logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Omega - odgłos przy ruszaniu, błąd kod 45, sonda lambda za bogata mieszanka

Bartollo 16 Gru 2005 09:38 7029 12
REKLAMA
  • #1 2088175
    Bartollo
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Mam Opla Omegę no i mam problem.. Podczas ruszania na jedynce i dodaniu gazu tak jak normalnie chciałem wrzucić dwójkę pojawia się odgłos słyszalny wewnątrz samochodu tak jak gdyby otwierała się jakaś klapka lub Przesuwał jakiś bolec lup tarcza i jeszcze zapala mi sie lampka od układu, kod świetlny 45. Byłem na Techu. i wykazało że sonda lambda za bogata mieszanka, i po wielokrotnym powtarzaniu dzieje sie to samo i ten sam błąd.Może wie ktoś co daje taki odgłos.?????
  • REKLAMA
  • #2 2090455
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    ale ten odgłos to brrrr czu buuu a moze wrr.
    bo jesli to bum bum to mozesz miec padniety masowy czujnik przepływu powietrza
    a jesli robu hhhhh to bedzie to katalizator
  • #3 2091020
    Bartollo
    Poziom 11  
    Cześć!! Pozdrawiam no i odpowiadam że ten odgłos to właśnie tak jakby bardziej wrr. i na 60% to jakaś klapka związana z powietrzem!!.Ze względu że dzieje się to kiedy ruszam z jedynki po dodaniu gazu,auto było na podnośniku no i tam kiedy ruszałem a mechanik był pod autem to zupełnie nic!!!! Ani lampka nie zapaliła się ani odgłosu nie było!!! Wziąłem mechanika do samochodu i oczy wielkie zrobił bo widział lampkę i słyszał odgłos!!Co to jest-otwierająca klapa{odgłos)-kontrolka(zbyt bogata mieszanka sondy}???
  • #4 2091181
    kooperator
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Jesli jest to Omega B to mozesz miec problem z przewodami podcisnienia sterującego systemem przewietrzania i ogrzewania wnetrza auta. Tam w ukladzie jest klapka do recyrkulacji powietrza wewnątrz kabiny, jesli zdarzy sie przetarcie któregoś przewodu to bedzie słychać głuche pukniecie z prawej strony deski rozdzielczej wlasnie przy zmianie biegu. Moze również zapalić sie kontrolka silnika ze wzgledu na "lewe" powietrze zasysane do silnika. Pozdrawiam.

Mariusz :. :D
  • REKLAMA
  • #5 2091442
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 801
    Przepływomierz uszkodzony jeżeli gas i omega A.Ludzie nie wiedzą czym jeżdżą.Pozdrawiam.
  • #6 2092205
    Bartollo
    Poziom 11  
    Dziękuje za zainteresowanie!! Ale odłączałem przewód od przepływomierza i pokazał usterkę a kiedy podłączyłem usterka samoczynnie znikneła (od przepływomierza 47) czy to nie świadczy o poprawnej jego pracy? A Tech by tego nie wykrył?? Tak na marginesie ten odgłos to podobny do pracy urządzenia ABS ale nie chodzi mi o zgrzyty lecz taką siłownikową pracę.(opel Omega B 2,0i 8v.)
  • REKLAMA
  • #7 2092415
    kooperator
    Poziom 20  
    Sprawdz to o czym pisałem. W omedze B jest troche podcisnień i czasem któreś sie przetrze albo sparcieje jakiś gumowy węzyk. Pozdrawiam

Mariusz :. :D
  • #8 2096600
    Bartollo
    Poziom 11  
    Witam i pozdrawiam wszystkich!!! Sprawdziłem te podciśnienia i nic,klapa od systemu przewietrzania i ogrzewania wnetrza auta działa ale to inny odgłos.Byłem na techu usterka jak zwykle (sonda lambda za bogata mieszanka)??? Mechanik dopatrzył się że nie działa czujnik recyrkulacji spalin no i go wymieniłem,teraz działa. A odgłos i ta sama usterka nadal są????Jeszcze dodam że po wymianie czujnika obroty skoczą na 2500 i tak się utrzymują aż je nie zdławię jedynką na ręcznym,dzieje się to czasami czy to na benzynie czy na gazie.Wracając do pierwotnego wątku co ma wspólnego ten odgłos (włączanego siłownika) do sondy lambdy(zbyt bogata mieszanka)?????.Czy jest jakieś urządzenie które uruchamia się dopiero kiedy toczą się koła i wtedy reguluje coś co zmienia skład mieszanki???? A jeszcze... na gazie niema usterki tylko sam odgłos???
  • #9 2096668
    kooperator
    Poziom 20  
    Omegi B byłu wyposażone w pompę powietrza wtórnego , ktore było tłoczne do ukladu wydechowego przed katalizatorem. Dzwięk jaki wydaje to tak jakby był gdzieś w samochodzie schowany odkurzacz i się włączał. Moj kolega ma Omege B musze u niego sie zorientować w sprawie jak to sie ma do ruszania i jakichś odgłosów w samochodzie. O wynikach śledztwa poinformuję jutro wieczorem. Pozdrawiam

Mariusz:. :D
  • #10 2098140
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 96
    Sprawdż w jakim stanie jest układ wydechowy a w szczególności katalizator.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • Pomocny post
    #11 2098523
    kooperator
    Poziom 20  
    U mojego kolegi był zerwany łącznik elastyczny wału tuż przy skrzyni biegów i własnie przy zmianie z 1 biegu na 2 występowało takie głuche pukniecie. Dziwne ze tylko z 1 na 2 bieg, co do kontrolki cięzko mi powiedzieć bo u niego swieci sie cały czas. Wez pod uwage również wskazówkę kolegi TEGES .
    Pozdrawiam.

Mariusz:. :D
  • REKLAMA
  • #12 2162266
    Bartollo
    Poziom 11  
    Witam Wszystkich.. Sprawdziłem wszystko i dzięki za rady i mogę napisać że ten dźwięk pochodzi z urządzenia ABS i niema nic wspólnego z lampką od wtrysku(45 sonda lambda zbyt bogata mieszanka) Ale czepię się lambdy i jej wskazań!! Dzieje się coś takiego(nowość) że obroty tak szaleją że na postoju osiągają 2500 a kiedy ruszam zejdą do 500 a nawet wyłączy się silnik.? Czy może być to czujnik położenia przepustnicy??
  • #13 2162501
    olki5
    Poziom 11  
    witam. sprawdz czy masz szczelny układ za przepustnica moze ci sie powoli rozrywa guma na połaczeniu do kolektorow ssacych ja tak miałem w swojej 1.6 16v i obroty szalały

Podsumowanie tematu

✨ W Oplu Omega B 2.0i 8v pojawia się odgłos przypominający pracę siłownika lub klapki podczas ruszania z jedynki i zmiany na drugi bieg, towarzyszy temu zapalenie kontrolki silnika z kodem błędu 45 wskazującym na sondę lambda sygnalizującą zbyt bogatą mieszankę. Diagnostyka wykazała, że sonda lambda wskazuje na bogatą mieszankę, a wymiana czujnika recyrkulacji spalin poprawiła jego działanie, lecz problem z odgłosem i błędem pozostał. Podejrzewano uszkodzenie przepływomierza powietrza, nieszczelności układu podciśnieniowego sterującego klapkami w systemie wentylacji i ogrzewania wnętrza, a także stan katalizatora i układu wydechowego. Odgłos może pochodzić z pompy powietrza wtórnego (pompka powietrza wtórnego) stosowanej w Omedze B, która uruchamia się przy ruszaniu i tłoczy powietrze do układu wydechowego przed katalizatorem. Dźwięk ten przypomina pracę urządzenia ABS, co potwierdzono po sprawdzeniu. Dodatkowo występują nieregularne obroty silnika (do 2500 obr./min na postoju, spadek do 500 obr./min podczas jazdy, a nawet gaśnięcie silnika), co może wskazywać na nieszczelność układu dolotowego za przepustnicą lub uszkodzony czujnik położenia przepustnicy. Zalecane jest sprawdzenie szczelności układu dolotowego, stanu przewodów podciśnieniowych oraz elementów układu wydechowego, w tym katalizatora i łączników elastycznych wału napędowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA