logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brama garażowa AG z Bricoman - głośne trzeszczenie silnika po 15 latach

cannon16 04 Kwi 2025 12:24 219 3
REKLAMA
  • #1 21506689
    cannon16
    Poziom 10  
    Witam. Mam zamontowaną w garażu bramę garażową AGS (kupiłem ją 15 lat temu w Bricomanie) / podobno jest to jakaś wersja Hormanna. Brama działała bardzo dobrze do dnia dzisiejszego. Po uruchomieniu bramy uruchamia się na jakiś czas, następnie staje i słychać głośne trzeszczenie z okolic silnika. Czy to jest do naprawy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21506704
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    cannon16 napisał:
    słychać głośne trzeszczenie z okolic silnika.Czy to jest do naprawy?

Przeprowadź oględziny lub zdemontuj i sprawdź zębatkę przenoszącą ruch na łańcuch/pasek. Jeżeli znajdziesz na rynku taką zębatkę, jeżeli ona jest przyczyną, albo magika, który takową dorobi, to jest to do naprawy.

Dokładną przyczynę takiego zachowania napędu zapewne poznasz po jego oględzinach/demontażu.
  • REKLAMA
  • #3 21518399
    cannon16
    Poziom 10  
    Zdemontowałem i okazało się, że silnik jest ok. Rozsypał się mechanizm przenoszący napęd z rolki na łańcuch.
    Zniszczony mechanizm przenoszenia napędu z rolki na łańcuch.
    Zębatka z mechanizmu przenoszącego napęd na niebieskiej powierzchni.
    Uszkodzone części mechanizmu przenoszenia napędu na niebieskim tle.
    Metalowy element mechanizmu na niebieskim tle.
    Mały, cylindryczny ząbkowany element na niebieskim tle.
    Zużyty mechanizm przenoszący napęd z rolki na łańcuch leży na niebieskim tle.
  • #4 21518459
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    No to musisz poszukać jakiejś używki, nówka po tylu latach raczej nieosiągalna, chyba że jakiś magik złota rączka coś dorobi ;).
REKLAMA