logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak napięcia w samochodzie VW POLO 9N 1.4 benzyna 2006 r.

TomaszG78 28 Gru 2025 11:49 372 6
REKLAMA
  • #1 21791762
    TomaszG78
    Poziom 4  
    Ocena: 28
    Witam wszystkich.
    Mam problem i proszę o podpowiedź.
    Zostawiłem kluczyki w stacyjce w pozycji przekręconej z zapalonymi kontrolkami, auto stało na podwórku, nie jeździłem nim, po kilku dniach poszedłem do auta, patrzę kluczyki w stacyjce, akumulator rozładowany, podłączyłem kable rozruchowe od drugiego samochodu - zero reakcji, odłączyłem klemy i podłączyłem bezpośrednio do kabli rozruchowych, przekręcam stacyjkę - zero reakcji, bezpiecznik na akumulatorze jest dobry, co się mogło stać, że auto totalnie nie reaguje?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21791782
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    Potencjalne możliwości.
    1. Rozrusznik lub alternator.
    2. Masa pojazdu.
    3. Stacyjka.
    4. Sterownik zasilania elektr. (o ile pojazd taki ma)?
    5. Przegrzane styki bezpiecznika głównego.
    Do diagnostyki wstępnej wystarczy żarówka samochodowa i dwa kabelki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21791788
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 124
    Obejrzyj dokładnie kabelki przy baterii, czy jakiś nie ukruszony, auto ma już trochę lat i sprawdź skrzynkę bezpiecznikową, najlepiej jakimś miernikiem.
  • Pomocny post
    #4 21791812
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    wiesio016 napisał:
    sprawdź skrzynkę bezpiecznikową

Do skrzynki to daleka droga. Wszystkie bezpieczniki musiało by spalić.
    Natomiast zwęglony kabelek przy baterii, b. możliwy!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21792054
    mrucze
    Poziom 18  
    Ocena: 84
    Tu masz schemat dystrybucji napięcia w 9N do kwietnia 2006
    Załączniki:
    • Dystrybucja energii 9N.rar (341.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie VW Polo 9N 1.4 benzyna z 2006 roku wystąpił problem z brakiem napięcia po pozostawieniu kluczyków w stacyjce w pozycji zapłonu, co doprowadziło do całkowitego rozładowania akumulatora. Po próbie uruchomienia z użyciem kabli rozruchowych nie było żadnej reakcji. Wskazano potencjalne przyczyny: uszkodzony rozrusznik lub alternator, problemy z masą pojazdu, uszkodzona stacyjka, awaria sterownika zasilania elektrycznego oraz przegrzane styki bezpiecznika głównego. Zalecano wstępną diagnostykę przy pomocy żarówki samochodowej i miernika, szczególnie kontrolę stanu przewodów przy akumulatorze oraz skrzynki bezpiecznikowej. Zwrócono uwagę na możliwość zwęglenia przewodów przy baterii. Udostępniono schematy rozmieszczenia bezpieczników i dystrybucji napięcia dla modelu Polo 9N. Ostatecznie wymieniono stacyjkę, jednak problem całkowitego braku reakcji po przekręceniu kluczyka pozostał, co sugeruje dalszą konieczność diagnostyki elementów układu elektrycznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA