logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena schematu zasilania Arduino Uno/Micro ogniwem 18650 i TP4056 - porady

zdolnyadam 06 Kwi 2025 21:49 897 25
REKLAMA
  • #1 21509732
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 243
    Cześć,
    jako, że nie za bardzo siedzę w elektronice to prosiłbym o ocenę rysunku czy mój tok rozumowania jest w miarę dobry.

Płytka arduino (uno, micro) bedzie zasilona ogniwem 18650. Do akumulatorka planuję podłączyć "ładowarkę" i wskaźnik naładowania akumulatorka. Domyslam się, że na czas ładowania ogniwa arduino powinno być odlączone od części zasilającej dlatego wstawiłem włącznik.

Planuję arduino, ładowarkę, akku zamknąć w obudowie z nawierconymi otworami aby była jako taka wentylacja.

Pytania:
    1) czy w/w połączenia mają sens?
    2) może w obudowie umieścić samo arduino + akku a w drugiej ładowarkę?
    3) Może zastosować jakąś inną "ładowarkę" niż TP4056?
    4) Inne wskazówki mile widziane. Dziekuje!

Pozdrawiam,
    Adam

Schemat połączenia akumulatora 18650 z modułami do ładowania i Arduino.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21509853
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1369
    Wszystko możesz zrobić w jednej obudowie, projekt według mnie zagra. A ile mA pobiera Twój projekt podłączony do ARDUINO? Bo jeśli w granicach łącznej obciążalności ładowarki podłączonej do akumulatora to można zrezygnować z wyłącznika - tak przypuszczam? A może to czym steruje ARDUINO posiada swój zasilacz, a Ty chcesz tylko zasilać tak tylko samą płytkę ARDUINO - może opisz dokładniej jak masz rozwiązane zasilanie tego czym steruje ARDUINO i co to jest?
  • REKLAMA
  • #3 21509856
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 796
    Niestety Arduino wymaga zasilania przynajmniej 7V, zatem Twój pomysł nie wypali.
  • Pomocny post
    #4 21509868
    elktrod
    Poziom 41  
    Szereg płytek ARDUINO zasilam 5V wraz z LEDAMI WS2811 do WS2815 i wszystko jest OK a same procesory zaprogramowane i wyjęte z tych płytek lub osobno zaprogramowane zasilam nawet 3V czyli dwoma bateriami po 1,5V i działają w mini projektach, więc zapewne przy 3,7 V także zadziałają? Warto taką możliwość brać także pod uwagę...
    Tutaj w załączniku masz skrajne filmy tak na szybko, że 2 baterie po 1,5V czyli 3V lub 3 baterie po 1,5V czyli 4,5V zasila projekt wraz z płytką ARDUINO PRO MINI i nie trzeba 5V. A także środkowy film gdzie sam procesor ATMEGA328P zasiliłem zworką ustawioną na 3,3V i projekt także działa:
    Załączniki:
    • Arduino PRO MINI z Atmega 328P działa na 3V czyli dwa paluszki.mp4 (5.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Atmega 328P działa na PB1 na 3,3V.mp4 (22.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Napis przewijany.mp4 (11.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 21509921
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Dzięki za odpowiedzi.
    Do arduino zamierzam podłączyć moduł GSM, "DHT11 Temperature Humidity Sensor Module", "MQ7 Carbon Monoxide Sensor" i/lub "MQ2 LPG Gas Sensor".
    Ładowarka pewnie bedzie od telefonu...2A.

Z tego co widzialem to podobny/identyczny układ był zasilany 18650.
    -------------------
    Gdzieś mi link umknął ale zapamietalem, ze w przypadku tego modułu ładujacego akumulator z zabezpieczniem trzeba podłączyć do OUTPUT + i OUTPUT -.
  • #6 21509950
    elktrod
    Poziom 41  
    Poradzę Ci tak: najpierw uskuteczniłbym projekt i zmierzył ile prądu pobiera a jego zasilaniem zająłbym się na końcu, albowiem gdy zrobiłem ostatnio projekt pomiaru dwupunktowego temperatury na zewnątrz i wewnątrz pomieszczenia to pobierał tyle prądu przy ciągłej pracy, że bateria 9V starczyła tylko na trzy dni i musiałem szybko przejść na zasilanie sieciowe a potem nawet dorobiłem przyciskany włącznik zasilania na czas pomiaru tylko, czyli zrezygnowałem szybko z baterii czy akumulatora oraz ciągłego wyświetlania temperatur z powodu dużego poboru prądu... No i z tego powodu nie udała mi się miniaturyzacja termometru. Z drugiej strony posiadam inny zakupiony gotowy termometr od roku z innym wyświetlaczem i bateria cały rok działa, więc wszystko zależy od projektu i użytych elementów, gdy znajdziesz link to podeślij a jak zrobisz projekt to napisz ile prądu pobiera?
  • Pomocny post
    #7 21510054
    gps79
    Poziom 37  
    Widzę, że autor ma gdzieś specyfikację płytek Arduino i mikrokontrolerów na nich pracujących i bardziej pasuje mu teza zgodna z jego założeniami. To proszenie się o kłopoty, a przynajmniej o kolejne wątki w tym dziale.
    Kolega elektrod namawia bezrefleksyjnie na eksperymenty nie widząc konsekwencji i nie wiedząc, dlaczego specyfikacje płytek Arduino Uno i Micro wymagają zasilania napięciem przynajmniej 7V.
  • Pomocny post
    #8 21510102
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    gps79 napisał:
    ...Kolega elektrod namawia bezrefleksyjnie na eksperymenty nie widząc konsekwencji i nie wiedząc, dlaczego specyfikacje płytek Arduino Uno i Micro wymagają zasilania napięciem przynajmniej 7V.

Czy możesz opisać te "konsekwencje"? Zasilam te układy od wielu lat poprzez port USB i na żadne "konsekwencje" nie trafiłem. Bardzo jestem ciekawy bo port USB to 5V.

Słówko do Autora tematu. Zastosuj konwerter:

Dwa małe zielone moduły konwerterów napięcia.

Dostępne są na Ali: https://pl.aliexpress.com/item/10050039322998...n.310.5dba1c24Xl3g43&gatewayAdapt=glo2pol
    Za niecałe 10 zł za 5 szt. Będziesz miał 5V do zasilania Arduino z tego akumulatorka.
  • #9 21510285
    gps79
    Poziom 37  
    @ElektrodaBot jakie ryzyka (stabilności, porawności działania kodu używającego Arduino API i możliwości programowania) niesie z sobą zasilanie płytki Arduino Uno bezpośrednio z ogniwa Li-Ion (2.5-4.2V). W analizie weź pod uwagę napięcia zasilania, użyty kwarc, poprawność odczytów ADC, działanie bootloadera i inne ryzyka.
  • #10 21510290
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 950
    gps79 napisał:
    @ElektrodaBot jakie ryzyka (stabilności, porawności działania kodu używającego Arduino API i możliwości programowania) niesie z sobą zasilanie płytki Arduino Uno bezpośrednio z ogniwa Li-Ion (2.5-4.2V). W analizie weź pod uwagę napięcia zasilania, użyty kwarc, poprawność odczytów ADC, działanie bootloadera i inne ryzyka.
    Bezpośrednia odpowiedź na pytanie
    Zasilanie Arduino Uno bezpośrednio z ogniwa Li-Ion (2,5–4,2 V) wiąże się z istotnymi ryzykami dotyczącymi stabilności pracy, poprawności pomiarów, działania bootloadera oraz kwarcu 16 MHz. Główny problem polega na tym, że w miarę rozładowywania ogniwa napięcie spada poniżej zakresu zapewniającego prawidłową pracę procesora z częstotliwością 16 MHz. Skutkiem mogą być nieprzewidywalne błędy w wykonywaniu kodu, problemy z ładowaniem nowych programów oraz znacznie zniekształcone wyniki pomiarów z ADC.

Kluczowe punkty:
    - Napięcie rzędu 2,5–4,2 V jest niestabilne i zmienne, co wpływa na działanie mikrokontrolera ATmega328P oraz innych komponentów.
    - Przy spadku poniżej 4,5 V praca przy 16 MHz jest już poza zalecaną specyfikacją producenta.
    - Odczyty z ADC są znacznie mniej dokładne, gdy napięcie referencyjne ulega zmianie i spada poniżej 5 V.
    - Bootloader może działać niestabilnie, szczególnie jeśli napięcie zbliża się do dolnej granicy (ok. 2,7–3 V), co może powodować problemy z wgrywaniem szkiców.

Zaleceniem jest użycie przetwornicy podwyższającej (boost converter) zapewniającej stabilne 5 V lub wybór modułu zaprojektowanego do niższych napięć (np. Arduino Pro Mini 3,3 V/8 MHz).

---

Szczegółowa analiza problemu

1. Napięcia zasilania i stabilność zasilania
    - Zazwyczaj Arduino Uno zasilane jest napięciem 7–12 V przez gniazdo DC (z wbudowanym regulatorem) i domyślnie pracuje przy 5 V na pinach mikrokontrolera.
    - Ogniwo Li-Ion ma napięcie zmieniające się w granicach 2,5–4,2 V, co oznacza, że przy całkowicie naładowanej baterii (4,2 V) układ teoretycznie może pracować, choć to nadal bywa nisko względem nominalnego 5 V. Wraz z rozładowaniem ogniwa napięcie szybko spada poniżej poziomu zapewniającego stabilną pracę z 16 MHz. Procesor może wchodzić w obszar niepewnej pracy już poniżej 4,5 V.
    - Brak stabilnego napięcia zasilania sprawia, że czasy reakcji mikrokontrolera mogą się wydłużać lub kod może się zawieszać. W skrajnych przypadkach układ może się nie uruchamiać.

2. Częstotliwość taktowania (kwarc 16 MHz)
    - Typowa płytka Arduino Uno ma kwarc/rezonator 16 MHz, co wymaga zasilania co najmniej 4,5 V do poprawnej i stabilnej pracy.
    - Gdy napięcie spada poniżej tego poziomu, procesor wchodzi w nieprzewidywalny zakres działania. Może to skutkować:
    - Błędami w komunikacji szeregowej (UART)
    - Niewłaściwym działaniem funkcji czasowych (delay() czy millis())
    - Całkowitym zawieszeniem lub sporadycznymi resetami mikrokontrolera

3. Poprawność odczytów ADC
    - W Arduino Uno przetwornik ADC domyślnie korzysta z napięcia zasilania (VCC) jako napięcia referencyjnego.
    - Jeżeli napięcie zasilania spada i nie jest stabilne, pomiary napięć analogowych także stają się niestabilne i niedokładne.
    - Dodatkowo, jeśli napięcie zasilania równe jest napięciu mierzonemu (np. przy kontroli napięcia samej baterii), przetwornik może głupieć (często wskazania będą maksymalne, jeśli brakuje zewnętrznej referencji).
    - Przy niskich napięciach (poniżej ~3 V) ADC może w ogóle nie działać zgodnie ze specyfikacją, a wskazania mogą być mocno zafałszowane.

4. Działanie bootloadera i programowanie
    - Bootloader Arduino Uno zakłada, że układ pracuje w pobliżu 5 V.
    - Przy spadku napięcia poniżej ~3 V, zapis do pamięci Flash może stać się zawodny, co rodzi ryzyko uszkodzenia kodu i samego bootloadera w trakcie wgrywania programu.
    - Również komunikacja przez USB-UART (np. z użyciem modułu CH340G, FT232RL) może być niewiarygodna, jeśli poziomy logiczne są zbyt niskie.

5. Inne potencjalne problemy
    - Urządzenia peryferyjne (np. wyświetlacze 5 V, moduły czujników) mogą nie działać poprawnie przy zasilaniu poniżej 5 V.
    - W przypadku użycia wbudowanego regulatora Uno (podając np. 4,2 V na wejście VIN), spadek napięcia na regulatorze uniemożliwi uzyskanie stałych 5 V, a regulator będzie pracował poza swoim zakresem.
    - Głębokie rozładowanie ogniwa Li-Ion (poniżej 2,5 V) prowadzi do nieodwracalnego uszkodzenia baterii lub skrócenia jej żywotności.

Zalecane rozwiązania
    1. Przetwornica step-up (boost):
    Zamiana napięcia baterii Li-Ion na stabilne 5 V. Takie moduły są tanie, powszechnie dostępne i pozwalają zapewnić w miarę stałe 5 V aż do spadku napięcia na baterii w okolice 2,5–3 V.
    2. Arduino zaprojektowane do niższego napięcia:
    • Arduino Pro Mini 3,3 V/8 MHz – pracuje już przy napięciach ~3,3 V i niższych częstotliwościach taktowania.
    • Inne warianty płytek z regulatorem 3,3 V (np. niektóre klony lub Arduino Nano Every) z wbudowanymi zabezpieczeniami do zasilania z akumulatora Li-Ion.
    3. Dostosowanie konfiguracji mikrokontrolera:
    • Zmiana fuse bitów i/lub użycie wewnętrznego oscylatora 8 MHz, co oficjalnie pozwala działać w zakresie ~2,7–5,5 V.
    • Lepiej jednak skorzystać z płytek fabrycznie przystosowanych do takiej konfiguracji.
    4. Zastosowanie dedykowanej płytki z układem ładowania i ochrony Li-Ion, aby bezpiecznie ładować i chronić akumulator przed głębokim rozładowaniem.

---

Pytania do użytkownika
    - Jakie konkretnie peryferia/układy będą podłączone do Arduino (czy wymagają 5 V)?
    - Czy zakładasz częste ładowanie ogniwa Li-Ion, czy raczej ma to być instalacja długoterminowa?
    - Czy rozważasz przejście na niższą częstotliwość (np. 8 MHz) lub pracę z 3,3 V?

Jeśli potrzebujesz dodatkowych wskazówek lub masz pytania co do doboru przetwornic lub konfiguracji płytki, daj znać na forum. Chętnie pomogę w bardziej szczegółowej analizie!
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #11 21510300
    elktrod
    Poziom 41  
    Od tego jest datasheet ATMEGI328P a nie AI, oto wyimek przy jakim napięciu może pracować ten procesor jak i kwarc z tego procesora:
    Wyimek z karty katalogowej ATmega328P z informacjami o napięciu pracy i częstotliwości.
    Do niczego nie namawiam, stwierdziłem i stwierdzam tylko fakty, że szereg płytek ARDUINO zasilam 5V... Zresztą AI także Ci potwierdził, że ARDUINO PRO MINII o jakim pisałem może pracować przy 3,3V, więc w czym problem? Link Moje porady zwykle wynikają z praktyki a nie tylko z teorii, zresztą napisałem, że warto wziąć taką możliwość pod uwagę. Po drugie autor sam gdzieś widział projekt jaki robi, więc gdy ktoś go zrobił z pozytywnym skutkiem, to czemu jemu miałoby się nie udać? Czekam na linka - może autor go znajdzie? Jestem zawsze bardzo daleki od twierdzenia, że jakiś tam projekt nie wypali bez 7V... Podkreślam, że zawsze znajdują się wyjątki od reguły na które sam niekiedy się realnie swoim doświadczeniem "nadziewam", więc przepraszam, że żyję... A autor teraz po tej dyskusji będzie mógł wybrać czy zastosować zasilacz step-up czy płytkę ARDUINO MINI na napięcie znamionowe 3,3V... Oczywiście musi także ustalić jakiego napięcia wymagać będą jego pozostałe moduły i do tego także się dostosować...
    Wiedząc o tym od dawna stosuję zasilacze na 5V, płytki ARDUINO zasilam 5V, diody LED RGB WS2811-WS2815 także na 5V prądu stałego i omija mnie wtedy stosowanie różnych napięć w celu zasilania takiego składu elementów... Wcale nie ma potrzeby zasilania płytek ARDUINO 7V bo wystarcza stabilne 5V a one pobierają minimalny prąd, nie powodujący spadku napięcia poniżej 5V, zresztą to zasilacz prądowo ma być dobrany i wydolny dla potrzeb reszty elementów prądożernych...
  • REKLAMA
  • #12 21510428
    gps79
    Poziom 37  
    Autorze, wylistuj wszystkie układy, które chcesz podłączyć do swojego urządzenia. Znajdź też i podaj zakresy napięć, z którymi mogą pracować te układy i jeśli to możliwe, to pobierane przez nie prądy.
    Podaj jeszcze ogólny zarys tego, co będziesz robił dodatkowo, np.: włączał/wyłączał przekaźniki, LEDy, mierzył napięcia, itd.
    Wtedy można będzie coś podpowiedzieć odnośnie zasilania.
    Na razie lajkujesz to, że ktoś uruchomił coś innego, niż Twoja platforma, zasilając to inaczej, niż Ty chcesz.
  • #13 21510525
    elktrod
    Poziom 41  
    elktrod napisał:
    A autor teraz po tej dyskusji będzie mógł wybrać czy zastosować zasilacz step-up czy płytkę ARDUINO MINI na napięcie znamionowe 3,3V... Oczywiście musi także ustalić jakiego napięcia wymagać będą jego pozostałe moduły i do tego także się dostosować...
  • #14 21510578
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Koledzy:
    1) uprzejmie Wam dziękuję za zainteresowanie tematem.
    2) Oglądnąłem troche filmów na YT i widzialem, ze niemal kazdy w ukladzie podobnym jak w zalaczniku stosował 18650. Broń Boże nie mądrzę się ani nie upieram w kwestii zasialania, że musi być tylko 3.7V. Albo ktoś to zrobił na 18650 i reszta klonuje/kopiuje jak leci albo może faktycznie wystarczy 3.7V. Stąd m.in. ten post.
    3) Dołączam przykładowy rysunek który posiadam. Nie wszystkie czujniki muszą być od razu podłączone. Wystarczy jeden.
    4) Nie wiem ile godzin pociągnie 18650 w ukladzie jak na rysunku ale zakladam, ze dobe moze wytrzyma.
    5) Jesli jest coś innego "bateryjnego" co moge zastosowac to prosze o wskazówkę.
    6) Nie wspomniałem również, że fajnie byłoby, żeby "całość" długo wytrzymywała bez ładowania.
    Pozdrawiam!
    Adam
    Schemat układu z Arduino, czujnikami i modułem GSM SIM800L zasilanym baterią 18650.

Czujnik gazu zamontowany na niebieskiej płytce drukowanej z oznaczeniami charakterystyki technicznej.
    Czujnik gazu na niebieskiej płytce z opisem wejściowego napięcia DC5V oraz zużycia energii 150mA.
    Moduł czujnika z niebieskim obudową oraz trzema pinami, z opisem Werksnning 3.3V-5V.
  • Pomocny post
    #15 21510705
    gps79
    Poziom 37  
    Moduł MQ-7 i Atmega wymagają dokładnego napięcia 5V (ze względu na pomiary ADC). Sugeruję nie używać Arduinowego wejścia DC (wymagającego przynajmniej 7V), a wpiąć się zasilaniem 5V w odpowiednie miejsce (za regulatorem napięcia).
    Można spróbować podłączyć wszystko przy użyciu konwertera napięcia boost 5V (poza modułem GSM) i moduł GSM bezpośrednio do akumulatora (ze względu na zakres akceptowalnych napięć zasilania 3.4-4.4V).
    Szacując:
    [ ( 150mA (LPG sensor) + 150mA (CO sensor) + 1mA (termometr) + 10mA (Arduino) ) / 80% (sprawność konwertera napięcia 5V) + 1mA (GSM w uśpieniu) ] * 24h (doba) = 9354mAh
    Moduł GSM może pobierać 2A w szczycie. Należy to brać pod uwagę, ale zakładam, że moduł ten będzie działał sporadycznie (np. raz na godzinę).
    Oznacza to, że na jedną dobę pracy należałoby użyć 3 ogniw Li-Ion łączonych równolegle (np. 3x3400mAh) i sensownej ładowarki (np. USB-C 3A, co i tak wymagałoby ładowania takiej baterii przez ok. 10h).
    Nie znalazłem modułu ładowarki Li-Ion USB-C 3A z protekcją, a ta by się przydała. Bez protekcji sugerowałbym dodanie bezpiecznika topikowego na wyjściu + baterii.

Wypadałoby też mierzyć napięcie na baterii, ze względu na to, że poniżej 3.4V moduł GSM może nie działać.
    Wydłużenie pracy na baterii można osiągnąć przez zmianę trybu pracy całości z ciągłego na usypiany, lecz wymagałoby to odpowiedniego zaprojektowania oprogramowania i zasilania komponentów.

Sugerowany schemat połączeń:
    Schemat połączeń dla modułów Arduino, czujników i baterii Li-Ion z konwerterem napięcia.
  • #16 21510806
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    @gps79: dzięki za wypowiedź i nakreślenie sytuacji oraz pokazanie układu/schematu. Trochę mnie zmartwiłeś koniecznością wykorzystania 3 akku :(

Tak się zastanawiam, czy nie lepiej zastosować akumulator 9V + konwerterek obniżający napiecie do 5V. Pomijam już fakt, że chetnie zastosowałbym mniejscą wersję arduino (nano).
    Tak sobie patrzę... 9V/12000mAh...i tylko 10h i 2000 cykli :(
    Zywotność = 2 mce.

Zestaw dwóch akumulatorów 9V 12800mAh z kablem USB typu C
  • #17 21510828
    gps79
    Poziom 37  
    Może lepiej użyć: 3 ogniwa 18650 połączone szeregowo, do tego buck-converter (obniżający napięcie) do 5V, ale:
    - sprawność takiej przetwornicy to będzie pewnie 60-70%; tu musisz poszukać coś sensownego
    - najwięcej prądu pobiera moduł GSM i on będzie potrzebował dodatkowego buck-convertera obniżającego do 4V
    Z plusów, to czas ładowania takiej baterii skróci się do 3h.

Znając techologię baterii Li-Ion, to nie wierzę w 2000 cykli z baterii formatu 9-woltówki z pojemnością 12800mAh; to jest po prostu fake.
    Przyjmij za regułę, że jedno ogniwo 18650, to 3.7V x 2500-3400mAh = 9.2-12.6Wh i pojemność rośnie proporcjonalnie do gabarytów.
    Czyli ogniwo mniejsze gabarytowo od 18650 nie będzie miało w sobie więcej energii, choćby nie wiem, jak zaklinać rzeczywistość. Po prostu na razie nie mamy lepszej technologii baterii.

Czyli czas działania Twojego urządzenia wzrośnie (z grubsza) dwukrotnie, jeśli dwukrotnie zwiększysz ilość ogniw w baterii, niezależnie od tego jakie napięcia, kształt, wtyczkę, czy napis będzie miała ta bateria.

Tak z teorii ogniw Li-Ion: 2000 cykli ładowania można uzyskać obniżając maksymalne napięcie ładowania ogniw do około 4.0V, ale wtedy wykorzystujesz ok. 75% pojemności ogniwa. Coś za coś.
  • #18 21510832
    c2h5oh
    Moderator
    zdolnyadam napisał:
    ...Tak sobie patrzę... 9V/12000mAh...i tylko 10h i 2000 cykli :(
    Zywotność = 2 mce...

12000mAh to pewnie jego nazwa a nie pojemność :)
    Jeżeli to ma 500... 800 mAh to będzie sukces.
  • #19 21510835
    elktrod
    Poziom 41  
    No i wszystko się wyjaśniło, więc jednak 7V wcale nie jest / nie było potrzebne.... :)
  • #20 21510836
    gps79
    Poziom 37  
    Głównym problemem zużycia prądu są tutaj sensory, które mają w sobie grzałki pobierające po 150mA prądu non-stop. Warto przemyśleć, czy one muszą ciągle pracować (czy potrzebujesz ciągłego monitoringu), albo czy na rynku są sensory bardziej energooszczędne.

Dodano po 11 [minuty]:

elktrod napisał:
    No i wszystko się wyjaśniło, więc jednak 7V wcale nie jest potrzebne....

Na ogólne pytanie o Arduino jest ogólna odpowiedź zgodna ze specyfikacją danej płytki Arduino, bo nie wyobrażam sobie doradzać wg własnego wyobrażenia, jak autor użyje danego układu. Przy użyciu ADC należy zapewnić stabilne 5V, co jest zapewnione wbudowanym w Arduino Uno regulatorem napięcia, albo samemu zapewnić stabilizowane napięcie zasilania, albo świadomie wykorzystać wewnętrzne napięcie odniesienia dla ADC. Rozwiązanie zależy od konkretnej potrzeby, a nie "na pałę" 5V z USB u mnie działa. Tylko, że USB może mieć 4.8V albo 5.2V.
  • #21 21510862
    c2h5oh
    Moderator
    gps79 napisał:
    ...Tylko, że USB może mieć 4.8V albo 5.2V.

Co jak już wcześniej wyjaśniono i poparto notami katalogowymi jest całkowicie bez znaczenia.
  • #22 21510871
    elktrod
    Poziom 41  
    Warto także wziąć pod uwagę to, że zastosowanie samego procesora bez płytki na której jest jeszcze procesor do komunikacji (wgrywania) także oszczędzi trochę energii, może to niewiele ale zawsze coś... Jeżeli autor zaczyna przygodę z ARDUINO to warto, aby wiedział, że jest i taka możliwość...
    Ciężko jednak widzę przychodzi Ci rakiem wycofywanie się z nietrafionej porady "na pałę":
    gps79 napisał:
    Niestety Arduino wymaga zasilania przynajmniej 7V, zatem Twój pomysł nie wypali.

Nawet nie dałeś żadnej nadziei początkującemu, szkoda...
  • #23 21510889
    gps79
    Poziom 37  
    c2h5oh napisał:
    Co jak już wcześniej wyjaśniono i poparto notami katalogowymi jest całkowicie bez znaczenia.

Tak, szczególnie dla zasilania analogowej części mikrokontrolera.
  • #24 21512501
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Koledzy, uprzejmie dziekuje Wam za udział w dyskusji! W wolnej chwili musze raz jeszcze wszystko przeczytać na spokojnie kilka razy :)

Na razie ze schematu wypadną dwa czujniki. Zostanie tylko czujnik temperatury.

Schemat z Arduino, czujnikiem temperatury oraz modułami zasilającymi.

Chwilo pozwolę sobie zawiesić temat. Musze zakupić/dokupić kilka nowych elementów i to to poskładać ;)
  • #25 21512538
    elktrod
    Poziom 41  
    Jeżeli chcesz zrobić stację pogodową to dojdzie Ci jeszcze wyświetlacz, a te potrafią być także prądożerne jak i pamięciożerne, więc poczytaj także takie materiały Link , skoro nie dajesz nam linka do tego co zamierzasz zrobić i do kodu całego programu. Od tego co zamierzasz docelowo zrobić zależy także zastosowanie odpowiedniej wielkości pamięci dla procesora jakiego będziesz musiał użyć do projektu i może się okazać, że jednak lepiej zastosować płytkę ARDUIO z procesorem o większej ilości pamięci jak w tym pierwszym z brzegu z w/w linka projekcie: Link Ja też zaczynałem od ARDUINO UNO ale szybko przy takich projektach jak ten: Link musiałem przejść na płytki ARDUINO zawierające procesor ATMEGA2560 ze względu na pamięciożerność kodu programu.
  • #26 21512725
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    @elktrod: na razie mam tylko screeny które wrzuciłem do wątku. Kodu programu też jeszcze nie mam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oceny schematu zasilania płytek Arduino Uno/Micro z wykorzystaniem ogniwa Li-Ion 18650 oraz modułu ładowania TP4056 z wskaźnikiem naładowania. Autor planuje zasilać Arduino i czujniki (m.in. moduł GSM, DHT11, MQ7, MQ2) z pojedynczego ogniwa 18650, rozważając konieczność odłączania Arduino podczas ładowania za pomocą wyłącznika. Wątpliwości dotyczą odpowiedniego napięcia zasilania Arduino (standardowo wymaga minimum 7V na wejściu DC, ale może działać przy 5V z USB lub nawet niższym napięciu na Arduino Pro Mini), stabilności pracy mikrokontrolera ATmega328P przy napięciach 2,5–4,2 V, poprawności odczytów ADC oraz działania bootloadera. Zasugerowano zastosowanie konwertera podwyższającego napięcie (boost converter) do stabilnych 5V, co jest istotne zwłaszcza dla czujników wymagających dokładnego napięcia zasilania. Wskazano, że moduł GSM ma duże szczytowe zapotrzebowanie na prąd (do 2A), co wymaga odpowiedniej pojemności baterii i przetwornic. Szacunkowe zapotrzebowanie energetyczne całego układu wskazuje na konieczność użycia kilku ogniw 18650 połączonych równolegle lub zastosowania alternatywnych źródeł zasilania, np. baterii 9V z konwerterem obniżającym napięcie. Podkreślono, że sensory gazowe mają wysokie zużycie prądu (ok. 150 mA ciągłego poboru), co wpływa na czas pracy na baterii. Zwrócono uwagę na konieczność dokładnego określenia parametrów wszystkich podłączanych modułów (napięcie, prąd) oraz na możliwość zastosowania mniejszych płytek Arduino (np. Nano, Pro Mini) lub samego mikrokontrolera w celu oszczędności energii. Autor planuje dalsze testy i modyfikacje schematu, redukując liczbę czujników i dopracowując projekt pod kątem długiego czasu pracy na baterii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA