logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volkswagen Polo 9N 1.2 - przepustnica rozładowuje akumulator na postoju

kapesle 03 Kwi 2025 22:05 396 6
REKLAMA
  • #1 21506319
    kapesle
    Poziom 2  
    Cześć, w moim Polo 9N 1.2 przepustnica na postoju rozładowuje mi akumulator. Gdy jest na postoju, słychać to charakterystyczne dla niej buczenie co jakiś czas, jakby próbowała się domykać. Na angielskim forum ktoś sugerował, że to może być coś ze sterownikiem silnika. Może ktoś z was miał taką sytuację i byłby w stanie pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 21506493
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21506497
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6678
    Na wyciągniętym kluczyku ? Usterka powstala tak po prostu czy coś było robione?
  • REKLAMA
  • #4 21506499
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3362
    kapesle napisał:
    Cześć, w moim Polo 9N 1.2 przepustnica na postoju rozładowuje mi akumulator. Gdy jest na postoju, słychać to charakterystyczne dla niej buczenie co jakiś czas, jakby próbowała się domykać. Na angielskim forum ktoś sugerował, że to może być coś ze sterownikiem silnika. Może ktoś z was miał taką sytuację i byłby w stanie pomóc?

Nawet jak zamkniesz auto z pilota?
    Typowo w 9n akumulator rozładowuje źle podłączone radio. Można odłączyć testowo no chyba że to oryginał VW. Drugi podejrzany to lampka w schowku przed pasażerem. Psuje się i świeci cały czas. Tak samo lampka w bagażniku.
  • REKLAMA
  • #5 21506715
    kapesle
    Poziom 2  
    >>21506497 Dzieje się tak na wyciągniętym kluczyku. A czy było robione, trudno mi określić, bo dzieje się tak, odkąd go kupiłem, a poprzedni właściciel nic o tym nie wspomniał.
  • Pomocny post
    #6 21506717
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6678
    Czyli może być wszystko. Auto do polecanego warsztatu, jeśli nie masz doświadczenia z naprawą elektryki. Może być tak że sterownik dostaje zasilanie cały czas , poszukanie tego będzie wymagało trochę dłubania i pomiarów.
  • #7 21506725
    kapesle
    Poziom 2  
    >>21506499 Tak, gdy auto jest zamknięte, też tak się dzieje. Radio oryginalne. Lampki też sprawdzane. Gdy szukałem, skąd jest to buczenie, to widziałem, że przepustnica uchyla się na 2-3 mm.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Volkswagenie Polo 9N 1.2 występuje problem z rozładowywaniem akumulatora na postoju, powiązany z pracą przepustnicy, która na biegu jałowym wydaje charakterystyczne buczenie i uchyla się na 2-3 mm. Problem pojawia się nawet przy wyciągniętym kluczyku i zamkniętym aucie. Typowe przyczyny rozładowania akumulatora w modelu 9N to źle podłączone radio (choć w tym przypadku radio jest oryginalne VW) oraz uszkodzone lampki w schowku lub bagażniku, które mogą świecić cały czas. Możliwe jest również, że sterownik silnika otrzymuje zasilanie cały czas, co wymaga diagnostyki elektrycznej i pomiarów w warsztacie specjalistycznym. Dokładna diagnoza wymaga sprawdzenia obwodów zasilania sterownika oraz elementów elektrycznych pozostających aktywnych na postoju.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA