logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BSOD whea_uncorrectable_error 0x00000124 PSHED.dll na Ryzen 9 5900X, Win11

paintballruda 19 Kwi 2025 09:53 1056 4
REKLAMA
  • #1 21523988
    paintballruda
    Poziom 2  
    Dzień dobry.

Na początku dodam że jestem zielony i tylko opieram się na rozwiązanych znalezionych w Internecie, z problemem walczę już 3 dzień od zakupu PC.

Zakupiłem używany PC z Win11 (miał być sprawny 100% bez problemu) i od początku wywala BS blue screen whea_uncorrectable_error - określany przez program blueScreenView jako 0x00000124 PSHED.dll PSHED.dll+10c0

Próbowałem naprawić wg. znalezionych wpisów w Internecie ostatecznie najbardziej szczegółowy wg. mnie poradnika: https://www.youtube.com/watch?v=Pv-NL_PQ9NQ

Podjęte działania 1:
    1. Próby z CMD
    SFC /SCANNOW - problem CBS.log (przy każdym uruchomieniu komendy to samo)

DISM /ONLINE /CLEANUP-IMAGE /CHECKHEALTH

DISM /ONLINE /CLEANUP-IMAGE /SCANHEALTH

DISM /ONLINE /CLEANUP-IMAGE /RESTOREHEALTH - problem cyt.: " Error: 0x800f081f

The source files could not be found.
    Use the "Source" option to specify the location of the files that are required to restore the feature. For more information on specifying a source location, see https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=243077.

The DISM log file can be found at C:\WINDOWS\Logs\DISM\dism.log " - koniec cyt.

Nie umiem odczytywać zapisów które CMD wyświetliło CBS.log i DISM.log

W załączniku - komendy z CMD 1- 2 oraz wyniki tych komend, Dism.log, CBS.log, Zapisy z programu blueScreenView BS1-5.txt i BS.jpg

Zapisy z HWMonitor - Tutaj temperatura CCD#0 i CCD# 1 jest 90'C - to może być problem - uszkodzenia na CPU?

Jako że nie znam się na programowaniu a BS cały czas się pojawiał postanowiłem jn.:

Podjęte działania 2:
    2. reinstalacja systemu Win11 - z formatem dysku (całego dysku nie partycji) - i Tu ciekawostka - przy wgrywaniu systemu kilkudziesięciokrotnie (nie wiem ile bo emocje i nerwy ) ok 20-30 razy przerwało instalacje systemu na różnych etapach wywalając ten sam blue screen whea_uncorrectable_error . W końcu udało wgrać Win11 i odpalić.
    2.1 Wgranie sterowników ASRock bezpośrednio z strony producenta
    2.2 Wgranie sterowników Nvidia bezpośrednio z strony producenta (nie najnowsze - 566.36-desktop-win10-win11-64bit-international-dch-whql) - ponieważ myślałem że to jest problemem

Po tych zabiegach próba kilka godzin gry CP2077 bez problemu. Następnie PC zostawiony z aktywnym programem w tle i po jakimś czasie (kilka godz.) BS blue screen whea_uncorrectable_error - określany przez program blueScreenView jako 0x00000124 PSHED.dll PSHED.dll+10c0

To samo przy kolejnym PC zostawiony bez obciążenia i po jakimś czasie (kilka godz.) BS blue screen whea_uncorrectable_error - określany przez program blueScreenView jako 0x00000124 PSHED.dll PSHED.dll+10c0 - dodam że gdy wywali BS - robi to 3 razy z pod rzędu raz za razem a później spokój do kolejnego crasha

Po instalacji nowego Win11 komendy z CMD jw. wyświetlają te same komunikaty.

Nie wiem jak sb z tym poradzić, proszę o pomoc.
    a między czasie szukam dalej rozwiązania problemu w czeluściach Internetu.

Specyfika PC :
    Procesor AMD Ryzen 9 5900X 12-Core Processor 3.70 GHz
    Zainstalowana pamięć RAM 32,0 GB DDR4 SDRAM 2X16GB 1799 MHz
    TYP DDR4-3596 / PC4-28800 DDR4 SDRAM UDIMM
    Typ systemu 64-bitowy system operacyjny, procesor x64
    Płyta główna ASRock B550 Taichi
    DATA BIOS 10/19/2022 VER. P2.30 UEFI
    GPU NVIDIA GeForce RTX 4070
    Monitor Beyond TV 3840 x 2160, 60hz
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
    Pozdrawiam Łukasz
    @ElektrodaBot
    AI: Jaki dokładnie model płyty głównej posiadasz (najlepiej pełna nazwa i rewizja) oraz jaką masz wersję BIOS? Czy BIOS był aktualizowany po zakupie komputera?
    Płyta główna ASRock B550 Taichi
    DATA BIOS 10/19/2022 VER. P2.30 UEFI

BIOS nie był aktualizowany
    AI: Jakie dokładnie masz kości RAM (model, liczba sztuk, taktowanie)? Czy sprawdzałeś pamięć RAM programem MemTest86 lub innym narzędziem diagnostycznym? Jeśli tak, to czy były jakieś błędy?
    Zainstalowana pamięć RAM 32,0 GB DDR4 SDRAM 2X16GB Taktowanie 1799 MHz

Sprawdzane przez Windows Memory diagnostic - bez problemu
    Załączniki:
    • dism.zip (14.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • CBS.zip (34.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HWMonitor3.txt (125.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HWMonitor2.txt (123.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HWMonitor1.txt (123.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • BSOD whea_uncorrectable_error 0x00000124 PSHED.dll na Ryzen 9 5900X, Win11 HWM - temp.jpg (966.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DISM.txt (1.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • cmd 2.txt (614 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • cmd 1.txt (616 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • bs 5.txt (2.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • bs 4.txt (2.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • bs 3.txt (2.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • bs 2.txt (2.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • BSOD whea_uncorrectable_error 0x00000124 PSHED.dll na Ryzen 9 5900X, Win11 bs 2.jpg (1.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • bs 1.txt (2.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • BSOD whea_uncorrectable_error 0x00000124 PSHED.dll na Ryzen 9 5900X, Win11 bs 1.jpg (1.66 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21523992
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 936
    paintballruda napisał:
    (...) to czy były jakieś błędy?
    Zainstalowana pamięć RAM 32,0 GB DDR4 SDRAM 2X16GB Taktowanie 1799 MHz

Sprawdzane przez Windows Memory diagnostic - bez problemu
    Bezpośrednia odpowiedź na pytanie
    – WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR (0x00000124 / PSHED.dll) niemal zawsze świadczy o fizycznej niestabilności sprzętu (CPU, RAM, płyta, zasilacz, chłodzenie).
    – W Twojej konfiguracji pierwsze podejrzenia padają na:
    • przegrzewanie/nie‑prawidłowy montaż chłodzenia Ryzen‑a 9 5900X,
    • zbyt agresywne ustawienia BIOS‑u (XMP/DOCP 3600 MHz, PBO/Curve Optimizer po poprzednim właścicielu),
    • przestarzały BIOS (P2.30) – ASRock wydał kilka nowszych wersji z poprawkami WHEA i AGESA 1.2.0.x,
    • ewentualnie słaby lub zużyty zasilacz.
    – Naprawę zaczynamy od: clear CMOS, BIOS update, wyłączenia OC/PBO/XMP, kontroli temperatur, pełnego MemTest86 i OCCT.

---

1. Dlaczego pojawia się 0x124? (krótka teoria)
    Windows > WHEA (Windows Hardware Error Architecture) przechwytuje sygnały Machine Check z procesora.
    Najczęstsze źródła:
    1. błędy core/uncore CPU (przegrzanie, zbyt niskie napięcie, wadliwy CPU),
    2. błędy magistrali RAM/IF (zbyt wysokie taktowanie lub złe timingi),
    3. niestabilne zasilanie (PSU, VRM),
    4. uszkodzenie płyty głównej (slot DIMM, ścieżki).

Kod PSHED.dll w minidumpie jest tylko „pośrednikiem” – nie wskazuje na plik‑winowajcę.

---

2. Plan postępowania krok po kroku

| Krok | Co robimy? | Szczegółowy opis | Narzędzie / czas |
    |------|-----------|------------------|------------------|
    | 0 | Odłącz zbędne peryferia | USB, HUB‑y, dodatkowe dyski – zostaw systemowy NVMe + GPU | 5 min |
    | 1 | Clear CMOS i start na ustawieniach fabrycznych | Zworka CLRTC lub przycisk na płycie, potem w BIOS „Load UEFI Defaults” | 10 min |
    | 2 | Aktualizacja BIOS do najnowszego | B550 Taichi → aktualnie P2.90 (stable) lub P3.00 Beta; pobierz z ASRock, wrzuć na FAT32, Instant Flash w UEFI. | 10 min + reboot |
    | 3 | Sprawdzenie chłodzenia CPU | – zdemontuj cooler, wyczyść IPA, nałóż świeżą pastę (ziarno grochu)<br>– sprawdź docisk, kierunek przepływu powietrza, RPM wentylatorów | 30 min |
    | 4 | Ustaw pamięć bez OC | W BIOS wyłącz XMP/DOCP – kości wystartują na JEDEC 2133 MHz; napięcie DRAM 1,20 V | 3 min |
    | 5 | Wyłącz PBO / Curve Optimizer | AMD CBS → Precision Boost Overdrive = Disabled | 2 min |
    | 6 | Pełny MemTest86 | Bootowalny pendrive, min. 4 pass (≈ 2‑3 h przy 32 GB) | 3 h |
    | 7 | Stres CPU + monitor temp. | OCCT „CPU: Stability” 30 min, Small FFT; temp ≤ 85 °C; brak WHEA w HWInfo (Sensors → WHEA Error Count) | 30 min |
    | 8 | Stres GPU + PSU | OCCT „Power” lub FurMark 15 min; obserwuj napięcia 12 V/5 V w HWInfo (spadki < 3 %) | 20 min |
    | 9 | Powrót do XMP | Jeśli wszystko stabilne, włącz XMP 3200‑3600 MHz; ponów MemTest (1 pass) i OCCT 15 min | 1 h |
    | 10 | Długie testy gry / idle | Zostaw PC na noc (idle) + osobno 2 h Cyberpunk; brak BSOD = sukces | 8‑10 h |

Jeżeli BSOD wróci:
    – w fazie 4/5 → cpu/płyta/VRM,
    – po włączeniu XMP → RAM lub kontroler IF,
    – podczas stress GPU → PSU albo GPU.

---

3. Komentarz do Twoich obserwacji

1. Temperatura CCD 90 °C „na luzie” nie jest normalna. CPU idle powinien mieć ~40‑55 °C. 90 °C to już TjMax Ryzena 5000 – BIOS lub OS natychmiast zbija zegary.
    • Sprawdź, czy pompa AIO (jeśli masz) pracuje (1800‑2400 RPM), a wentylatory są pod właściwym headerem (CPU_FAN).
    2. Pamięć 2×16 GB 3600 MT/s jest OK dla 5900X, ale tylko jeśli:
    • FCLK = 1800 MHz, tCL 16‑18‑18‑38, napięcie 1,35 V.
    • Gorsze kości Hynix CJR czasem wymagają 1,40 V.
    3. Aktualny BIOS podnosi AGESA do 1.2.0.A – poprawki dla WHEA „Core Performance Boost” + lepsza obsługa RTX 40.
    4. DISM/SFC sypie błędami, bo powtarzające się BSOD‑y uszkodziły już obraz systemu – to skutek, nie przyczyna. Po ustabilizowaniu HW wystarczy jednorazowa reinstalacja lub „In‑place upgrade” z ISO.

---

4. Co jeszcze warto sprawdzić

• Zasilacz – podaj model i wiek; dla 5900X + RTX 4070 minimum 750 W (dobry Gold) lub 650 W Platinum. W OCCT obserwuj ripple (pasy > 150 mV to znak do wymiany).
    • Logi WHEA w Podglądzie zdarzeń → System, ID 18/19 – zerknij na Pole „Processor APIC ID”; jeśli błędy dotyczą zawsze jednego rdzenia, CPU może być uszkodzony.
    • SMART dysku NVMe (CrystalDiskInfo) – przy dużej liczbie CRC‑Error = zmień kabel/gniazdo M.2 (niektóre Taichi mają luźną śrubę dociskową).

---

5. Co dalej, jeżeli testy obleją

1. RAM – błąd w MemTest → reklamujesz konkretną kość.
    2. CPU – błędy WHEA przy wyłączonym PBO / RAM 2133 MHz → CPU do RMA (AMD Sereno‑RMA online, 3‑letnia gwarancja).
    3. Płyta gł. – MemTest OK, inny 5900X OK → wymień płytę.
    4. PSU – spadek 12 V < 11,4 V pod obciążeniem → nowy zasilacz.

---

6. Podsumowanie – „krótka check‑lista”

✔ Clear CMOS, BIOS update ≥ P2.90
    ✔ Brak XMP/PBO, test RAM MemTest86 (≥ 4 pass)
    ✔ OCCT CPU + Power, temp < 85 °C, WHEA Count = 0
    ✔ Stabilne napięcia PSU (multimetr albo HWInfo)
    ✔ Dopiero gdy powyższe zdane – włącz XMP i PBO, test ponownie

Po wykonaniu kroków daj znać (podaj wyniki MemTest – liczba pass/błędów, maksymalne temp CPU, napięcia 12 V pod obciążeniem). Będziemy iść dalej, jeśli problem nie ustąpi.

Powodzenia!
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #3 21524002
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1692
    paintballruda napisał:
    Zakupiłem używany PC z Win11 (miał być sprawny 100% bez problemu) i od początku wywala BS blue screen

OLX lub AllLokalnie??
    Masz zapisaną ofertę z której kupiłeś aby zobaczyć (zapisana strona lub link jeśli nadal działa)?

paintballruda napisał:
    BIOS nie był aktualizowany

ElektrodaBot napisał:
    przestarzały BIOS (P2.30)

Spróbować na nowszym serii 3.4x

Chłodzenie jest dobrze zamontowane - nie stało się coś w transporcie?
  • REKLAMA
  • #4 21524044
    paintballruda
    Poziom 2  
    >>21524002 >>21524002

Dzięki za szybką odpowiedź.
    Przetestuję jeszcze wszystko, jak radzi AI.

artaa napisał:
    OLX lub AllLokalnie??
    Masz zapisaną ofertę, z której kupiłeś, aby zobaczyć (zapisana strona lub link, jeśli nadal działa)?

OLX - niestety nie mam zapisanej strony.

artaa napisał:
    Spróbować na nowszym serii 3.4x
    - spróbuję wgrać nowszy BIOS po sprawdzeniu wszystkiego jw.

artaa napisał:
    Chłodzenie jest dobrze zamontowane - nie stało się coś w transporcie?
    - sam wiozłem PC, więc nic raczej nieuszkodzone.

Spostrzeżenia - przy pisaniu postu w domu słyszę, że włącza ktoś światło w łazience, a u mnie w pokoju miga TV (minisekunda czarny ekran i z powrotem normalnie) - to może być przyczyna skoku napięcia - za słaba instalacja? I czy można coś zrobić, jeśli to jest przyczyną?

Edyt.: 26.04 (Pracuje na wyjazdach i dostęp do PC mam tylko na weekend - więc wszelkie sprawdzenie stabilności mam tylko 2* dni na tydzień)

Spostrzeżenie 2 - ustawienia BIOS - OC Tweaker - dwa pierwsze wiersze:
    1. Overclock mode (Bus speed) - auto
    2. CPU Frequency - auto

Wgrałem nowy BIOS, zmieniłem pastę termoprzewodzącą na CPU - BS nadal się pojawiał.
    W OCCT - sprawdzanie CPU , pamięci i GPU wyniki stabilne bez błędów z tym że temp. CPU 90'C - przy taktowaniu 4950Mhz

Oba parametry jw. ustawione na auto i procesor AMD Ryzen 9 5900X kręcił się do 4950Mhz z temp. po 89-90'C w szczycie - jak pisałem jestem zielony i dawno(15lat) nie bawiłem się w ustawieniach BIOS, więc po sprawdzeniu parametrów CPU gdyż temp. wydawały mi się zbyt duże po zabiegach jw. dostałem olśnienia że normalne taktowanie tego CPU to 3700Mhz ;) więc przestawiłem parametry 1 i 2 na manual.

Wynik : Procesor kręci się do 3700Mhz temperatura pod obciążeniem nie przekracza 78'C i jak na razie ok 20h pracy BS nie występuje.

Jeśli w ciągu następnego weekendu BS nie wystąpi - tzn. problem rozwiązany. temat do zamknięcia. Napisze 3-4.05 potwierdzenie.

Edyt.: 10.05 BS nie występuje. Traktuje Problem jako rozwiązany.

Przyczyna : Zbyt wysokie OC CPU (ustawienia auto w BIOS)
    Rozwiązanie : ustawienia BIOS - OC Tweaker - dwa pierwsze wiersze:
    1. Overclock mode (Bus speed) - auto (należy zmieni na manual)
    2. CPU Frequency - auto (należy zmieni na manual)

temat do zamknięcie
  • #5 21524053
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1692
    paintballruda napisał:
    może być przyczyna skok napięcia - za słaba instalacja

Może być ale wątpię że przy każdej nieudanej próbie instalacji co chwila miałeś skok napięcia.

Instalację trzeba oczywiście naprawić.
REKLAMA