logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Omega B 2.0 16V, po przekroczeniu 90 stopni silnik wariuje.

Konrad_radom 28 Gru 2008 13:48 2770 14
REKLAMA
  • #1 5912874
    Konrad_radom
    Poziom 10  
    Panowie pomozcie mik mam wielki problem jak jezdze i tem. przekroczy 90 stopni silnik zaczyna wariowac obroty dochadza do 2500 obr. a w momecie dodania gazu samochod gasnie wymienilem przeplywomierz odlaczylem sonde lambda i dalej to samo nie wiem co jest grane jak jest silnik zimny to jest wszystko ok POMOCY !!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 5912928
    Krick1987
    Poziom 25  
    Ocena: 188
    A może czujnik temperatury dla kompa???
  • #3 5912938
    kkkkkk23
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    a na techu byles?
  • REKLAMA
  • #4 5912966
    Konrad_radom
    Poziom 10  
    kaydz mechanik wzszla mnie do gayownikow bo podlancyaja go pod kompa i nic nie pokayuje bledu

Dodano po 1 [minuty]:

a jak zgasnie to jak go prubuje odpalic to leci straszny dym z rury i nie chce odpalic
  • #5 5913067
    kkkkkk23
    Poziom 11  
    podobna sytuacje mialem w vb 1.8 16v silniczek wymienilem i chodzi ok tylko z u mnie caly czas obroty falowaly i bledu tez nie mialem
  • #6 5913085
    Konrad_radom
    Poziom 10  
    ja juz naprawde nie wiem co jest tylko dostanie tem. i nie da sie jezdzic yadenmechanik nie wie co jest nie tak czyli mowisz ze wymienic silnik krokowy i bedzie dobrze ??
  • REKLAMA
  • #8 5913218
    kkkkkk23
    Poziom 11  
    u mnie bylo dobrze morzesz podmenic jak masz od kogo sprubuj tezodpiac zlacze od krokowca i zobaczyszz co sie dzieje
  • REKLAMA
  • #9 5913327
    Konrad_radom
    Poziom 10  
    a co to jest EGR
  • #10 5913328
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 813
    Kurde, lamerzy, tam nie ma krokowca. Jest zawor elektromagnetyczny.
    A co do problemu to wyglada jakby mu paliwem zdrowo przelewalo. Jak juz ci poradzono: nalezy podlaczyc sie z diagnoza i odczytac parametry w chwili wystepowania usterki.
  • #11 5913336
    Konrad_radom
    Poziom 10  
    a zlacze od krokowego odpiolem i nic to nie dalo

Dodano po 1 [minuty]:

jedna osoba m i powiedziala wlasnie ze idzie mieszanka paliwo z olejem to przeczyscilem wszystkie przewody od oleju do przepustnicy i nic
  • #12 5920253
    michael82
    Poziom 15  
    Ocena: 76
    Witam!!! Sprawdź przewód podciśnienia do regulatora ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej, często pada regulator i podciśnieniem wali paliwo do kolektora ssącego.
  • #13 5920306
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 5920412
    michael82
    Poziom 15  
    Ocena: 76
    Może być i tak że padł mu emulator...
  • #15 7527994
    sporting22
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    To samo miałem u siebie w Audi. Uszkodzony był czujnik położenia wału korbowego.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Opel Omega B 2.0 16V pojawia się problem z niestabilnymi obrotami silnika po przekroczeniu temperatury 90 stopni Celsjusza. Obroty falują do około 2500 obr./min, a przy dodaniu gazu silnik gaśnie. Wymieniono przepływomierz i odłączono sondę lambda, jednak problem pozostał. Diagnostyka komputerowa nie wykazuje błędów, a mechanicy nie potrafią zidentyfikować usterki. Podejrzewane elementy to czujnik temperatury silnika, regulator ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej, przewody podciśnienia oraz ewentualny zawór elektromagnetyczny (zamiast krokowego zaworu regulacji powietrza). Wskazano również na możliwość przelewania mieszanki paliwowo-olejowej do kolektora ssącego, co może powodować dymienie i problemy z odpalaniem. Zalecane jest podłączenie do diagnostyki w celu odczytu parametrów w czasie występowania usterki. W podobnych przypadkach u innych modeli (np. Audi) przyczyną bywał uszkodzony czujnik położenia wału korbowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA