logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GE Logiq E9 2018 - hałas i buczenie z Main Power Supply, co zrobić?

Aeanariel 06 Kwi 2025 22:58 249 2
REKLAMA
  • #1 21509821
    Aeanariel
    Poziom 6  
    Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Chciałbym poprosić o pomoc w sprawie aparatu USG GE Logiq E9, rok produkcji 2018 (kupiony z drugiej ręki). Na początku dodam, że jestem jedynie radiologiem - laikiem w sprawach technicznych.

Ok. 3 miesiące temu aparat zagrzał się (system overheat) i wyłączył. Nie wiedziałem do tamtego momentu o istnieniu filtrów dolnych - po ich wyjęciu okazało się, że są pokryte kożuchem z kurzu - dokładnie wyczyściłem i więcej taka sytuacja się nie powtórzyła. Jednak od tamtego czasu aparat stopniowo coraz bardziej hałasuje i buczy - nagranie audio w załączeniu. Buczenie zdaje się dochodzić z Main Power Supply (po zasłonięciu wentylatorów z main power supply buczenie ustaje). Pomyślałem, że może łożyska w wentylatorach - wymieniłem samodzielnie wentylatory na nowe - jedynie minimalna poprawa.

Zrobiłem autodiagnostykę aparatu - w załączeniu error logi.

Z tego co się zorientowałem, przyczyny mogą być 3 - niewydolność panelu dolnych wentylatorów lub awaria karty graficznej / płyty głównej - co daje sygnał do zwiększenia obrotów wiatraków z tyłu - w power supply - na max. i stąd aparat wyje jak helikopter. Myślę o wymianie na własną rękę dolnych wentylatorów (czy właśnie na tym polega "odnowienie"? - na eBay można kupić używany panel dolnych wiatraków jako "odnowiony" za 500-800$, koszt samych - tożsamych wentylatorów do 150 zł).

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, udało się znaleźć przyczynę i rozwiązać problem? Będę niesamowicie wdzięczny za każdą sugestię i radę.

Serdecznie pozdrawiam,
    Aleksander Kaczmarek

Logi diagnostyczne aparatu USG GE Logiq E9 na ekranie monitora.
    Wyświetlacz z wynikami testów diagnostycznych aparatu USG GE Logiq E9.
    Zrzut ekranu z logami błędów urządzenia GE Logiq E9.
    Zdjęcie ekranu przedstawiającego listę wyników autodiagnostyki aparatu medycznego.
    Ekran testów diagnostycznych aparatu USG GE Logiq E9
    Zrzut ekranu przedstawiający logi błędów systemu aparatu USG GE Logiq E9.
    Zrzut ekranu z logami diagnostycznymi aparatu USG GE Logiq E9, pokazujący różne wartości napięcia i błędów.
    Zdjęcie ekranu z logami diagnostycznymi aparatu USG GE Logiq E9 z 2018 roku, ukazujące tabelaryczne dane na temat temperatury i prędkości wentylatorów.
    Lista wyników testów diagnostycznych aparatu USG z datą i wynikami Passed i Failed.
    Zrzut ekranu z logami diagnostycznymi aparatu medycznego.
    Tabela danych diagnostycznych na ekranie aparatu medycznego.
    AI: Czy mógłby Pan podać konkretne kody błędów lub komunikaty z logów diagnostycznych? To może pomóc w dokładniejszym zdiagnozowaniu problemu.
    na zdjęciach w załączeniu
    AI: Czy hałas i buczenie występują również, gdy aparat jest w stanie spoczynku, czy tylko podczas konkretnych operacji?
    cały czas jak jest włączony
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21519007
    przerabiarka
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    E9 jest dosyć kapryśnym aparatem;) Jeśli coś by było nie tak to wyświetlił by bardzo szybko komunikat o błędzie lub problemie.
    Error logi spoko ale nie te. Załącz te od temperatur i obrotów wentylatorów.
    MPS ten od tyłu raczej nadmiernie nie powinien huczeć.
    Może być ten od CPU lub te dolne ale bez potwierdzenia logami trudno stwierdzić.
    Ja wymieniam z powodzeniem na oryginalne SUNON'y z TME. Dopasowuję po podobnym przepływie i niższym indeksie hałasu - jeszcze nie było problemów. Oryginały i ich parametry zawsze będą dostępne.
  • #3 21520176
    Aeanariel
    Poziom 6  
    >>21519007
    A to nie są te error logi, które załączałem? - załączam jeszcze raz
    Zrzut ekranu przedstawiający tabelę logów technicznych z danymi temperaturowymi i prędkościami wentylatorów serwera.
REKLAMA