logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przeniesienie licznika na klatkę schodową - jakie są przepisy prawne?

Lowki 14 Kwi 2025 19:53 1611 37
REKLAMA
  • #31 21521582
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Wiesz co to jest perspektywa? Jeżeli wierzyć tym danym to szafka ma tylko 19cm głębokości, chociaż po tej wadze mam pewne obiekcje co do tych wartości. Ale na zdjęciu to wygląda jakby było 2 razy większe.

Wracając do meritum to nadal nie znamy całokształtu tego wykonania. Bo nie wiemy ani gdzie dokładnie to zostało zamontowane ani czym się kierował wykonawca montując ją tak a nie inaczej. Jeżeli byłaby zamontowana w rogu pod sufitem to nikomu pewnie by nie przeszkadzało. Jeżeli jest zamontowana w korytarzu na wysokości głowy to zdania są podzielone i po części jestem w stanie to zrozumieć.
  • REKLAMA
  • #32 21521598
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    badboy84 napisał:
    Wracając do meritum to nadal nie znamy całokształtu tego wykonania.

Nie musimy. Taka szafka na klatce schodowej nie ma prawa bytu. Wnieś szafę gdzie i tak liczą się centymetry na typowej klatce schodowej. A tu ci taki bubel na ścianie wisi. Pogratulować wykonawcy bo fantazję to miał. I tylko fantazję. Szkoda że na podłodze kompletnego ZKP nie postawił
  • REKLAMA
  • #33 21521780
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 425
    Ta teoretycznie też jest natynkowa.
    Jaka lokalizacja/operator?
    Jakie wyposażenie obecnej skrzynki/warunki przyłączeniowe?
    Jaki licznik w środku? Bywają też dość płaskie rozdzielnice o głębokości 12-15cm.

Pytanie czy akurat w tej lokalizacji da się wkuć taką skrzynkę. Czy jest coś nieprzewidzianego w tej ścianie? A może to wielka płyta i ściana betonowa?

Spotykałem też na klatkach schodowych takie wystające skrzynki, ale bywały albo w miejscu "mniej przeszkadzającym", albo pod sufitem.

Odnośnie wcześniejszej dyskusji, w latach 70 bywały liczniki i na korytarzach i w mieszkaniach.
  • #34 21522380
    Lowki
    Poziom 2  
    Otwarta skrzynka elektryczna z licznikiem oraz bezpiecznikami i widocznymi kolorowymi kablami.
    Szafka elektryczna na ścianie obok drzwi z widocznymi wymiarami: 60 cm wysokości, 40 cm szerokości, umieszczona na wysokości 135,5 cm i 24,5 cm od ściany.
    Po drugiej stronie ściany jest prysznic z wnęką.
    Ja niestety nie byłem przy instalacji i mi też się to nie podoba, więc poszukam jakieś inne rozwiązanie.
    Plastikowa rozdzielnica elektryczna ZPL-1 zamontowana na ścianie, z rurami prowadzącymi do niej od góry i dołu.
  • #35 21522493
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 425
    Przerost formy nad treścią. Jak wygląda reszta klatki schodowej? Co świadczy o "odebraniu" tego przez PGE?
  • REKLAMA
  • #36 21522536
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 380
    U mnie na bloku z wielkiej płyty jedno z mieszkań ma taką skrzynkę z licznikiem na klatce .
    Wymiary podstawy 17cm x 17cm, wysokość30 cm
    Biała metalowa skrzynka z okienkiem i zamkiem, oznaczona literami TL i M-24, zamocowana na ścianie klatki schodowej.
  • REKLAMA
  • #37 21522541
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 789
    >>21522536
    Tylko że w tym przypadku jest w rogu.
  • #38 21538819
    Lowki
    Poziom 2  
    Witam,
    dziękuję wam za wszystkie te informacje.
    Zdecydowałem się na wymianę skrzynki, tak uspokoję siebie i sąsiadów.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię przeniesienia licznika energii elektrycznej na klatkę schodową w mieszkaniu własnościowym. Licznik 3-fazowy został zainstalowany za zgodą jednego z członków zarządu wspólnoty mieszkaniowej oraz odebrany przez PGE. Pojawił się jednak sprzeciw drugiego członka zarządu, który kwestionuje lokalizację i rozmiary skrzynki z licznikiem, wskazując na niezgodność wymiarów i potencjalne utrudnienia na klatce schodowej. Wskazano, że przeniesienie licznika na część wspólną wymaga zgody całej wspólnoty, a nie tylko zarządcy. Podkreślono, że liczniki od lat są montowane poza lokalami, co umożliwia energetyce odczyt bez wchodzenia do mieszkania oraz kontrolę poboru energii. Zwrócono uwagę na wymogi BHP, minimalną szerokość ciągów komunikacyjnych oraz estetykę montażu. Krytykowano zastosowanie dużej, natynkowej skrzynki przeznaczonej do montażu zewnętrznego, która znacznie zmniejsza prześwit na klatce. Sugerowano stosowanie rozdzielnic wpuszczanych w ścianę, z frontem zlicowanym ze ścianą. Wskazano, że decyzje dotyczące zmian w częściach wspólnych powinny być podejmowane przez wspólnotę na zebraniu lub w drodze uchwały. Autor zdecydował się na wymianę skrzynki na bardziej odpowiednią, aby uniknąć dalszych konfliktów. Nie podano konkretnych przepisów prawnych, lecz zasugerowano konsultację z prawnikiem lub specjalistyczne forum prawne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA