logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWG681 Jak wyregulować ciśnienie w hydrostacie pralki?

slawkali 12 Kwi 2025 20:47 519 16
REKLAMA
  • #1 21516993
    slawkali
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich

Mam pralkę AWG 681. Kilka dni temu zaczęła mieć problemy, np. nie pobierała wody albo pobierała jej za dużo. Sprawdziłem chyba wszystko. Elektrozawór i pompę sprawdziłem, podłączając do nich napięcie 230 V. Elektrozawór pobiera wodę, a pompa opróżnia pralkę. Problemem była zapchana komora powietrzna (nie wiem, czy to dobre tłumaczenie z ang.). Oczyściłem ją, sprawdziłem rurkę do hydrostatu oraz sam hydrostat, dmuchając w rurkę. Hydrostat ma 3 poziomy. Dobrze klikało podczas zwiększania ciśnienia (dmuchania), więc wydaje mi się, że hydrostat jest sprawny. Problem polega na tym, że wszystko osobno działa, ale po włączeniu pralki nic się nie dzieje. Przyszedł mi do głowy pomysł, że to wina tego, że w pralce nie ma wcale wody, więc komora powietrzna połączona z bębnem nie może trzymać odpowiedniego ciśnienia, żeby hydrostat wystartował. Nalałem więc trochę wody i pralka zaczęła pracować, ale nie tak jak powinna. Myślę, że to wina "złego" ciśnienia w rurce do hydrostatu. Nie wiem, jak należy "wyregulować" to ciśnienie, jeżeli rurka była odłączona, a w pralce nie było ani grama wody, więc króciec komory powietrznej nie był zalany wodą.

Na temat hydrostatu, który jest w mojej pralce, dowiedziałem się wiele z artykułu Link, ale niestety nie ma tam informacji nt. wyregulowania ciśnienia.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21517253
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3768
    Nic nie reguluj bo narazisz się na zalanie mieszkania. Po prostu sprawdź czy połączenie hydrostatu z komorą jest szczelne. Dodaj zdjęcie Twojego hydrostatu. Odłączałeś przewody od hydrostatu? W razie czego jeżeli już kręciłeś śrubkami nastawnyni w hydrostacie to jest do kupienia: https://allegro.pl/oferta/hydrostat-elbi-typ-792-793327-12628033355
  • REKLAMA
  • #3 21517317
    slawkali
    Poziom 10  
    @Kenworth 18 "Odłączałeś przewody od hydrostatu?"
    Napisałem w poście, że oczyściłem komorę powietrzną i rurkę. Żeby to zrobić, konieczne było rozłączenie poszczególnych elementów.

@Kenworth 18 "Dodaj zdjęcie Twojego hydrostatu"
    Oto zdjęcia mojego hydrostatu:
    Zbliżenie na hydrostat w pralce z widocznymi przewodami elektrycznymi. Zdjęcie okrągłego hydrostatu z tworzywa sztucznego, umieszczonego w zanieczyszczonym otoczeniu wewnątrz urządzenia. Hydrostat urządzenia AGD trzymany w dłoni, widoczne przewody i oznaczenia. Zdjęcie hydrostatu z podłączonymi przewodami w pralce.
    Pytałem o to, co mam zrobić po ponownym zamontowaniu hydrostatu, rurki i komory powietrznej, aby w rurce panowało odpowiednie ciśnienie.
  • #4 21517364
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Jesteś pewien poprawnego połączenia przewodów? Ciśnienie wytwarza się dopiero gdy pralka pobierze wodę. Czyli teraz pralka nie rozpoczyna poboru wody?
  • #5 21517438
    slawkali
    Poziom 10  
    @Kenworth 18 Tak. Rurka od komory powietrznej do hydrostatu jest drożna i szczelna. Podłączałem ją do hydrostatu i dmuchałem powoli od strony komory. Słyszałem 3 kliknięcia. Gdy wypuszczałem rurkę z ust, słyszałem znowu 3 kliknięcia (powrót do stanu poprzedniego).

@Kenworth 18 Gdy bęben był całkowicie opróżniony, co do kropli, to wlot komory powietrznej, który wchodzi do bębna, nie był zakryty wodą. Ten wlot wchodzi do takiego zagłębienia na samym dnie bębna, w którym, nawet po opróżnieniu bębna z wody, pozostaje około 100 ml wody. Wlot komory powietrznej jest właśnie w tej wodzie. Dzięki temu komora jest wypełniona wodą, a zatem rurka z niej wychodząca jest od strony bębna zablokowana wodą. Drugi koniec rurki idzie do hydrostatu. W rurce panuje jakieś ciśnienie powietrza, ale chyba nieprawidłowe. Nie ustawione fabrycznie. Dlatego, po włączeniu programu nic się nie dzieje. Właściwie nie wiem, czy w tej rurce, w fabryce, ustawia się w jakiś sposób odpowiednie dla hydrostatu ciśnienie. Gdy odłączę rurkę od strony komory powietrznej i dmuchnę w nią, słyszę załączanie się poszczególnych poziomów hydrostatu. Dopiero gdy usłyszę załączenie się trzeciego poziomu, to program się uruchamia i pralka działa.

@Kenworth 18 Tak, dokładnie. Chyba że odłączę elektrozawór od zasilania pralki i zasilę go bezpośrednio z gniazdka. Wtedy woda leje się do pralki.
  • REKLAMA
  • #6 21517449
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Odłącz wężyk biegnący do komory hydrostatu dmuchnij w niego i przełamując go załóż na niego klamerkę do bielizny i w ten sposób pominiesz komorę i powinien nastąpić pobór wody przez elektrozawór jeżeli oczywiście podłączyłeś prawidłowo wszystkie przewody elektryczne do hydrostatu.
  • #7 21517461
    slawkali
    Poziom 10  
    O tym nie pomyślałem :). Jest to jednak rozwiązanie dotyczące poboru wody, a nie normalnej pracy pralki. Masz pomysł, co może być zepsute? Programator?
  • #8 21517472
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Najpierw trzeba ustalić czy pralka w ogóle ruszy po tym zabiegu.
  • #9 21517484
    slawkali
    Poziom 10  
    Dzisiaj jest niedziela, więc zrobię to jutro, ale na pewno ruszy, bo robiłem to już wcześniej, tylko zatykałem rurkę palcem. Nie wpadłem na pomysł, żeby ją zgiąć :D.
  • #10 21517493
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Czyli hydrostat widzi ciśnienie wtedy gdy nie powinno go być, innymi słowy pralka "myśli" że pobrała już wodę.
  • #11 21517545
    slawkali
    Poziom 10  
    Nie wiem, czy tak można rozumować. Pralka po prostu się nie uruchamia. Nie mam już pomysłu.
  • #12 21517583
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Skoro po wytworzeniu prawidłowego ciśnienia zaczyna pracę to coś raczej jest nie prawidłowo poskładane.
  • #13 21517649
    slawkali
    Poziom 10  
    A co tam można nieprawidłowo poskładać? Wymyśl raczej, co jest zepsute. Masz poziom 43, a Twoja odpowiedź to "coś raczej jest nieprawidłowo poskładane". Szczerze mnie rozbawiłeś tą diagnozą....
    Moderowany przez TONI_2003:

3.1.6. Rozpowszechnianie treści sprzecznych z zasadami współżycia społecznego oraz dobrymi obyczajami.
    3.1.7. Rozpowszechnianie treści o obraźliwym charakterze, bądź naruszających obowiązujące standardy etyczne.

• REKLAMA
  • #14 21517729
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Nie miałem do czynienia z tym zabytkiem szczerze mówiąc i nie mam pojęcia jakie przewody odłączałeś i tylko Ty wiesz co robiłeś i jak robiłeś a jakbyś tak chciał wiedzieć to ta pralka ma kilka niestandardowych patentów niespotykanych w innych modelach: https://north.pl/karta/waz-do-pralki-whirlpool-awg-681-wp,HE1-MK-ZMMP-Z9X.html
    Z pewnością i z przyjemnością pomoże Ci inny użytkownik a ja już nie daję Ci powodów do rozrywki ze swojej strony.
    Pozdrawiam.
  • #15 21517786
    slawkali
    Poziom 10  
    "Nie miałem do czynienia z tym zabytkiem, szczerze mówiąc."
    Zabytek czy nie, zasada działania hydrostatów jest taka sama. Skoro nie znasz odpowiedzi na moje pytanie dotyczące hydrostatu, to po co się w ogóle uruchamiasz? Żeby zdobyć więcej postów i wyższy poziom? Nie rozumiem.

"Ta pralka ma kilka niestandardowych patentów niespotykanych w innych modelach: https://north.pl/karta/waz-do-pralki-whirlpool-awg-681-wp,HE1-MK-ZMMP-Z9X.html"
    To jest zwykła rura odpowietrzająca, a nie "kilka niestandardowych patentów"... Dolny koniec podłącza się do pompy odpływowej. Górny koniec jest zasklepiony, a kilka centymetrów niżej, w ściance rury, jest otwór odpowietrzający. Jest ona zamontowana w takiej pozycji jak na zdjęciu z linku.

"Z pewnością i z przyjemnością pomoże Ci inny użytkownik."
    Szczerze mówiąc, wątpię.

"Ja już nie daję Ci powodów do rozrywki ze swojej strony. Pozdrawiam."
    Zamiast zastanowić się nad rozwiązaniem problemu, fachowiec się obraził, zabrał narzędzia i poszedł sobie... Pozdrawiam.
    Moderowany przez TONI_2003:

3.1.6. Rozpowszechnianie treści sprzecznych z zasadami współżycia społecznego oraz dobrymi obyczajami.
    3.1.7. Rozpowszechnianie treści o obraźliwym charakterze, bądź naruszających obowiązujące standardy etyczne.

• #16 21517897
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Skoro pralka rusza po podaniu sztucznie ciśnienia na hydrostat to sam też wyciągnij wnioski, że coś zakłóca pracę hydrostatu. Odłącz wężyk od komory i teoretycznie pralka powinna zacząć pobierać wodę, ale stój przy pralce bo wtedy będzie lała aż wyleje wodę na podłogę. Gdy podasz jej sztucznie ciśnienie na hydrostat pralka pobierze wodę i silnik zaczyna pracę?
    PS. Nie jestem zawodowcem co zresztą wynika z mojego profilu i nie prowadzę serwisu napraw AGD. Wielu użytkownikom udało mi się pomóc, ale nie zawsze się udaje.
  • #17 21520059
    slawkali
    Poziom 10  
    Już sobie poradziłem. Dziękuję za fatygę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Whirlpool AWG 681 miała problemy z pobieraniem wody – albo jej nie pobierała, albo pobierała za dużo. Sprawdzono elektrozawór, pompę i hydrostat wraz z rurką i komorą powietrzną, które zostały oczyszczone. Hydrostat wykazywał prawidłowe kliknięcia przy zmianie ciśnienia, jednak pralka nie uruchamiała się bez wody w bębnie, co sugerowało nieprawidłowe ciśnienie w rurce do hydrostatu. Zaproponowano test polegający na odłączeniu wężyka do komory hydrostatu i zaciśnięciu go klamerką, co pozwalało na wymuszenie poboru wody przez elektrozawór i uruchomienie pralki. Po tym zabiegu pralka zaczynała działać, co wskazywało na problem z ciśnieniem lub szczelnością układu hydrostatu. Ostatecznie problem rozwiązano, choć szczegóły naprawy nie zostały podane. W dyskusji podkreślono konieczność prawidłowego montażu i szczelności połączeń hydrostatu oraz ostrożność przy regulacji ciśnienia, aby uniknąć zalania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA