logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Straciłem ipv4 w play po resecie. Jak to odzyskać lub uzyskać dostęp do rejestratora po ipv6.

krzyniog 08 Kwi 2025 20:18 2208 5
REKLAMA
  • #1 21512172
    krzyniog
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Od kilku lat korzystałem z internetu światłowodowego play i wszystko było w miarę ok dopóki jeden z "inteligentnych" konsultantów podczas awarii nie polecił mi przywrócić modemu (Giga Connect Box) do ustawień fabrycznych. Po przywróceniu ustawień straciłem możliwość uzyskania ipv4 i przekierowania portów od monitoringu. Konsultanci twierdzą, że wynika to z ustawień sieci którą dzierżawią w moim regionie i nie mogą nic zrobić. Zmiany podobno nastąpiły rok temu, ale ponieważ nie przywracałem ustawień do fabrycznych to było ok. Czy miał ktoś podobny problem i może udało mu się go rozwiązać. Jeśli nie to czy przy tym ipv6 mogę jakoś dostać się do rejestratora z zewnątrz? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21512363
    conrad9210
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    Cześć, z Twojego opisu wynika, że rozjechała się konfiguracja modemu w skutek czego nie masz dostępu do rejestratora. Możliwe, że po resecie modem pobrał aktualizację. Nawet nie napisałeś jaki modem masz. Więć ogólnie wygląda to tak: możesz dostać się do rejestratora. Potrzebny będzie zwykły router kablowy. Łączysz go z komputerem i rejestratorem skrętką. Uruchamiasz oprogramowanie na typu FINDER producenta rejestratora. Poda ci wtedy jego adres IP. Konfigurujesz połączenie laptop modem rejestrator by miały adresacje z tej samej puli i tej samej maski. I gotowe. Masz dostęp do rejestratora. Możesz się zalogować przez www. Opisałem to w dużym skrócie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 21512561
    krzyniog
    Poziom 12  
    Dzięki, ale to zupełnie nie o to chodzi. Proszę o przeczytanie postu jeszcze raz. Potrafię to wszystko skonfigurować na ipv4, ale po przywróceniu fabrycznych od ISP otrzymuje tylko ipv6.
  • REKLAMA
  • #4 21514900
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Tylko Play może rozwiązać problem.
  • REKLAMA
  • #5 21515020
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    @krzyniog
    netTv napisał:
    Tylko Play może rozwiązać problem.

Tylko że tego nie zrobi, bo ładuje wszystkich za CGNAT dla IPv4.
    A następców, czyli IPv6, ładuje wszystkich za DS-Lite.

Problem z Play - U C I E K A Ć
  • #6 21531273
    krzyniog
    Poziom 12  
    Dzwoniłem na infolinie kilka razy. W końcu trafiłem na jakąś kompetentną osobę i powiedziała, że pod koniec miesiąca będzie aktualizacja oprogramowania routera i przywrócą mi ipv4. Dziwne ta infolinia play, ale ważne że tak się stało i mam już 4.
REKLAMA