logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Metoda oczkowa. Trzy oczka i jedno źródło zasilania. Jak do tego podejść?

bytebolt101 09 Kwi 2025 19:35 930 17
REKLAMA
  • #1 21513346
    bytebolt101
    Poziom 3  
    Schematy trzech obwodów z rezystorami i woltomierzem.

Hejka kochani,

Jestem nowym studentem i uczę się elektryki na nowo, i potrzebuję pomocy od ludzi, którzy się znają na tym temacie. Nasz wykładowca zadał nam pracę domową, aby napisać sprawozdanie. Treść zadania: obliczyć rozpływ prądu w obwodzie metodą oczkową przy zadanym napięciu zasilającym i porównać z wartościami natężenia prądu pomierzonymi amperomierzami podczas ćwiczenia w jednej z gałęzi. Napięcie na zasilaczu wynosi 10 V. Przeszukałem cały Internet, żeby znaleźć jakiś filmik albo poradnik, w którym układ ma 3 oczka i jedno źródło zasilania i nic. 

Pomożecie mi i wytłumaczycie, o co tutaj chodzi? Jak na razie wymyśliłem coś takiego, ale nie wiem, czy to jest poprawne:

Szkic obwodu elektrycznego z trzema oczkami i jednym źródłem napięcia.

AI: Czy możesz opisać lub narysować konfigurację obwodu, w tym wartości rezystancji i układ elementów?
    Rb = 2,5 kΩ
    Rc = 7 kΩ
    Rd = 3 kΩ
    Re = 5 kΩ
    Rf = 10 kΩ
    Ra = 1 kΩ
    E = 10 V
  • REKLAMA
  • #2 21513532
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 882
    bytebolt101 napisał:
    Pomożecie mi i wytłumaczycie o co tutaj chodzi? Jak na razie wymyśliłem coś takiego ale nie wiem czy to jest poprawne:

Wyglada dobrze.
    Teraz zrób to sam dla oczka drugiego i trzeciego.
  • #4 21514624
    jony
    Specjalista elektronik
    bytebolt101 napisał:
    Coś w ten deseń?

Tak, dokładnie.
    Tylko zauważ, że prąd oczka pierwszego (I1) w drugim oczku płynie tylko przez RB.
    A więc, dlaczego tam dałeś I1(RB + RC)? Z rozpędu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21514632
    jony
    Specjalista elektronik
    bytebolt101 napisał:
    Jak na razie myślisz że ok?

Tak, jest oki.

A a nie, błąd czemu dałeś tam minusy w drugim oczku? Tam mają być plusy:
    0 = I2 (Rd + Rb + Rf) - I1 Rb - I3 Rf

Tak samo dla trzeciego oczka:
    0 = I3 (Rf + Re1 + Rc) ...

Tu mają być plusy.
  • REKLAMA
  • #7 21514661
    bytebolt101
    Poziom 3  
    jony napisał:
    bytebolt101 napisał:
    Jak na razie myślisz, że ok?

Tak, jest oki.

A nie, błąd, czemu dałeś tam minusy w drugim oczku? Tam mają być plusy:
    0 = I2 (Rd Rb Rf) - I1 Rb - I3 Rf

Tak samo dla trzeciego oczka:
    0 = I3 (Rf Re1 Rc) ...

Tu mają być plusy.

A tam nie płyną prądy w przeciwne strony i odejmujemy od siebie rezystancje?
  • Pomocny post
    #8 21514675
    jony
    Specjalista elektronik
    bytebolt101 napisał:

Nie.

Zobacz na ten przykład, równania dla drugiego oczka :

Dwa schematy obwodów elektrycznych z oczkami prądowymi.

W pierwszym mamy "minus" bo prąd I3 płynie w przeciwną stronę niż I2 przez rezystor RF i dlatego minus.
    A w drugim przykładzie mamy + bo I2 i I3 płyną w tą samą stronę przez RF.
    Ale rezystory zawsze są "dodatnie".

Te kierunki o których myślisz uwzględnia się później jak już mamy obliczona nasze "wirtualne" prądy oczkowe (I1, I2, I3).
  • #9 21514692
    bytebolt101
    Poziom 3  
    jony napisał:
    bytebolt101 napisał:

Nie.

Zobacz na ten przykład, równania dla drugiego oczka :

Dwa schematy obwodów elektrycznych z oczkami prądowymi.

W pierwszym mamy "minus" bo prąd I3 płynie w przeciwną stronę niż I2 przez rezystor RF i dlatego minus.
    A w drugim przykładzie mamy + bo I2 i I3 płyną w tą samą stronę przez RF.
    Ale rezystory zawsze są "dodatnie".

Te kierunki o których myślisz uwzględnia się później jak już mamy obliczona nasze "wirtualne" prądy oczkowe (I1, I2, I3).

Schematy obwodów elektrycznych z równaniami

A zobacz teraz
  • #10 21514702
    jony
    Specjalista elektronik
    Na pierwszy rzut oka wygląda oki.
  • Pomocny post
    #12 21514872
    jony
    Specjalista elektronik
    bytebolt101 napisał:
    Moje rezystory mają dość duże wartości i nie wiem, jak obliczyć prądy.

Zastosuj taki trik. Podaj wartości rezystorów w kiloomach a napięcie w woltach. Wtedy wynik będzie w mA.
    A zatem podstawiasz to: E1 = 10; Ra = 1; Rb = 2.5; Rc = 7; Rd = 3; Re1 = 5; Rf = 10; (jak by był rezystor o rezystanjic 470Ω = 0.47kΩ to podstawiasz 0.47)
    I wynik będzie w mA.

EDIT

Moje wyniki link

Zrzut ekranu z obliczeń na Wolfram Alpha dotyczących obwodu elektrycznego z różnymi wartościami rezystorów i źródłem napięcia.

I1 = 1.87768mA
    I2 = 0.973899mA
    I3 = 1.04012mA
  • REKLAMA
  • #14 21515505
    jony
    Specjalista elektronik
    bytebolt101 napisał:
    Mój wykładowca napisał mi coś takiego. Nie wiem, czy to w jakimś stopniu pomoże.

To tu mu jako rozwiązanie wysłałeś te prądy oczkowe?
    To nie obliczyłeś fizycznych prądów? Przecież na filmiku masz to pokazane.

I tak np. prąd RA = I1 ale prąd rezystora Rb równy jest I_RB = I1 - I2 = 0.903781mA = 903.781µA. A np I_RF = I3 - I2 = 0.066221mA = 66.221µA itd.
  • #15 21515556
    bytebolt101
    Poziom 3  
    >>21515505
    Nie, nie. Nie wysłałem mu tego, co zrobiliśmy jako rozwiązanie. Po prostu chciałem to zrobić metodą z wymiernikiem, ale moje rezystancje (tak jak wspomniałem wcześniej) są duże i wyniki też byłyby ogromne, i chciałem się go spytać o opinię.
  • #16 21515663
    jony
    Specjalista elektronik
    bytebolt101 napisał:
    . Po prostu chciałem to zrobić metodą z wymiernikiem, ale moje rezystancje (tak jak wspomniałem wcześniej) są duże i wyniki też byłyby ogromne,

No przecież napisałem tobie co można z tym zrobić.
    Zresztą z tego co widzę na tym screennie https://obrazki.elektroda.pl/1632648900_1744312540.png
    To strasznie namieszałeś z danymi i ze znakami.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozwiązania zadania z elektryki polegającego na obliczeniu prądów w obwodzie trójoczłonowym metodą oczkową przy jednym źródle zasilania 10 V. Omówiono prawidłowe formułowanie równań oczkowych, zwracając uwagę na znaki plus i minus przy składnikach związanych z prądami płynącymi przez wspólne rezystory oraz kierunki prądów oczkowych. Podkreślono, że rezystory mają zawsze wartości dodatnie, a kierunki prądów uwzględnia się po obliczeniu wartości prądów oczkowych. Zaproponowano uproszczenie obliczeń przez podawanie rezystancji w kiloomach i napięcia w woltach, co pozwala uzyskać prądy w miliamperach. Przedstawiono przykładowe wyniki prądów oczkowych oraz sposób wyznaczania rzeczywistych prądów w poszczególnych rezystorach jako różnicę prądów oczkowych. Poruszono także problem dużych wartości rezystancji i ich wpływu na pomiary amperomierzem, sugerując stosowanie odpowiednich jednostek i poprawne podstawianie danych. Wskazano na konieczność poprawnego zapisu równań i uniknięcia błędów znakowych. Ostatecznie autor potwierdził, że otrzymał pomoc i zrozumiał metodę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA