logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie encodery zastosować w Behringer BCN44 zamiast oryginalnych?

moons 13 Kwi 2025 18:09 141 1
REKLAMA
  • #1 21517900
    moons
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Szukam jakiegoś rozwiązania dla encodera w Behringer BCN44. Jest to kontroler midi przez który można wysyłać rożne komunikaty midi. Ma cztery encodery i osiem przycisków. Encodery są mocno nietypowe, nie mają one klików, obracają się bardzo płynnie i o ile dobrze odczytałem na analizatorze stanów maja 12 skoków. Te enkodery i przyciski chyba dość nietypowo są połączone w matrycę którą procek skanuje i wykonuje odpowiednie komendy. Dodatkowo do środkowej nogi encodera jest podłączone 3,5V a nie masa jak w większości encoderów. Problem w tym że moje encodery się rozleciały, kiedy wstawiam takie zwykłe wartości przeskakują o dwie trzy jednostki, nie można dokładnie ustawić wartości. Obojętnie jaki dekoder wstawiam, miałem 12, 20 i 24 impulsów, na każdym jest to samo. Czy zna ktoś rozwiązanie które umożliwiło by zastosowanie zwykłych encoderów? Mam obrazek z czytania obu encoderów, górne dwa kanały to oryginał a dolne dwa to taki standardowy.

Wykresy sygnałów z analizatora stanów ukazujące dwa różne typy encoderów.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21519539
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 454
    Płynnie obracają się wszelkie enkodery od maszyn pomiarowych. Zmierzę na święta to zobaczysz. Tylko że one mają dużą rozdzielczość. W twoim przypadku trzeba by dopasować sygnał ze zwykłego. Ten górny to zmienia sygnał drugiego kanału pośrodku stanu stabilnego pierszego.
REKLAMA