logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szlaban ENTREMATIC QIK7EH: alternatywny sterownik zamiast EL31R?

Bazyl 13 Kwi 2025 00:41 297 6
  • #1 21517198
    Bazyl
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    Szlaban ENTREMATIC QIK7EH, sterownik EL31R. Uszkodzona płyta sterownika.

Witam. Serwis stwierdził uszkodzony sterownik, zabrał na kilka dni i odwiózł z diagnozą że ubity na amen, nietypowy i trzeba wymienić cały szlaban. Obejrzałem go sobie i chyba były podejmowane próby naprawy, bo widać wymianę kondensatorów i dziurkę w scalaku (chyba ULN20???). Zakup sterownika raczej niemożliwy, więc pytanie; czy pomysł zastosowania innego sterownika jest realny i ew. co można zastosować?
    No chyba że któryś z kolegów ma sprawny sterownik, to poproszę priv.
    Pozdrawiam.
  • #2 21517372
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    Schemat podłączeń tej centralki nie odbiega od centralek napędów bram skrzydłowych i przesuwnych, myślę że którąś z nich bez problemu można by przystosować do szlabanu.

Tam była pewnie ta centralka, należało by jeszcze przestudiować manual do niej.
    Schemat podłączeń centralki Ditec EL31R dla automatyki 24V.
  • #3 21517460
    Bazyl
    Poziom 16  
    rokbok napisał:
    myślę że którąś z nich bez problemu można by przystosować

Też tak myślę, ale ponieważ nie siedzę w branży bram i szlabanów, postanowiłem zapytać kolegów czy mają jakieś konkretne modele do polecenia i na co zwrócić uwagę?
  • #4 21517481
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 530
    Bazyl napisał:
    Obejrzałem go sobie i chyba były podejmowane próby naprawy, bo widać wymianę kondensatorów i dziurkę w scalaku (chyba ULN20???).

Znajdź osobę, która będzie wiedziała jak zdiagnozować usterkę, a nie wymienić tylko kondensatory.

rokbok napisał:
    myślę że którąś z nich bez problemu można by przystosować do szlabanu.

Zwróć uwagę, iż silnik w szlabanie ma zamontowany enkoder. Jeżeli szlaban jest zainstalowany na jakimś ogólnie dostępnym wyjeździe. Nie można wymienić centrali na inną, która nie będzie takich samych funkcji i parametrów technicznych, ze względów bezpieczeństwa.
  • #5 21517504
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    sisko napisał:
    Nie można wymienić centrali na inną, która nie będzie takich samych funkcji i parametrów technicznych, ze względów bezpieczeństwa.

Dlatego żeby to ogarnąć trzeba przestudiować manual, porównać centralki, ich możliwości, sposoby działania itp.
    Nie napisałem że każda centrala z brzegu będzie odpowiednia, ale tak jak zamiennie stosuje się różne centralki do napędów skrzydłowych i przesuwnych, zazwyczaj ze względu na cenę oryginału, tak i do szlabanu można coś dopasować.
  • #6 21517548
    Bazyl
    Poziom 16  
    sisko napisał:
    Znajdź osobę, która będzie wiedziała jak zdiagnozować usterkę

Kolego zdiagnozowałem w życiu kilka tysięcy usterek elektroniki, może nie w branży szlabanów, ale metodyka była bardzo podobna. Ukłąd ULN 20 to najprawdopodobniej ULN2004. Steruje cewkami przekaźników. Umieszczony jest tak głęboko, że muszę wylutować wiele elementów wokół żeby go podnieść, mam co prawda sprzęt do takiej operacji, ale nie mam tyle życia przed sobą aby poświęcić kolejne 2 dni i na koniec dowiedzieć się że leży n.p. procek i jestem w punkcie wyjścia... Ponadto nie wiem co mój poprzednik nawywijał. Z dokumentacją (schematem ideowym) rozwiązałabym problem w pół godziny, ale wiadomo jak funkcjonuje rynek dbających o środowisko i ekologię producentów- my nie mamy rozwiązywać problemów, tylko kupować kolejne szlabany ;) Enkoder oczywiście widzę i przyznaję, że jest to problem, stąd moje pytanie o "uniwersalne" sterowniki, które być może mają wejście na enkoder. Co do bezpieczeństwa to szlabany nie są bardziej niebezpieczne niż inne urządzenia elektryczne: wiertarki, tokarki niepodlegające dozorowi UDT. Więcej ryzykujesz naprawiając hamulce w dostawczaku u Zenka za warsztacie. W każdym razie SEPy mam, polise na firme też mam. Skoro już to sobie wyjaśniliśmy to proszę, skupmy się na problemach sticte elektronicznych.
  • #7 21518544
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 530
    Jak jest takie podejście do tematu. Kup dowolny sterownik 24V z obsługą krańcówek.

Podsumowanie tematu

✨ Szlaban ENTREMATIC QIK7EH ma uszkodzony sterownik EL31R, którego naprawa jest trudna ze względu na brak dostępności oryginalnych części i skomplikowaną konstrukcję, w tym obecność układu ULN2004 sterującego cewkami przekaźników oraz enkodera w silniku. Wymiana całego szlabanu została zasugerowana przez serwis, jednak dyskusja wskazuje na możliwość zastosowania alternatywnego sterownika, pod warunkiem dokładnego zapoznania się z dokumentacją techniczną i porównania funkcji, zwłaszcza obsługi enkodera i parametrów bezpieczeństwa. Propozycje obejmują adaptację sterowników stosowanych w napędach bram skrzydłowych i przesuwnych, które mają podobne schematy podłączeń i funkcjonalności. Kluczowe jest znalezienie sterownika 24V z obsługą krańcówek i wejściem enkodera, a także fachowa diagnoza usterki zamiast powierzchownej wymiany elementów. Brak dokumentacji i nietypowa konstrukcja utrudniają naprawę, co wymusza poszukiwanie zamienników lub sprawnych oryginalnych sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA