logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens EQ6 700 TE617203RW/09 - mokre krążki, dużo wody w ociekaczu

grzecho185 29 Cze 2022 18:51 8688 5
REKLAMA
  • #1 20080989
    grzecho185
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Panowie, pomocy. Ręce opadają. Starałem się przewertować jak najwięcej poradników. Rozbebeszony i wymyty cały blok. Powymieniane WSZYSTKIE uszczelki i w bloku i w ścianie (uszczelka gniazda zaparzacza i uszczelka Siemens 00633878) z tym, że tej drugiej nie znalazłem w rozmiarze oryginału 5,9x1,8 , lecz standardową 6x2. (Główną uszczelkę tłoka założyłem w rozmiarze 38x4) Ekspres odkamieniony X-razy i wydmuchany porządnie, łącznie z kanałem wysypu kawy. Efekt taki, że nie leci woda już po ściance, ale przy domykaniu jest spory wytrysk ze sprzęgła. Przy wyrzucaniu fusów jest spory wyciek dołem bloku i po 2-3 średnich kawach wyskakuje komunikat "opróżnij tackę ociekową". Krążek jest na tyle mokry, że się rozpada. W cylindrze tłoku nie widzę większych rys. Co mogłem nie wiedzieć / przeoczyć? 8-O
  • REKLAMA
  • #2 20082263
    grzecho185
    Poziom 11  
    zamówiłem jeszcze uszczelkę dolnego tłoczka bloku zaparzającego. Ewidentnie słychać jak gdzieś ciśnienie ucieka , ale woda nie cieknie po dolnym trzpieniu... :/ Jedynie tak jak pisałem wcześniej przy domykaniu bloku jest spory wytrysk ze sprzęgła i przy otwieraniu bloku jest wytrysk z górnego tłoka a potem sporo wody wylewa się po otwarciu dolnego tłoka . Czy jest to objaw uszkodzonego zaworu ceramicznego ? Da się go jakoś reanimować ? (Odkamnienianie nie pomaga)
  • REKLAMA
  • #3 20082868
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2650
    Bywa, że zrobi się mikro pęknięcie na elementach:
    Link
    Link
    Ponadto oczyścić sitko w zaparzaczu.
  • REKLAMA
  • #4 20091614
    grzecho185
    Poziom 11  
    Dziękuję za poradę. W moim przypadku nie udało mi się jednoznacznie wykryć przyczynę. Wymieniłem tą nietypową wargową uszczelkę dolnego tłoka zaparzacza, ale w międzyczasie zauważyłem, że "syczenie" dochodzi ze ściany ekspresu. Wymieniona wcześniej uszczelka między zaworem ceramicznym a blokiem zaparzacza okazała się niewymiarowa - cieńsza od 6x2mm. Po wymianie tych dwóch elementów mam już przyzwoite krążki i dużo mniej wody w ociekaczu. Morał dla mnie taki, że nawet jeśli nie widać wycieku / pary podczas samego robienia kawy, to nawet niewielkie ubytki ciśnienia rujnują cały cykl zaparzania i część wody ląduje w ociekaczu
  • REKLAMA
  • #5 20200750
    kinek01
    Poziom 2  
    Witajcie, w dniu dzisiejszym zainteresowałem się tematem z racji wystąpienia jednego z objawów w moim EQ6 - wypadające krążki kawy mają konsystencje błota, co za tym idzie ekspres brudzi się w kosmicznym tempie.
    Po wyjęciu jednostki zauważyłem że na ściance cylindra znajduje się spore przetarcie (zdjęcie). Zatem czy przystępować do wymiany uszczelek itp. Czy z racji stanu cylindra do wymiany jest cały zaparzacz ?
    Siemens EQ6 700 TE617203RW/09 - mokre krążki, dużo wody w ociekaczu
  • #6 20201970
    grzecho185
    Poziom 11  
    Musisz częściej zaglądać do zaparzacza. Czyścić go i smarować smarem spożywczym. Wszystko zależy czy rysy są bardzo głębokie. Jeśli nie, wyczyść porządnie zaparzacz i nasmaruj cylinder smarem. Zdejmij starą uszczelkę, wyczyść, nasmaruj i załóż najlepiej drugą stroną. Sprawdź czy to dało jakiś efekt. Jeśli tak , to póki co wymieniłbym samą uszczelkę. jeśli nic więcej złego dziać się nie będzie, to w drugi zaparzacz bym nie inwestował.
REKLAMA