Dzień dobry.
Na początku dodam że jestem zielony i tylko opieram się na rozwiązanych znalezionych w Internecie, z problemem walczę już 3 dzień od zakupu PC.
Zakupiłem używany PC z Win11 (miał być sprawny 100% bez problemu) i od początku wywala BS blue screen whea_uncorrectable_error - określany przez program blueScreenView jako 0x00000124 PSHED.dll PSHED.dll+10c0
Próbowałem naprawić wg. znalezionych wpisów w Internecie ostatecznie najbardziej szczegółowy wg. mnie poradnika: https://www.youtube.com/watch?v=Pv-NL_PQ9NQ
Podjęte działania 1:
1. Próby z CMD
SFC /SCANNOW - problem CBS.log (przy każdym uruchomieniu komendy to samo)
DISM /ONLINE /CLEANUP-IMAGE /CHECKHEALTH
DISM /ONLINE /CLEANUP-IMAGE /SCANHEALTH
DISM /ONLINE /CLEANUP-IMAGE /RESTOREHEALTH - problem cyt.: " Error: 0x800f081f
The source files could not be found.
Use the "Source" option to specify the location of the files that are required to restore the feature. For more information on specifying a source location, see https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=243077.
The DISM log file can be found at C:\WINDOWS\Logs\DISM\dism.log " - koniec cyt.
Nie umiem odczytywać zapisów które CMD wyświetliło CBS.log i DISM.log
W załączniku - komendy z CMD 1- 2 oraz wyniki tych komend, Dism.log, CBS.log, Zapisy z programu blueScreenView BS1-5.txt i BS.jpg
Zapisy z HWMonitor - Tutaj temperatura CCD#0 i CCD# 1 jest 90'C - to może być problem - uszkodzenia na CPU?
Jako że nie znam się na programowaniu a BS cały czas się pojawiał postanowiłem jn.:
Podjęte działania 2:
2. reinstalacja systemu Win11 - z formatem dysku (całego dysku nie partycji) - i Tu ciekawostka - przy wgrywaniu systemu kilkudziesięciokrotnie (nie wiem ile bo emocje i nerwy ) ok 20-30 razy przerwało instalacje systemu na różnych etapach wywalając ten sam blue screen whea_uncorrectable_error . W końcu udało wgrać Win11 i odpalić.
2.1 Wgranie sterowników ASRock bezpośrednio z strony producenta
2.2 Wgranie sterowników Nvidia bezpośrednio z strony producenta (nie najnowsze - 566.36-desktop-win10-win11-64bit-international-dch-whql) - ponieważ myślałem że to jest problemem
Po tych zabiegach próba kilka godzin gry CP2077 bez problemu. Następnie PC zostawiony z aktywnym programem w tle i po jakimś czasie (kilka godz.) BS blue screen whea_uncorrectable_error - określany przez program blueScreenView jako 0x00000124 PSHED.dll PSHED.dll+10c0
To samo przy kolejnym PC zostawiony bez obciążenia i po jakimś czasie (kilka godz.) BS blue screen whea_uncorrectable_error - określany przez program blueScreenView jako 0x00000124 PSHED.dll PSHED.dll+10c0 - dodam że gdy wywali BS - robi to 3 razy z pod rzędu raz za razem a później spokój do kolejnego crasha
Po instalacji nowego Win11 komendy z CMD jw. wyświetlają te same komunikaty.
Nie wiem jak sb z tym poradzić, proszę o pomoc.
a między czasie szukam dalej rozwiązania problemu w czeluściach Internetu.
Specyfika PC :
Procesor AMD Ryzen 9 5900X 12-Core Processor 3.70 GHz
Zainstalowana pamięć RAM 32,0 GB DDR4 SDRAM 2X16GB 1799 MHz
TYP DDR4-3596 / PC4-28800 DDR4 SDRAM UDIMM
Typ systemu 64-bitowy system operacyjny, procesor x64
Płyta główna ASRock B550 Taichi
DATA BIOS 10/19/2022 VER. P2.30 UEFI
GPU NVIDIA GeForce RTX 4070
Monitor Beyond TV 3840 x 2160, 60hz
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam Łukasz
@ElektrodaBot
AI: Jaki dokładnie model płyty głównej posiadasz (najlepiej pełna nazwa i rewizja) oraz jaką masz wersję BIOS? Czy BIOS był aktualizowany po zakupie komputera?
BIOS nie był aktualizowany
AI: Jakie dokładnie masz kości RAM (model, liczba sztuk, taktowanie)? Czy sprawdzałeś pamięć RAM programem MemTest86 lub innym narzędziem diagnostycznym? Jeśli tak, to czy były jakieś błędy?
Zainstalowana pamięć RAM 32,0 GB DDR4 SDRAM 2X16GB Taktowanie 1799 MHz
Sprawdzane przez Windows Memory diagnostic - bez problemu
Na początku dodam że jestem zielony i tylko opieram się na rozwiązanych znalezionych w Internecie, z problemem walczę już 3 dzień od zakupu PC.
Zakupiłem używany PC z Win11 (miał być sprawny 100% bez problemu) i od początku wywala BS blue screen whea_uncorrectable_error - określany przez program blueScreenView jako 0x00000124 PSHED.dll PSHED.dll+10c0
Próbowałem naprawić wg. znalezionych wpisów w Internecie ostatecznie najbardziej szczegółowy wg. mnie poradnika: https://www.youtube.com/watch?v=Pv-NL_PQ9NQ
Podjęte działania 1:
1. Próby z CMD
SFC /SCANNOW - problem CBS.log (przy każdym uruchomieniu komendy to samo)
DISM /ONLINE /CLEANUP-IMAGE /CHECKHEALTH
DISM /ONLINE /CLEANUP-IMAGE /SCANHEALTH
DISM /ONLINE /CLEANUP-IMAGE /RESTOREHEALTH - problem cyt.: " Error: 0x800f081f
The source files could not be found.
Use the "Source" option to specify the location of the files that are required to restore the feature. For more information on specifying a source location, see https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=243077.
The DISM log file can be found at C:\WINDOWS\Logs\DISM\dism.log " - koniec cyt.
Nie umiem odczytywać zapisów które CMD wyświetliło CBS.log i DISM.log
W załączniku - komendy z CMD 1- 2 oraz wyniki tych komend, Dism.log, CBS.log, Zapisy z programu blueScreenView BS1-5.txt i BS.jpg
Zapisy z HWMonitor - Tutaj temperatura CCD#0 i CCD# 1 jest 90'C - to może być problem - uszkodzenia na CPU?
Jako że nie znam się na programowaniu a BS cały czas się pojawiał postanowiłem jn.:
Podjęte działania 2:
2. reinstalacja systemu Win11 - z formatem dysku (całego dysku nie partycji) - i Tu ciekawostka - przy wgrywaniu systemu kilkudziesięciokrotnie (nie wiem ile bo emocje i nerwy ) ok 20-30 razy przerwało instalacje systemu na różnych etapach wywalając ten sam blue screen whea_uncorrectable_error . W końcu udało wgrać Win11 i odpalić.
2.1 Wgranie sterowników ASRock bezpośrednio z strony producenta
2.2 Wgranie sterowników Nvidia bezpośrednio z strony producenta (nie najnowsze - 566.36-desktop-win10-win11-64bit-international-dch-whql) - ponieważ myślałem że to jest problemem
Po tych zabiegach próba kilka godzin gry CP2077 bez problemu. Następnie PC zostawiony z aktywnym programem w tle i po jakimś czasie (kilka godz.) BS blue screen whea_uncorrectable_error - określany przez program blueScreenView jako 0x00000124 PSHED.dll PSHED.dll+10c0
To samo przy kolejnym PC zostawiony bez obciążenia i po jakimś czasie (kilka godz.) BS blue screen whea_uncorrectable_error - określany przez program blueScreenView jako 0x00000124 PSHED.dll PSHED.dll+10c0 - dodam że gdy wywali BS - robi to 3 razy z pod rzędu raz za razem a później spokój do kolejnego crasha
Po instalacji nowego Win11 komendy z CMD jw. wyświetlają te same komunikaty.
Nie wiem jak sb z tym poradzić, proszę o pomoc.
a między czasie szukam dalej rozwiązania problemu w czeluściach Internetu.
Specyfika PC :
Procesor AMD Ryzen 9 5900X 12-Core Processor 3.70 GHz
Zainstalowana pamięć RAM 32,0 GB DDR4 SDRAM 2X16GB 1799 MHz
Typ systemu 64-bitowy system operacyjny, procesor x64
GPU NVIDIA GeForce RTX 4070
Monitor Beyond TV 3840 x 2160, 60hz
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam Łukasz
@ElektrodaBot
AI: Jaki dokładnie model płyty głównej posiadasz (najlepiej pełna nazwa i rewizja) oraz jaką masz wersję BIOS? Czy BIOS był aktualizowany po zakupie komputera?
BIOS nie był aktualizowany
AI: Jakie dokładnie masz kości RAM (model, liczba sztuk, taktowanie)? Czy sprawdzałeś pamięć RAM programem MemTest86 lub innym narzędziem diagnostycznym? Jeśli tak, to czy były jakieś błędy?
Zainstalowana pamięć RAM 32,0 GB DDR4 SDRAM 2X16GB Taktowanie 1799 MHz
Sprawdzane przez Windows Memory diagnostic - bez problemu