logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie kolumny 8 ohm do Marshall Origin20H - 2 gniazda

dyko251 14 Kwi 2025 19:36 219 10
REKLAMA
  • #1 21519159
    dyko251
    Poziom 5  
    Cześć, mam trochę głupie pytanie – zamówiłem head gitarowy, Marshall Origin20H. Ma on kolejno 3 wyjścia na kolumny – 16 Ω, 8 Ω i 8 Ω. Czy jeżeli chcę podłączyć jedną kolumnę 8 Ω, mogę ją wpiąć w obojętnie które z 2 gniazd? Nie ma tam więcej żadnych oznaczeń... Przepraszam, wiem, że głupie pytanie, proszę o wyrozumiałość :), pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21519263
    jakubtopolski05
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Nie ma głupich pytań, lepiej pytać niż sfajczyć głośniki lub Marshalla. Nie jestem pewien, ale chyba nie można podłączyć dwóch kolumn 8 ohm jednocześnie. Ale obojętnie, w które gniazdo wepniesz.
  • REKLAMA
  • #3 21519286
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 999
    Cytat:
    Posiada trzy wyjścia 1/4" jack, które umożliwiają podłączenie różnego obciążenia (16Ω / 8Ω), zapewniając dopasowanie do różnych konfiguracji sprzętowych. który dzięki regulowanej mocy wyjściowej 20W, 3W i 0.5W w innowacyjnej technologii Powerstem idealnie sprawdza się zarówno w małych pomieszczeniach, jak i na dużych scenach.

Końcówka lampowa , trafo na wyjściu - możesz podłączyć.
    dodatkowo masz switch do regulowania mocy wyjściowej, trzeba go ustawić stosownie do mocy podłączonej kolumny. Wszystko to masz pewnie w instrukcji obsługi..
    Pozdr. J.
  • #4 21519289
    dyko251
    Poziom 5  
    Dzięki za odpowiedź, tzn. dwóch 8 Ω się nie da, to zastanawiam się, po co są 2 wyjścia 8 Ω? W każdym razie ja będę podpinał 16 Ω (w domu) i 8 Ω (na próbie), czyli w każdym razie jedną 8 Ω mogę wpiąć obojętnie w które?

Dodano po 4 [minuty]:

adamjur1 napisał:
    Końcówka lampowa, trafo na wyjściu - możesz podłączyć
    kurcze, nie bardzo rozumiem, o czym mówisz, nie znam się za dobrze, mógłbyś wyjaśnić prościej, o co chodzi?

Dodano po 32 [sekundy]:

co mogę podłączyć?
  • REKLAMA
  • #5 21519600
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    To pewien standard branżowy w opisywaniu gniazd, spotykany też u innych producentów gitarowych, np Orange,
    Zgodnie z instrukcją obsługi: Masz dwa gniazda opisane 8Ω które są wspólne - połączone równolegle i można do nich podłączyć:
    - 1 kolumnę 8ω (sugerują do gniazda prawego ale elektrycznie to nie ma znaczenia)
    - 2 kolumny 16Ω
    I tylko taka konfiguracja jest dopuszczana.
    W przypadku wzmacniaczy lampowych impedancja kolumny powinna być równa impedancji opisanej na wyjściu wzmacniacza. Nie można podłączyć do tego wzmacniacza dwóch kolumn 8Ω równolegle. Teoretycznie mógł byś je podłączyć do wyjścia 16Ω łącząc je szeregowo za pomocą specjalnie spreparowanego kabla, ale jeżeli nie jesteś świadomy tych połączeń, nie kombinuj, bo uszkodzisz wzmacniacz.

Dodano po 11 [minuty]:

To że końcówka ma transformator na wyjściu mówi o tym że jest w stanie dopasować napięcie wyjściowe tak żeby oddać pełną moc na danym obciążeniu. Masz prawo Ohma i wzór na moc z którego wynika że moc jest proporcjonalna do kwadratu napięcia i odwrotnie proporcjonalna do rezystancji. P=U²/R​

I jeżeli zwiększasz impedancję kolumny z 8 do 16Ω, to żeby zachować tę samą moc musisz podnieść napięcie. A przy zmniejszeniu tej impedancji musisz zmniejszyć również napięcie, i to robi transformator.

Podobnie jak taki na słupie elektrycznym, gdzie masz linię z napięciem np 1000V i on obniża napięcie do 230V które masz w gniazdku. To tak na szybko w uproszczeniu, bo zagadnienie tyle aspektów że jest trochę książek o tym, a dla gitarzysty jest to mało istotne.
  • #6 21519941
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1713
    dyko251 napisał:
    wiem że głupie pytanie

Głupio i nieprzejrzyście to są opisane te oba gniazda 8 om, co wielu użytkowników może wprowadzać w zakłopotanie.
    Możliwe że Twój head albo jest z innej serii, albo wyprodukowany w innej fabryce, bo np tu już te dwa (środkowe i prawe) gniazda są oznaczone/opisane lepiej: https://www.thomann.pl/marshall_origin_20h_head.htm
    Czyli albo 1x8 om (środkowe), albo dwa razy 16 om (środkowe + prawe).

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 21520107
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    DjMapet napisał:
    Głupio i nieprzejrzyście to są opisane te oba gniazda 8 om, co wielu użytkowników może wprowadzać w zakłopotanie.

Owszem, ale tak się kiedyś przyjęło u wiodących producentów headów gitarowych. Dla tego pisałem o niepisanym standardzie branżowym.

Panel tylni wzmacniacza gitarowego lampowego Mesa Boogie Badlander 100 z opisanymi wejściami, wyjściami i regulatorami. Panel tylny wzmacniacza gitarowego Victory The Sheriff 25 z opisanymi wyjściami i przełącznikami. Tył wzmacniacza gitarowego Orange Rocker 15 Terror z widocznymi lampami, gniazdami wyjściowymi oraz opisami złączy.
  • #8 21520192
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 999
    Tak podsumowując:
    na pytanie autora
    Cytat:
    Czy jeżeli chcę podłączyć jedną kolumnę 8 ohm
    odpowiedziałem w trzeciej wiadomości - możesz podłączyć.
    Z czysto edukacyjnych wartości- dobrze że rozwinęła się dyskusja, ale wiedzę w niej zawartą można zebrać w oddzielnym, właściwie zatytułowanym temacie.
    Łatwiej będzie znaleźć.....
    Pozdr. J.
  • #9 21525713
    jakubtopolski05
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Chyba wszystko zostało wyjaśnione, co autor posta chciał. Możesz zamykać dyko251. Wesołych świąt!
  • #10 21526314
    dyko251
    Poziom 5  
    Ok, dziękuję Wam wszystkim bardzo za pomoc. Pozdrawiam
  • #11 21526315
    dyko251
    Poziom 5  
    wyjaśnione

Podsumowanie tematu

✨ Marshall Origin20H to head gitarowy wyposażony w trzy wyjścia głośnikowe: jedno 16 Ω oraz dwa 8 Ω, które są połączone równolegle i stanowią wspólne wyjście. Można do nich podłączyć jedną kolumnę 8 Ω (zalecane do gniazda prawego, choć elektrycznie nie ma to znaczenia) lub dwie kolumny 16 Ω. Podłączenie dwóch kolumn 8 Ω równolegle jest niedozwolone, ponieważ obniży to impedancję i może uszkodzić wzmacniacz lampowy. Wzmacniacz posiada transformator wyjściowy, który dopasowuje napięcie do obciążenia, a także przełącznik mocy, który należy ustawić zgodnie z impedancją podłączonej kolumny. Opis gniazd 8 Ω bywa niejasny i może wprowadzać w błąd, jednak jest to standard branżowy stosowany także przez innych producentów, np. Orange. W przypadku wątpliwości warto korzystać z instrukcji obsługi i unikać eksperymentów z łączeniem kolumn, aby nie uszkodzić urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA