logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI B850 GAMING PLUS WIFI, Ryzen 7 9800X3D – brak obrazu, diody CPU i DRAM

koreq9993 20 Kwi 2025 01:04 1173 12
REKLAMA
  • #1 21524951
    koreq9993
    Poziom 2  
    Witam, mam problem, otóż zamówiłem podzespoły:
    Płyta główna MSI B850 GAMING PLUS WIFI
    Procesor AMD Ryzen 7 9800X3D
    Pamięć ADATA XPG Lancer Blade RGB, DDR5, 32 GB, 6000 MHz
    Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 5070 Ti
    Chłodzenie wodne Arctic Liquid Freezer III 280 Black

Problem jest taki, że przy złożeniu całego komputera normalnie się odpala, ale nie wyświetla mi obrazu. Zobaczyłem również, że na płycie głównej pali mi się czerwona dioda CPU i żółta DRAM. Czy jest ktoś w stanie mi doradzić, co mogę zrobić? Dodam, że wyciągałem RAM, przekładałem, zostawiałem jedną kość i nic. Karta graficzna działa normalnie w innym komputerze.
    AI: Czy sprawdzałeś, czy płyta główna ma najnowszy BIOS? Jeśli nie, czy miałeś możliwość zaktualizowania BIOS-u przed montażem procesora?
    Nie aktualizowałem płyty głównej, chciałem to zrobić poprzez Flash BIOS z podłączonym pendrivem, niestety nie migają mi diody i prawdopodobnie nic się instaluje. Robiłem to już z założonym procesorem na płycie głównej.
    AI: Jaki masz zasilacz (model i moc) i czy wszystkie kable zasilające (CPU, ATX, GPU) są na pewno dobrze podłączone?
    Tak.
  • REKLAMA
  • #2 21524957
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Wsparcie dla tego procesora zostało dodane w BIOSie z końca grudnia tamtego roku.
    Opcje są 2, albo BIOS nie aktualny albo płyta/CPU uszkodzone.
    Wczytaj się dokładnie jak zaktualizować BIOS, może się uda jeszcze coś wywalczyć.
    Ten procesor ma zintegrowaną grafikę, możesz próbować uruchomić komputer bez karty graficznej
    ale przy świecących błędach to się raczej nie uda.
  • REKLAMA
  • #4 21524963
    badboy84
    Poziom 43  
    Jak najbardziej możesz wrzucić najnowszy BIOS, tylko wersję beta bym sobie darował.
  • #5 21524964
    koreq9993
    Poziom 2  
    Wrzuciłem plik na pendrive, zmieniłem na MSI.ROM, na wyłączonym PC podłączyłem pena i kliknąłem FlashBIOS, zaczęło migać przez 20 sekund, a potem zaczęło się świecić na biało i tyle. Nie możliwe, że tak szybko się zaktualizowało...
  • #6 21525084
    badboy84
    Poziom 43  
    W instrukcji jest napisane że dioda zgaśnie po skończonym procesie, poczekałeś do tego momentu?
    Ja bym poczekał kilka minut. Samo wczytywanie może tyle potrwać ale jeszcze musi się zaktualizować.
  • REKLAMA
  • #7 21525103
    koreq9993
    Poziom 2  
    Czekałem dobre ponad 20 minut i cały czas świeci się na biało.
  • REKLAMA
  • #8 21525110
    badboy84
    Poziom 43  
    Spróbuj może starszą wersję, nawet tą z końca grudnia albo początku roku.
  • #9 21525118
    koreq9993
    Poziom 2  
    Spróbuję zainstalować po śniadanku, około 17:00/18:00 dam znać, co i jak.
  • #10 21525161
    badboy84
    Poziom 43  
    Na forum MSI ktoś jeszcze pisał że zrobił błąd bo uruchomił płytę włącznikiem "power" i wtedy próbował zrobić flash BIOSu
    a należy to zrobić "na zimno" bez uruchamiania płyty z włącznika tylko użyć przycisku FlashBIOS.
    Zakładam że wiesz o tym ale może komuś innemu się to przyda.
  • #11 21525701
    koreq9993
    Poziom 2  
    Hej, dla ciekawskich ogólnie zamówiłem informatyka dzisiaj, bo już nie miałem siły z tym się bawić, no i co się okazało, że pin jest zniszczony na płycie i przez to nie czyta drugiego slotu na RAM-ach. Muszę wysłać płytę na zwrot. Dziękuję jeszcze raz, że chciałeś mi pomóc @badboy84
  • #12 21525707
    badboy84
    Poziom 43  
    A co to ma wspólnego z problemem? Nawet jeżeli kości nie będzie wykrywał to komputer powinien się uruchomić a uszkodzenie mechaniczne może nie być uznane. Rozwiązanie bez rozwiązania ale życzę powodzenia.
  • #13 21525747
    koreq9993
    Poziom 2  
    Komputer normalnie się uruchamiał, tylko nie pokazywał mi się obraz.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku obrazu po złożeniu komputera z płytą główną MSI B850 GAMING PLUS WIFI i procesorem AMD Ryzen 7 9800X3D. Na płycie świeciły czerwone i żółte diody CPU i DRAM. Próby uruchomienia z jedną kością RAM oraz bez karty graficznej nie przyniosły efektu. Karta graficzna działała poprawnie w innym komputerze. Podejrzewano nieaktualny BIOS, gdyż wsparcie dla procesora zostało dodane w aktualizacji z końca grudnia poprzedniego roku. Próby aktualizacji BIOS-u przez Flash BIOS z pendrive’a zakończyły się miganiem diod przez około 20 sekund, a następnie stałym białym światłem, które nie gasło nawet po 20 minutach. Zalecano użycie najnowszej stabilnej wersji BIOS, a nie wersji beta, oraz wykonanie aktualizacji "na zimno" przy wyłączonym komputerze, bez uruchamiania systemu. Ostatecznie okazało się, że płyta główna miała uszkodzony pin, co uniemożliwiało poprawne wykrycie pamięci RAM i powodowało brak obrazu. Płyta została przeznaczona do zwrotu z powodu uszkodzenia mechanicznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA