Prosty smart home do mieszkania
Przymierzam się do uruchomienia w mieszkaniu prostego smart home. Mieszkanie małe, 2 pokoje. Smart home bardziej z ciekawości niż typowej potrzeby.
Zależy mi na:
- mierzeniu temperatury i wilgotności w pomieszczeniach
- odpalaniu oświetlenia/gniazdek (w tym na symulowaniu obecności w domu)
- jakiś "alarm" czyli kontaktron i czujka ruchu
- czujki zalania wraz z jakimś rozwiązaniem zamykającym dopływ wody (znalazłem coś takiego jak Aqara Valve Controller T1)
- czujka ppoż
- może kontrola rolet
I w sumie tyle na start.
Podłączenie centralki najlepiej LAN. Fajnie by było (ale opcjonalnie) jak by to miało podtrzymanie zasilania i alternatywne źródło dostępu do internetu (backup w formie GSM).
Na czym zrobić taki system? Żeby miał w miarę możliwości robudowy, zapewniał jakieś wsparcie etc?
Zainteresowałem się To-Link Tapo - ale to jest jednak mocno zamknięty system.
Coś z Ikei? Aquara?
Przymierzam się do uruchomienia w mieszkaniu prostego smart home. Mieszkanie małe, 2 pokoje. Smart home bardziej z ciekawości niż typowej potrzeby.
Zależy mi na:
- mierzeniu temperatury i wilgotności w pomieszczeniach
- odpalaniu oświetlenia/gniazdek (w tym na symulowaniu obecności w domu)
- jakiś "alarm" czyli kontaktron i czujka ruchu
- czujki zalania wraz z jakimś rozwiązaniem zamykającym dopływ wody (znalazłem coś takiego jak Aqara Valve Controller T1)
- czujka ppoż
- może kontrola rolet
I w sumie tyle na start.
Podłączenie centralki najlepiej LAN. Fajnie by było (ale opcjonalnie) jak by to miało podtrzymanie zasilania i alternatywne źródło dostępu do internetu (backup w formie GSM).
Na czym zrobić taki system? Żeby miał w miarę możliwości robudowy, zapewniał jakieś wsparcie etc?
Zainteresowałem się To-Link Tapo - ale to jest jednak mocno zamknięty system.
Coś z Ikei? Aquara?