logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja producenta przewodu ze zdjęcia - jak rozpoznać?

awaria 13 Kwi 2025 23:32 768 13
REKLAMA
  • #1 21518287
    awaria
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Wie ktoś może jakiej firmy jest ten przewód
    5x4 ?
    Zbliżenie na biały przewód z niebieskimi oznaczeniami.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21518358
    awaria
    Poziom 12  
    Dodam że jest to YDY.
  • #4 21518878
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 533
    Gdzieś musi być oznaczenie odnośnie przekroju. Ze zdjecia nic nie wynika, bo to oznaczenia producenta. Przypuszczalnie jest to przewód produkcji Elpar.
  • REKLAMA
  • #5 21518974
    lokatylokacz
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Też obstawiam Elpar.
    Producent powinien być wytłoczony na izolacji razem z przekrojem, napięciem itd. Jest to "biało na białym", tak że trudno czasem to zauważyć, ale na pewno jest.
  • #6 21519149
    cinepi
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Na zdjęciu widać tylko wytłoczone "PAR" więc na 99% ELPAR
  • #7 21519421
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 176
    Na fotce jest kilka przewodów, o który chodzi ?
  • #8 21519442
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    >>21518287 Oznaczenie będzie wytłoczone na izolacji na zmianę z nazwą firmy - szukaj pod różnym kątem padania światła - na zdjęciu widać oznaczenie na odcinku po lewej stronie - YDYżo 250/750[...]
  • #9 21519906
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3523
    W miarę dobre wyjaśnienie oznaczeń przewodów i kabli ma np. ONNINEN
  • #10 21519966
    domsat
    Poziom 23  
    Forumowicze - szanujcie się trochę. Podniecacie się niewyraźnym zdjęciem kilku przewodów, a autor tematu nawet nie raczył wskazać o który mu chodzi.. Napisał wyraźnie 5x4, a Michał 74 natychmiast bezmyślnie wskazał na przewód antenowy. Ten YDY opisany niebieskim, charakterystycznym nadrukiem jest na pewno prod. Elpar. Niestety ten producent oznaczenie przewodu wytłacza na powłoce co czyni go trudno odczytywalnym, a ten niebieski nadruk nie jest praktycznie przydatny.
  • #11 21520492
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 623
    domsat napisał:
    Forumowicze - szanujcie się trochę. Podniecacie się niewyraźnym zdjęciem kilku przewodów, a autor tematu nawet nie raczył wskazać o który mu chodzi.. Napisał wyraźnie 5x4, a Michał 74 natychmiast bezmyślnie wskazał na przewód antenowy.

Wstawiłem to właśnie dlatego. Bo autor wykazał "zerowe" zainteresowanie ze swojej strony. Zresztą nie pierwszy i nie ostatni taki przypadek. Gdyby autor chciał to by popatrzył to co wyżej piszecie, widać na zdjęciu tłoczenia produkcyjne.
    Ciekawe czy to nie jest jeden z tych tematów: Zakładamy lewe konto, troszkę burzy o nic i cyk "pomocny temat" na swoje prawdziwe konto - Pytanie kto tym razem dostanie?
  • #12 21520530
    awaria
    Poziom 12  
    Ta lewe konto od 21 lat.

Nie wiem nie znam się dlatego się pytam.

Teść przytargal to do domu , a że czeka mnie wymiana instalacji w domu to wysłał mi tylko takie zdjęcie z pytaniem czy potrzebuje.
    Ani on ani ja nie znam się na tym więc pytam tutaj.
    Bo jak to jakieś chińskie gówno to mu podziękuję.

Jest to zwój przewodu 5x4 . Teść zmierzył drut suwmiarka , wynik: 2.2 mm

A i dzwoniłem do niego przed chwilą aby się dokładnie przyjrzał czy jest coś wytłoczone na nim ale nic nie widzi . Kazałem mu zostawić , w święta się przyjrzę dokładnie co to?
  • REKLAMA
  • #13 21520552
    domsat
    Poziom 23  
    Średnica rzeczywiście wskazuje na 4 mm kw. Elpar to markowa polska kablownia z Podlasia.
  • #14 21527436
    awaria
    Poziom 12  
    No i Elpar 5x4.
    Czyli do podpięcia płyty indukcyjnej ," siły" do przydomowego warsztatu/parter w domu a więc nie na zewnątrz/, do czego jeszcze mogę go wykorzystać w przy remoncie starego domu???

Zbliżenie na zwinięty biały przewód elektryczny Elpar 5x4 mm² z widocznym napisem na izolacji.
    Zbliżenie na białe przewody elektryczne Elpar 5x4 mm² z oznaczeniami technicznymi.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji producenta przewodu elektrycznego 5x4 mm² na podstawie zdjęcia. Użytkownik pyta o firmę, która wyprodukowała przewód o przekroju 5x4 mm, mierząc drut suwmiarką na 2,2 mm średnicy. Wskazano, że jest to przewód typu YDY, najprawdopodobniej produkcji polskiej firmy Elpar, co potwierdza widoczne na izolacji wytłoczenie fragmentu nazwy „PAR”. Oznaczenia producenta i parametry techniczne są wytłoczone na izolacji, jednak są trudne do odczytania ze względu na biały nadruk na białym tle. Przewód Elpar jest markowym produktem z Podlasia, stosowanym m.in. do instalacji siłowych, np. podłączenia płyty indukcyjnej lub zasilania warsztatu w domu. Użytkownik planuje wykorzystać przewód przy remoncie starego domu i szuka informacji o jego zastosowaniach. W dyskusji pojawiły się także uwagi o konieczności dokładnego sprawdzenia oznaczeń na przewodzie pod różnym kątem padania światła oraz o źródłach wiedzy dotyczących oznaczeń kabli, np. ONNINEN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA