logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie kamery cofania i ekranu 10 cali - problem z kablem

Heerbi 01 Kwi 2025 21:00 624 3
REKLAMA
  • #1 21503795
    Heerbi
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Proszę o podpowiedź, co zrobić, co z czym połączyć. Przypuszczam, iż rozwiązanie będzie prawdopodobnie banalne, ale ja sobie z tym poradzić nie potrafię. Pozwólcie proszę na kilka słów wstępu w celu wprowadzenia, co poszło nie tak.
    Zakup kamera cofania ekran 10 cali. Standard. Pierwsze podłączenie - ekran pod zapalniczkę działa! Wpinam kamerę cofania - działa. Już sukces.
    Puszczam kabel przez cały samochód do bagażnika, podpinam się pod lampę cofania. Sprawdziłem oczywiście kontrolką, pod który dokładnie kabel!!
    Podpinam pod lampę cofania. Po wrzuceniu wstecznego, końcówka 4 pin, która łączy kabel główny z kablem kamery cofania, robi się ciepła i zaczyna topić....
    Nie mam pojęcia, co zrobiłem źle. A może coś w kabelkami w samej kamerze jest coś nie tak? Nie wiem.
    Po podpięciu pojawiły się linie cofania i czarny obraz - przez chwilę.
    Chciałbym to polutować, ale nie bardzo wiem, co z czym połączyć.
    Proszę o podpowiedź.
    W kablu od kamerki mam 3 kable: biały, czerwony, czarny. Kabel łączący kamerę z wyświetlaczem: żółty, czerwony, biały, jeden bez izolacji w oplocie. Oczywiście dodatkowo widoczny jest oddzielnie czerwony (grubszy) do podpięcia pod lampę cofania.
    Dodam, że wyświetlacz działa, kamera prawdopodobnie też.

Zbliżenie na odsłonięte przewody kamery cofania.
    Zdjęcie zestawu luźnych kabli z instalacji kamery cofania, obejmujących przewody w kolorach: czerwonym, białym, żółtym i jednym bez izolacji.

Wdzięczny będę za jakiekolwiek wskazówki.

Dziękuję
    Przemek
    AI: Czy mógłbyś podać markę i model kamery cofania oraz ekranu 10 cali?
    Typowy chiński produkt - Jansite
    AI: Jak dokładnie podłączyłeś kable do lampy cofania? Czy możesz opisać, które kable z kamerki i ekranu połączyłeś z lampą?
    Pod lampę cofania podpiąłem czerwony oddzielny kabelek. Oczywiście dokładnie sprawdziłem, gdzie plus.
  • REKLAMA
  • #2 21505132
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 349
    Witam,
    Heerbi napisał:
    , co zrobiłem źle

Jeśli coś zrobiłeś źle, to moim zdaniem źle (na siłę) wcisnąłeś wtyczkę 4-pin, lub gdzieś przy montażu tego długiego przewodu przeciąłeś izolację i masuje do karoserii auta.
    Rozmontuj wtyczki delikatnie, może została izolacja w kolorze i o ile będzie wiadomo, jak powinny być połączone te wtyczki, to będzie wiadomo, który przewód do którego podłączyć.

Dodano po 3 [minuty]:

Możesz też napisać o zaistniałej sytuacji do sprzedawcy, ten może skieruje cię do producenta i może producent napisze, jak podłączyć według kolorów.
  • REKLAMA
  • #3 21506432
    Heerbi
    Poziom 2  
    Dziękuję za podpowiedź. Tak już zrobiłem. Z wtyczki nie ma możliwości wyodrębnienia, który kabel do którego. Wysłałem także info z pytaniem do sprzedawcy, do dziś bez odpowiedzi.
  • #4 21565423
    Heerbi
    Poziom 2  
    Nie rozwiązany. Zamykam
REKLAMA