logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Omega B 96' 2.0 8V (X20SE) - błąd 13, kontrolka check engine przy dodawaniu gazu

jawmac 29 Cze 2007 22:15 3268 10
REKLAMA
  • #1 4034209
    jawmac
    Poziom 12  
    Witam! Proszę o pomoc jeśli ktoś wie o co chodzi. Czasami na krótką chwilę zaświeca mi się kontrolka check engine.Dzieje się to w czasie jazdy na ciepłym już silniku w momencie kiedy dodaję gazu.Kiedy ściągnę nogę z gazu kontrolka gaśnie ,drugi raz nacisnę gaz to znów się zaświeci ,ściągnę i gaśnie już na dobre kolejne naciśniecie gazu już jej nie zaświeca.Pozostaje jednak błąd 13 (sonda lambda brak sygnału).Błąd umiem skasować za pomocą interfejsu i mogę jeździć na krótkich odcinkach i się nie pojawi.Oczywiście do momentu gdy wyjadę gdzieś dalej i silnik się zagrzeje wtedy znów to samo! Sprawdziłem miernikiem wahanie napięcia na sądzie i było 0,4-0,62V ale za chwilę już wahało sie w zakresie 0,2-0,53V zrobiłem kilka krótkich przygazówek i zaczęło się wahać w zakresie 0,45-0,67V.Czy to znaczy że sonda pokazuje co jej sie podoba czy może pokazuje dobrze a coś innego powoduje że mieszanka jest tak niestabilna?Nie wiem w jakim stanie mam katalizator jeśli to może mieć znaczenie i mam chyba lekko nieszczelną dwururkę.To chyba wszystko co sprawdziłem - proszę o odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 4034227
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    pewnie przerwa na przewodzie między sondą a sterownikiem
  • REKLAMA
  • #3 4034274
    jawmac
    Poziom 12  
    Przewód został sprawdzony od kostki sondy do kostki motronika i jest ok ale to sonda trzy przewodowa pozostałe to 12V i masa - też są na kostce sondy ok.
  • #4 4034323
    Michał Sobczyński
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    u mnie jest podobnie w Oplu Omedze X20SE 1998rok instalacja Lovato centralka Lov Eco 438046. Mam też błąd 13 brak sygnału sondy lambda. Czasami zapala mi się check na zimnym bądź na ciepłym silniku przy odpaleniu samochodu i świeci się przez jakieć 30-40sec i gaśnie dopiero wtedy przełączam na gaz. Mam ten problem tylko na paliwie bo jak przy świecącym się check przełącze na gaz to odrazu gaśnie. Spalanie mam w mieście 17-19l gazu trochę dużo.

Czy ktoś poradzi mi co zrobić z tym fantem?

Pozdrawiam!!!
  • #5 4034360
    jawmac
    Poziom 12  
    Szanowny Michale może poradzi ale napisz swojego posta bo ten jest mój i chciałbym żeby mi ktoś napisał jaki jest problem w moim a nie twoim samochodzie.Musisz przyznać że to jednak nieco inny problem a poza tym ja nie mam gazu ;-)
  • REKLAMA
  • #6 4034362
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3909
    Układ wydechowy przed sondą musi być bezwzględnie szczelny - czy auto ma osiągi, czy można go rozpędzić?
    Możesz ścisnąć przewód paliwowy na powrocie "troszeczkę" i obserwować czy napięcie na sondzie wzrośnie i czy potem zmaleje, zobacz na interfejsie czay zmienia sie czas wtrysku
  • REKLAMA
  • #7 4034412
    ~MAX
    Poziom 11  
    Jeżeli przewody i złącza są na 100% sprawne, to pozostaje sama sonda. Może być uszkodzona wewnątrz. Co do nieszczelności dwururki, to spotkałem się już z przypadkiem dziwnych wskazań sondy przy nieszczelności kolektora wydechowego, ale efekt był odwrotny, kontrolka zapalała się przy puszczeniu nogi z gazu.
  • #8 4034415
    jawmac
    Poziom 12  
    Auto generalnie nieźle jeździ ale ma lekkie "dziury w gazie" i to nie zawsze .Obserwuje że nieraz idzie jak burza a czasami go przymuli - wtedy chyba łapie błąd.Co do interfejsu to prosta wersja zrobiona wg schematu z elektrody i program tech 2 - umiem nim tylko przeczytać i skasować ewentualne błędy - reszta nie działa.

Dodano po 25 [minuty]:

A takie pytanie pomocnicze - czy można wykluczyć ECU

Dodano po 7 [minuty]:

Jutro sprawdzę Wasz sugestie i dam znać . dzięki
  • #9 4035475
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    w takim razie trzeba na piechotę
    do sprawdzenia sonda ale podczas jazdy w momencie gdy zapala kontrolkę trzeba sprawdzić i najlepiej przy samym sterowniku a nie przy wtyczce od sondy
  • #10 4035983
    jawmac
    Poziom 12  
    Sprawdzałem dziś rano napięcie sondy w czasie jazdy z tym że wpiąłem sie przy sondzie bo przy ECU nie bardzo było jak.Wniosek jest taki że to chyba nie sonda, ponieważ napięcie goniło normalnie w momencie gdy błąd się pojawiał.A błąd to oczywiście s.lambda brak sygn. Wydaje mi sie niemożliwe żeby akurat zawsze gdy z auta chcę uzyskać trochę więcej mocy robi się przerwa w kablu.Chyba że ECU nawala.(dwururkę też sprawdziłem jest szczelna). Proszę pomóżcie pomyśleć bo może ja od tego dedukowania już zgłupiałem i się kręcę w kółko. Na wszelki wypadek sprawdzę jeszcze raz wpinając się w ECU tak żeby mieć 100% pewności.
  • #11 4037082
    jawmac
    Poziom 12  
    Witam ponownie zapiąłem miernik prosto na ECU na wejście sondy i pojechałem na obwodnicę.Tam się okazało że im większa prędkość tym częściej i dłużej kontrolka świeci, przy 140km/h prawie nie gaśnie.W czasie gdy świeci napięcie jest ok. 0,3 V i się nie waha, nic się nie zmienia dopóki nie ściągnę nogi z gazu wtedy spada do zera.Mam wrażenie że sterownik nie może uzyskać bogatej mieszanki mimo to że sonda informuje go o za ubogiej i dlatego napięcie przestaje sie wahać i cała regulacja optymalnej mieszanki bierze w łeb.Ale dlaczego wyświetla 13 a nie 44 . POWOLI WARIUJE HELP!!!

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Opel Omega B 96' z silnikiem 2.0 8V (X20SE) pojawia się błąd 13 dotyczący braku sygnału sondy lambda oraz zapala się kontrolka check engine podczas dodawania gazu na ciepłym silniku. Napięcie sondy lambda waha się nieregularnie, co budzi wątpliwości co do jej prawidłowego działania lub stabilności mieszanki paliwowo-powietrznej. Sprawdzono przewody od sondy do sterownika ECU, które są nienaruszone, a także szczelność układu wydechowego przed sondą. Pomiar napięcia sondy bezpośrednio przy ECU wykazał, że podczas zapalenia kontrolki napięcie jest stabilne na poziomie około 0,3 V bez wahań, co sugeruje problem z regulacją mieszanki przez sterownik. Objawy nasilają się przy wyższych prędkościach, a błąd pojawia się głównie podczas próby uzyskania większej mocy. Użytkownik dysponuje prostym interfejsem diagnostycznym do odczytu i kasowania błędów, ale nie pełną funkcjonalnością. Wskazówki obejmują dalsze testy sondy podczas jazdy, szczególnie przy podłączeniu miernika bezpośrednio do ECU, oraz kontrolę szczelności układu wydechowego i ewentualną wymianę sondy lambda. Problem może leżeć w uszkodzeniu sondy, niestabilnej mieszance lub awarii sterownika ECU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA