logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć prądy w oczkach metodą prądów oczkowych?

joe16 09 Lis 2006 22:44 2435 7
REKLAMA
  • #1 3207227
    joe16
    Poziom 11  
    Proszę o pomoc :cry: mam zadanie do zrobienia z eleltry a jestem z tego zupełnie zielony w schemacie należy obliczyć prądy .Metodą prądów oczkowych prosze o pomoc .
    Załączniki:
    • Jak obliczyć prądy w oczkach metodą prądów oczkowych? Schemat zad domowego.jpg (28.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3207238
    joe16
    Poziom 11  
    Dane oraz schemat jest podany w załoczniku.
  • REKLAMA
  • #3 3207345
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    umówmy się, że Ty napiszesz te dwa równania na prądy oczkowe i tu je pokażesz, a my sprawdzimy.... :D
    Chciałem Ci dać już odpowiedzi, ale jesteś niezroważny i na Twoim schemacie nie ma podanej wartości rezystora R4?
    Poza tym, korzystaj z dostępnego tu słownika i nie rób takich brzydkich błędów ... :cry:

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3207383
    eP
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Podaj ile wynosi E4 oraz R4
  • #5 3207565
    joe16
    Poziom 11  
    E4 wynosi 5V a rezystora 4 niemam podanego
    Równania z drógiego prawa kirchofa które ułożyłem wyglądaja następująco :
    E1-E2=-R3I1-R1 I1-R4I2
    E2-E3-E4=R4I2-R5 I3-R6I3
    równania ktre ułozyłem i tak pewnie bedom zle ale w prawdzie człowiek uczy sie na błedach
  • REKLAMA
  • #6 3207593
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    skoro nie wiesz ile wynosi wartość R4 to klapa ... wyników liczbowych nie ma :cry:
    Natomiast prawie strony Twoich równań są błędne.
    Przede wszystkim to prądy oczkowe, by odróżnić je od gałęziowych, oznacza się podwójnym indeksem, np. I11, I22, natomiast prądy gałęziowe jednym, tak jak to masz na swoim schemacie.

Pozdrawiam
  • #7 3207624
    joe16
    Poziom 11  
    A więc ja miało by wygladać rozwiązanie tego zadania bo z samych równań itak nic nie bedzie widomo:cry:A gdyby podany był rezystor 4 czy wszystkie prądy mozna by wówczas podać Amperach?

Dodano po 37 [minuty]:

Agdyby tak przyjąc ze opór rezystora 4 wynosi 4Ω czy wówczas można by prawidłowo rozwiązać te zadanie ?
    Proszę o wyrozumiałośc dla moich głupich pytań ale przygodę z elektrą dobiero zaczynam bowiem jestem dopiero w 1 kl technikum:D
  • #8 3208034
    eP
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    joe16 napisał:
    A więc ja miało by wygladać rozwiązanie tego zadania bo z samych równań itak nic nie bedzie widomo:cry:A gdyby podany był rezystor 4 czy wszystkie prądy mozna by wówczas podać Amperach?

Dodano po 37 [minuty]:

Agdyby tak przyjąc ze opór rezystora 4 wynosi 4Ω czy wówczas można by prawidłowo rozwiązać te zadanie ?
    Proszę o wyrozumiałośc dla moich głupich pytań ale przygodę z elektrą dobiero zaczynam bowiem jestem dopiero w 1 kl technikum:D

Bez przyjęcia konkretnej wartości dla rezystora R4 rozwiązanie miałbyś nawet bardziej ogólne i ciekawsze :D
    Prąd w każdej z trzech gałęzi byłby funkcją wartości rezystancji R4.

Jak sobie przyjmiesz jakąś konkretną wartość dla R4 to wtedy rozwiązanie jest dużo bardziej proste - otrzymujesz tylko 3 wartości prądów a do rozwiązania wystarczy Ci jedno podstawienie
    ( w układzie 2 równań z dwiema niewiadomymi jedną niewiadomą zapisujesz jako funkcję drugiej niewiadomej i taką funkcję podstawiasz do drugiego równania zamiast tej pierwszej niewiadomej - w efekcie otrzymujesz 1 równanie z jedną niewiadomą i wynik gotowy.
    Wynik ten jeszcze musisz zastosować w pierwszym równaniu by obliczyć wartość pierwszej niewiadomej - czyli tej wyrugowanej (zastąpionej) - jak na pierwszą klasę technikum to bardzo proste zadanie zwłaszcza że teraz to już jest to 10-ta klasa od początku nauki w szkole, dawniej była to 9-ta )

No i dawniej nie było internetu by móc zapytać jak takie zadanka się rozwiązuje. Dlatego powinieneś wykazać przynajmniej trochę samodzielności w rozwiązywaniu tego typu zadań i samemu zaproponować sposób jego rozwiązania - przykładowe równania itp )

Bez tego to będziesz rósł na umysłowego kalekę któremu trzeba wszystko pod nos podkładać by mógł zrobić cokolwiek.
    Chyba że masz takich złodziejskich nauczycieli którym się nie chce niczego wyjaśniać bo przecież uczniowie i tak mają dostęp do net-u i wszystkiego się tam dowiedzą.
    Czasem pewnie na takich złodziejów można trafić w technikum którzy uważają że czy się stoi czy leży to 2 tysiące się należy i uczniów można olewać.

pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczania prądów w oczkach obwodu elektrycznego metodą prądów oczkowych. Autor prosi o pomoc w rozwiązaniu zadania, jednak brakuje mu wartości rezystora R4, co uniemożliwia uzyskanie konkretnych wyników liczbowych. Wskazano, że prądy oczkowe powinny być oznaczane podwójnym indeksem (np. I11, I22) dla odróżnienia od prądów gałęziowych. Podane przez autora równania Kirchhoffa zawierają błędy i wymagają korekty. Wskazano, że przyjęcie konkretnej wartości rezystancji R4 (np. 4 Ω) umożliwiłoby prawidłowe rozwiązanie układu równań i obliczenie prądów w amperach. Rozwiązanie polega na zastosowaniu metody podstawiania w układzie dwóch równań z dwiema niewiadomymi, co jest zadaniem odpowiednim dla początkującego ucznia technikum. Podkreślono, że bez wartości R4 wynik byłby bardziej ogólny i funkcjonalny, ale trudniejszy do interpretacji liczbowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA