logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung DW50R4051BB - błąd 4C, woda wycieka przez drzwiczki

Boger 01 Kwi 2025 23:13 1044 8
REKLAMA
  • #1 21503959
    Boger
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Cześć, mam problem ze zmywarką jak w tytule - Samsung DW50R4051BB.

Po włączeniu programu (np. szybki=20 minutowy) zmywarka nabiera wodę i płucze/myje przez 8-10 minut. Później przez chwilę jest cisza i zmywarka znowu zaczyna dobierać wodę, która w pewnym momencie zaczyna wyciekać przez drzwiczki. Po ich otwarciu jest jej po prostu za dużo.

Wydaje mi się, że problem jest z wypompowywaniem wody - zmywarka po płukaniu naczyń powinna ją chyba wypompować i nalać czystej, jednak tego nie robi przez co zaczyna się ona wylewać. Wodę muszę wybrać ręcznie pojemnikiem.

Dziwi mnie błąd 4C, który wg producenta sugeruje problem z wężem zasilającym w wodę. Zmywarkę wyciągnąłem z zabudowy i przetestowałem na wyprostowanych wężach ale niczego to nie zmieniło. Na forum znalazłem również sugestie, że pomaga wymiana węża z systemem aqua-stop (nie zrobiłem jeszcze tego) lub zmniejszenie ciśnienia wody zasilającej poprzez lekkie skręcenie zaworu na zasilaniu zmywarki (sprawdziłem i nic to nie dało). U mnie jednak problem jest chyba raczej z wężem odprowadzającym wodę lub z pompą która ją odpompowuje. Generalnie nie słychać jej więc być może jest czymś zablokowana lub uszkodzona.

Hipotezę odnośnie pompy potwierdza też fakt, że próbując przerwać ręcznie program poprzez przytrzymanie przez 3s przycisku "Start" co powinno aktywować program "Cancel&Drain", zmywarka zaczyna odliczać 60 sekund, zamykam wówczas drzwiczki ale nic się nie dzieje. Woda nie jest wypompowywana.

Będę wdzięczny za podpowiedź od czego zacząć :)
  • REKLAMA
  • #2 21504125
    Janek_15
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    Oczywiście, od sprawdzenia czy działa pompa odpływowa.
  • REKLAMA
  • #3 21504413
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3688
    Sprawdź czy pompa odpływowa nie jest zablokowana mechanicznie jakiś ciałem obcym typu pestka lub kawałek szkła. Gdybyś miał uszkodzony wąż Aqua Stop to by nie pobrała wody zupełnie.
  • REKLAMA
  • #4 21504420
    Janek_15
    Poziom 25  
    Kenworth 18 napisał:
    Gdybyś miał uszkodzony wąż Aqua Stop to by nie pobrała wody zupełnie.

To zależy. Może zawór nie szczelnie zamyka się.
  • #5 21505146
    Boger
    Poziom 12  
    Janek_15 napisał:
    Oczywiście, od sprawdzenia czy działa pompa odpływowa.

Wykręciłem pompę odpływową i teraz jak ją sprawdzić? Ma ona dwa piny - do jednego idą 2 czerwone przewody, a do drugiego 1 czerwony przewód.
    Pompa jest na 230V więc chyba można podpiąć na krótko - pytanie do którego fazę a do którego neutralny?

Kenworth 18 napisał:
    Sprawdź czy pompa odpływowa nie jest zablokowana mechanicznie jakiś ciałem obcym typu pestka lub kawałek szkła. Gdybyś miał uszkodzony wąż Aqua Stop to by nie pobrała wody zupełnie.

jw - w pompie nie znalazłem niczego co mogłoby ją zablokować, niemniej pytanie jw. jak podpiąć żeby sprawdzić a nie uszkodzić? :)

Janek_15 napisał:
    Kenworth 18 napisał:
    Gdybyś miał uszkodzony wąż Aqua Stop to by nie pobrała wody zupełnie.

To zależy. Może zawór nie szczelnie zamyka się.

Ale czy w takim przypadku woda nie napływałaby do zmywarki przez cały czas - również wtedy, kiedy jest wyłączona? Zacząłem od sprawdzenia pompy.
    Załączniki:
    • Samsung DW50R4051BB - błąd 4C, woda wycieka przez drzwiczki 20250402_200619439_iOS.jpg (926.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21505355
    Janek_15
    Poziom 25  
    Boger napisał:
    pytanie do którego fazę a do którego neutralny?

To nie ma znaczenia.
  • REKLAMA
  • #8 21506116
    Boger
    Poziom 12  
    Sprawdziłem pompę i nie rusza więc zamówiłem nową. Powinna przyjść w sobotę więc wrócę z informacjami czy jest ok czy muszę szukać dalej :)
  • #9 21511091
    Boger
    Poziom 12  
    Wracam z informacjami - przyszła nowa pompa, sprawdziłem ją multimetrem i pod prądem i oczywiście była ok.
    Zamontowałem, poskręcałem całość i po testach pełen sukces - zmywarka zrobiła dwa programy mycia i zero problemów.

Sprzęt naprawiony - dzięki wszystkim za wsparcie :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył zmywarki Samsung DW50R4051BB, która podczas cyklu mycia pobierała wodę, ale po płukaniu nie wypompowywała jej prawidłowo, co powodowało wyciek wody przez drzwi. Pojawił się błąd 4C, sugerujący problem z wężem zasilającym wodę, jednak testy z wyprostowanymi wężami i regulacją ciśnienia nie przyniosły efektu. Wskazano na możliwe zablokowanie pompy odpływowej lub uszkodzenie jej. Po wyjęciu pompy i próbie jej testowania zasugerowano pomiar rezystancji uzwojeń multimetrem lub podanie napięcia 230V. Pompa nie reagowała, więc zamówiono nową. Po wymianie pompy zmywarka działała poprawnie, wykonując programy bez wycieków i błędów. Problem został rozwiązany przez wymianę pompy odpływowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA