pralce szczotki iskrzą, a komutator po jednym praniu zczerniał...

Widać na załączonych filmach:

Ma ktoś jakiś pomysł, czym spowodowane jest to zjawisko?
    Przegrzane uzwojenie?

Oczywiście znów zaczęło śmierdzieć przegrzanym plastikiem.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #14 21766568
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6895
    tomaszo81 napisał:
    Po tej operacji szczotki na styku z komutatorem są ładnie zaokrąglone do kształtu komutatora, a komutator wygląda jak poniżej:
    Zbliżenie na czysty komutator silnika z widocznymi szczotkami z boku
    Niestety pod obciążeniem w pralce szczotki iskrzą, a komutator po jednym praniu zczerniał...

Na zdjęciu wygląda jakby lewa szczotka szła poza rowkiem. Trzeba by to rozebrć i zobaczyć co się dzieje z szczotkotrzymaczem, być może on się już topił od tempertury.

Te szczotki teraz skąd i jakie kupiłeś ?
  • #15 21767068
    tomaszo81
    Poziom 10  
    >>21766568
    Szczotki kupiłem w sklepie internetowym - taki chyba najpopularniejszy z częściami do AGD...
    Tu, na zdjęciu, rzeczywiście dziwnie wygląda ten komutator.
    Szczotki pasują idealnie do szczotkotrzymacza. Sprawdziłem i jest w dobrym stanie bez uszkodzeń czy nadtopień.
    Poniżej fota z innej perspektywy już po paru praniach:
    Zbliżenie na komutator silnika pralki z widocznymi szczotkami węglowymi
    Szczotka węglowa 2 szt. silnika do pralki 5 mm ×
    13,5 mm × 43,3 mm Bosch WAQ28461PL
    I film po kilku praniach:

• #17 21767111
    tomaszo81
    Poziom 10  
    >>21767079

Teraz mam włożone takie, niby oryginalne Bosch:
    Etykieta opakowania szczotki węglowej silnika pralki Bosch Etykieta z opakowania szczotek węglowych Bosch z numerem 00616505
  • #18 21767316
    mrice
    Moderator AGD
    Ok, szczotki powinny być orginałami.
    Nie mniej pozycja szczotki na komutatorze mi się nie podoba.
    Rozbierał bym silnik i szukał co jest grane.
  • #19 21767492
    tomaszo81
    Poziom 10  
    >>21767316

Rozebrałem, wyjąłem wirnik, wyczyściłem komutator. Szczotki leżą prawidłowo i zajmują całą szerokość szczotkotrzymacza, a szczotkotrzymacze przykręcone równo.
    Szczotki przylegają do komutatora równo i bez szczelin. Docisk szczotek na oryginalnych sprężynkach.

Zastanawia mnie, czy takie lekkie iskrzenie pomiędzy szczotką a komutatorem nie jest czasem normalne, a to, że powstaje gdzieś dziwny zapach, to nie ma czasem innego źródła?
    Silnik gorący to fakt – tylko czy zdrowy silnik byłby tylko lekko ciepły po 1,5 h prania?
    Kable nigdzie się nie topią, pompka wody też nie nosi żadnych znamion usterki. Grzałka po wyjęciu z bębna jak nowa.

Dziwna sprawa.
  • #20 21768028
    mrice
    Moderator AGD
    tomaszo81 napisał:
    Zastanawia mnie, czy takie lekkie iskrzenie pomiędzy szczotką a komutatorem nie jest czasem normalne,

Lekkie jest dopuszczalne i normalne, ale nie powinno ciągnąć flamy, choć przy szczotkach któe jeszcze docierają sie do komutatora potrafi się to zdarzyć.

tomaszo81 napisał:
    a to, że powstaje gdzieś dziwny zapach, to nie ma czasem innego źródła?

Tu niestety zdalnie nie wywąchamy, musisz polegać na własnym nosie.

tomaszo81 napisał:
    Silnik gorący to fakt – tylko czy zdrowy silnik byłby tylko lekko ciepły po 1,5 h prania?

W rękach byś raczej nie utrzymał.

----------------

Wyjmij i obejrzyj dobrze filtr PZ a zasianiu czy nie ma gdzies pęknięcia. Kilka w życiu mnie w jajo zrobiło.
  • REKLAMA
  • #21 21768149
    tomaszo81
    Poziom 10  
    >>21768028 MRICE, dzięki za informacje.
    Jak tylko zakończy kolejne pranie testowe, to sprawdzę ten filtr. Dodatkowa obserwacja – kabel zasilający (3×1,5 mm²) w pewnym momencie prania robi się dość ciepły. Pralka pobiera czasami ok. 11 A.

Aktualnie komutator pokrył się równomiernie ciemnym filmem, a szczotki wydają dźwięk lekkiego terkotania, jak pralka kręci wolno bębnem. Szczotki wyciągnąłem, ale są równo zaokrąglone do komutatora, natomiast najbardziej wyślizgany jest środkowy obszar w poprzek szczotki – na łączeniu obu warstw – jakiś milimetr z każdej warstwy.
    Zbliżenie na komutator silnika elektrycznego z widocznymi lamelami i szczotkami Zbliżenie na komutator silnika szczotkowego z widocznym zużyciem i zabrudzeniem.

Uzwojenie idące od komutatora jest czyste, natomiast w okolicy, która jest już najbliżej uzwojenia stojana, uzwojenie jest jakieś poczerniałe. Po drugiej stronie już tego zaczernienia nie ma. Może to pył ze szczotek...
    Zimny silnik też ma specyficzny zapach wewnątrz.

Dodano po 1 [minucie]:

Terkotanie powoli zanikło. Nic to, będę prał i obserwował. Ewentualnie czy polecicie jakieś metody obmierzenia silnika? Rezystancja izolacji uzwojeń lub inne?
  • Pomocny post
    #22 21768425
    mrice
    Moderator AGD
    tomaszo81 napisał:
    Pralka pobiera czasami ok. 11 A.

W trakcie grzania. Sama grzałka to ok 2kW.
  • #23 21768915
    tomaszo81
    Poziom 10  
    Dzisiaj puściłem pranie (ok. 90 min) z wirowaniem na maxa.
    Na razie nic nie śmierdziało i żadnych dziwnych dźwięków.
    Dla spokoju wymieniłem kabel zasilający na 3x2,5 mm² :)
    Oryginalny był 3x1 mm² i w sumie miejscami był bardzo gorący – tak, jakby włókienka miedzi już częściowo były od wyginania poprzerywane.

Podrzucę info za kilka prań, jak ma się sytuacja.

Bardzo dziękuję wszystkim za przydatne i trafne podpowiedzi.

Pozdrawiam
  • #24 21768960
    Telo
    Serwisant RTV
    Zmierz, jaką masz temperaturę pracującego silnika.
  • #25 21769880
    tomaszo81
    Poziom 10  
    >>21768960
    Postaram się zmierzyć przy najbliższym praniu.

Dodano po 3 [godziny] 32 [minuty]:

>>21769880
    Po ok. 1,5 h prania silnik ma temperaturę na zewnętrznej powierzchni, ustabilizowała się na ok. 70 °C, w trakcie sekwencji powolnego prania lewo-prawo. Podczas wirowania temp. spadła do 60 °C.
    Dzisiaj od początku prania szczotki znowu trochę terkotały, ale po wirowaniu ucichły trochę. A po zakończeniu wirowania z 1400 obrotami/min terkotanie zupełnie ucichło.

Dodano po 57 [minutach]:

Dla świętego spokoju wymieniłbym łożyska w tym silniku, tylko nie za bardzo mogę znaleźć informacje, jaki to typ łożysk. Na łożysku nigdzie nie widać oznaczeń...
  • #27 21770182
    tomaszo81
    Poziom 10  
    >>21770159
    U mnie ma wymiary 15x35x11.
    Myślałem, że potrzeba coś więcej, np. coś, co mówi o obciążeniu, max. prędkości itp.

Dzięki za podesłanie linka do sklepu.
    Czy tu producent łożyska ma znaczenie?
    Wychodzi, że to typ łożyska: 6202ZZ.
  • Pomocny post
    #28 21770192
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3688
    Do silnika łożysko musi być koniecznie z luzem C3.
  • #29 21770197
    tomaszo81
    Poziom 10  
    Których producentów łożyska są najtrwalsze?

Znalazłem: NSK, VICTOR, SKF, CODEX, ZVL, TIMKEN, FAG, PPL, KOYO, NKE.

Jeszcze kwestia, czy czasem nie musi to być łożysko wysokoobrotowe. Silnik ma na tabliczce 13 000 obr./min.
    Są takie też łożyska (HV), tylko czy one też są z luzem C3? Bo w oznaczeniu dostępnych jak na razie nie znalazłem.
  • Pomocny post
    #30 21770640
    mrice
    Moderator AGD
    tomaszo81 napisał:
    Dla świętego spokoju wymieniłbym łożyska w tym silniku

Wiedz tylko, że bez pracki ciężko się to robi, trzeba zdjąć z ośki koło pasowe silnika.
    Spokojnie możesz włożyć SKF, jak chcesz ekstra to FAG, nie ma sensu wyżej skakać tu. Codex też robi niezłe łożyska, choć firma mało znana, ale ja stosuje je dość często, fajny stosunek ceny do jakosci. Luz C3 i tyle w temacie.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Bosch WAQ28461PL Avantix 8 z silnikiem 1BA6765-OLI ma problem z przegrzewaniem się silnika i uszkodzeniem programatora. Po około 45 minutach pracy pojawia się zapach topiącego się tworzywa, a silnik jest bardzo gorący. Pomiar rezystancji komutatora wykazał nierównomierne wartości, co wskazuje na możliwe uszkodzenia. Wymieniono szczotki węglowe na oryginalne, oczyszczono komutator pumeksem, jednak pod obciążeniem szczotki iskrzą, a komutator ciemnieje i pojawia się zapach spalenizny. Uszkodzony został również rezystor 2,4 Ω na programatorze, który po wymianie pozwolił na uruchomienie pralki. Pralka pobiera prąd do około 11 A, a kabel zasilający oryginalnie 3×1 mm² był przegrzany, więc wymieniono go na 3×2,5 mm². Temperatura silnika stabilizuje się około 70 °C podczas prania i spada do 60 °C podczas wirowania. Występuje lekkie terkotanie szczotek, które po wirowaniu ustępuje. Łożyska silnika mają wymiary 15×35×11 mm, typ 6202ZZ z luzem C3 jest zalecany. Dyskutowano o wyborze producenta łożysk (NSK, SKF, FAG, Codex itp.) oraz o konieczności demontażu wałka silnika do wymiany łożysk. Wskazano na możliwość uszkodzenia szczotkotrzymacza lub niewłaściwego docisku szczotek jako przyczynę iskrzenia i przegrzewania. Zalecane jest dokładne czyszczenie komutatora i monitorowanie stanu szczotek oraz elementów programatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA