logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Samsung WW91J6400CW/EN - błąd 3C, nie kończy prania, problem z wirowaniem

tomekspoko 02 Kwi 2025 18:10 771 1
REKLAMA
  • #1 21504801
    tomekspoko
    Poziom 5  
    Witam, pralka Samsung WW91 J6400CW nie kończy prania. Za pierwszym razem, gdy zauważyłem problem, zatrzymała się mając ponad 45 min do końca, ale po wciśnięciu play dokończyła normalnie pranie. Po kolejnym praniu na wyświetlaczu widniał błąd 3C, a ubranie było niewywirowane. Wyjąłem część prania i włączyłem wirowanie, ale pralka po kilku próbach rozpędzenia się wraca do początku programu, tj. czas wraca na początkowe 15 min i tak w kółko. Na początku kręci bębnem w prawo i lewo, słychać, że pompa wody pracuje, próbuje nabrać prędkości, po czym czas się resetuje i zaczyna od nowa, i tak kilka razy, po czym zatrzymuje się na początku programu bez żadnych komunikatów i nic się nie dzieje, a po wciśnięciu play zaczyna od nowa. Wyjąłem pranie i na pusto wykonała wirowanie bez żadnych problemów, ale po włożeniu tylko jednej koszulki problem się powtarza. Filtr był czysty, odkręciłem tylną obudowę, silnik i bęben kręcą się bez żadnych oporów, wyjąłem silnik, który jest bezszczotkowy i wygląda jak nowy, żadnych zapachów ani widocznych nadtopień. Błąd 3C wskazuje na problem z silnikiem, ale wyskoczył tylko raz, a tak to zwykle kończy z zatrzymanym czasem na 8 lub 15 minutach i oczywiście mokrym praniem.
    Z góry dziękuję za pomoc 😀
    AI: Ile lat ma pralka i czy jest jeszcze na gwarancji?
    5-7 lat bez gwarancji
    AI: Czy przed pojawieniem się problemu były jakieś zmiany, np. konserwacja, przenoszenie pralki, czy problemy z zasilaniem?
    Nie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21504983
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    Ocena: 338
    Witam, sporo tematów już jest odnośnie tego problemu.
    Zimne luty na programatorze, ewentualnie kończy się sterownik silnika.
    Moja rada, zleć przelutowanie elektroniki komuś, kto już grzebał w żelowej zalewie programatora.
REKLAMA