logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana procesora na szybszy w laptopie Asus W1N - czy możliwa?

Hektar Zahle.r 08 Kwi 2025 09:10 264 3
REKLAMA
  • #1 21511274
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Ocena: 257
    Witam wszystkich. Potrzebuje Waszej pomocy/porady w sprawie usprawnienia laptopa Asus W1N (W1000). Chciałabym w nim wymienić procesor na jakiś szybszy, lub najlepiej, jeśli jest taka możliwość, na dwurdzeniowy. Kiedyś wymienialem w jakimś DELL-u procesor z jedno na dwurdzeniowy i autentycznie to działało. Ale teraz już nic z tego nie pamiętam. Po prostu wyleciałam z tematu laptopów i proszę o radę. Załączam parametry z programu CPU-Z.

Zrzut ekranu z programu CPU-Z pokazujący specyfikacje procesora Intel Pentium M 725.

Zrzut ekranu z programu CPU-Z pokazujący szczegóły płyty głównej laptopa Asus W1N.
  • REKLAMA
  • #2 21511298
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    Chipset Intel 855PM wspiera procesory Pentium M, Celeron M, nie obsługuje dwurdzeniowych (DC, C2D). Pozostaje wymiana sprzętu, chociaż są szybsze Pentium M niż 725 to zmiana wydajności jest nieodczuwalna.
  • REKLAMA
  • #3 21513056
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Ocena: 257
    Kolego rozumiem w czym rzecz, ale tak na spokojnie chcę "odżałować" te kilkadziesiąt zł na lepszy procesor zważywszy na to, że zainwestowałem swój czas w system DOS, na którym mam starsze programy do komunikacji z piecykami Webasto i Eberspacher, a nawet z różnym modułami w samochodach, tj. Visa Euroscan, itp. Włożyłem mu 1GB RAM i dysk 80GB. I w takim układzie sam Windows 7 (do podstawowych rzeczy) śmiga na nim bardzo ładnie. Także pytanie jaki procesor byś w nim widział ? Dałoby radę żeby poszukać dla mnie coś na allegro ? Pozdrawiam.
  • #4 21513087
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    Najmocniejszy na tę podstawkę i chipset to Intel Pentium M 780. Być może M900
    Poniżej lista wszystkich procesorów wspieranych przez chipset:
    https://www.cpu-upgrade.com/mb-Intel_(chipsets)/855PM.html
REKLAMA