logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wybrać system oświetlenia smart home z Home Assistant i ściemnianiem LED?

burbon93 02 Kwi 2025 11:48 591 0
REKLAMA
  • #1 21504347
    burbon93
    Poziom 8  
    Dzień dobry.

Poszukuję pomocy przy instalacji smart home, głównie w zakresie oświetlenia, a także z uwzględnieniem możliwości sterowania z aplikacji Home Assisstant oraz maksymalnych możliwości rozbudowy w przyszłości.

Aktualnie robię remont generalny domu (350 m2, 4 kondygnacje) i rozprowadzam wszystkie instalacje, robię m.in. mocno rozbudowaną i zaawansowaną instalację internetową (w tym 2 szafy rack na różnych piętrach, po 2/3 skrętki kat. 6a w każdym pokoju, access pointy, meshe, gniazda, system będzie oparty na urządzeniach tp-link lub ubiquiti, itd) oraz elektryczną (3 skrzynki elektryczne na różnych piętrach, nowe okablowanie).

Mam już w zasadzie ustalone systemy do takich instalacji jak alarm (DSC), kamery (do ustalenia konkretny producent i model, np. Hikvision, Dahua, Ajax), domofon (podobnie jak w przypadku kamer do ustalenia), rolety (chcę dobrać odpowiedni system modułów dopuszkowych, tej samej firmy co w przypadku oświetlenia), ogrzewanie (piec Viessmann z aplikacją ViCare, do ustalenia w przyszłości system sterowania podłogówką w poszczególnych strefach i pokojach).

Dążę do tego żeby w przyszłości rozbudowywać system i sterować z poziomu Home Assisstant, ewentualnie konkretne urządzenia sterować z aplikacji producenta, jeśli okaże się lepsza niż HA.

Kontaktowałem się już chyba z pięcioma różnymi instalatorami smarthome i każdy proponuje co innego, sam dość dużo poczytałem, ale niestety nadal mam problem z doborem odpowiedniego systemu/producenta, ponieważ nie mam takiej wiedzy technicznej jak monterzy, czy doświadczenia z działaniem na danych systemach. Np. Loxone jest poza moim budżetem (nie chciałbym też rozciągać kilometrów kabli w ich systemie, czyli zchodzenie do modułów w rozdzielni kablami elektrycznymi od lampy i skrętkami od włączników ), Fibaro - dość drogie i potencjalne zakłócenia w komunikacji bezprzewodowej (z tego co czytałem na forach branżowych. Aktualnie rozmawiam z firmą która montuje mi alarm, kamery, rolety i instalację internetową, dzięki czemu mam pewność że przede wszystkim system internetowy będzie działał bezpiecznie i poprawnie.

Największym problemem jest w moim przypadku dobór systemu oświetlenia z opcją ściemniania, a także potencjalnie zmiany barwy (ciepła/zimna) w przypadku listew led. Ww. firma proponuje następujący układ rozłożenia kabli:

1. żarówka (obwód oświetleniowy) łączy się z puszką pod włącznikiem kablem elektrycznym,

2. w puszce pod włącznikiem znajduje się moduł;

3. sam włącznik ma być tradycyjny, nie inteligenty, np. Hager Berker z serii Kwadrat lub Simon 54, dobra jakość, wygląd i w miarę przystępna cena;

- ze względu na koszty (np. koszt manualnych ściemniaczy), chciałbym zastosować system, gdzie mam zwykły włącznik (włącz/wyłącz), a sterowanie ściemnianiem czy barwą będzie się odbywało wyłącznie z poziomu aplikacji, szczególnie, że chciałbym skonfigurować sceny (np. odpowiednie natężenie światła w zależności od pory dnia)

4. puszka będzie z tzw. kieszenią, aby móc wygodnie podłączać moduł;

5. w puszce za włącznikiem znajduje się moduł (połączony z włącznikiem) - w tej kwestii dopiero firma ma mi zaproponować odpowiedni model i producenta;

6. do puszki dochodzi kabel elektryczny ze skrzynki elektrycznej, a także skrętka z rozdzielni internetowej - nie wiem jak będzie się to łączyć z modułem i włącznikiem.

7. do ustalenia jest również kwestia, czy w przypadku włączników schodowych lub krzyżowych muszę doprowadzać skrętkę do każdego włącznika i czy przy każdym włączniku musi byc moduł;

A zatem mam zamiar wykorzystać system dopuszkowy, ale przewodowy. Proszę uprzejmie o poradę, czy taki schemat jest prawidłowy. Z tego co się orientuję, większość modułów dopuszkowych opiera się na komunikacji wifi lub radiowej, nie wiem czy jest możliwości połączenia ich skrętką z rozdzielnią internetową.

Byłbym również wdzięczny za polecenie sprawdzonego producenta/modelu modułu, który będzie spełniał powyższe założenia i pracował dość bezawaryjnie (z możliwością synchronizacji z HA) - dość popularne są systemy Tasmota, Sonoff, Zamel, ale zupełnie nie wiem, jaka jest ich skuteczność i możliwości działania. Dziękuję z góry za wszelką pomoc!
  • REKLAMA
REKLAMA