logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI MAG X870 Tomahawk brak reakcji, Gigabyte B650 Gaming X V2 świeci DRAM, AMD 9800X3D

camillback 03 Cze 2025 13:46 438 14
REKLAMA
  • #1 21568561
    camillback
    Poziom 2  
    Ludzie, pomóżcie, bo jestem załamany. Kupiłem sobie nowe części, bo chciałem złożyć super komputer do pracy/streamingu/gier i niestety nie działa. Jedna płyta główna podłączona do zasilacza w ogóle nie reaguje, a na drugiej z włączonym procesorem świeci się dioda DRAM na czerwono. Czy wszystko jest do wywalenia, czy coś popsułem, już sam nie wiem.
    Proszę o radę.
    Zasilacz: Asus ROG Strix 1000P ATX 3.1
    Płyta główna 1: MSI MAG X870 Tomahawk WiFi (brak prądu z zasilacza)
    Płyta główna 2: Gigabyte B650 Gaming X V2
    (czerwona dioda DRAM się świeci)
    Procesor: AMD 9800X3D
  • REKLAMA
  • #2 21568579
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1071
    Brak informacji, które byłyby pomocne w diagnozowaniu/rozwiązaniu problemu.
    Do Ryzen 9800X3D i płyty Gigabyte B650 Gaming X V2 producent zaleca BIOS F30. Jaki jest obecnie?
    Po poprawnym montażu trzeba chwilę czekać przed pierwszym uruchomieniem, sprzęt z DDR5 startuje wolniej czasem nawet kilka minut - pierwszy raz.
    camillback napisał:
    MSI MAG X870 Tomahawk Wifi ( brak prądu z zasilacza )

Ta wymaga BIOS 7E51v1A2.zip lub nowszego.
    Proszę sprawdzić poprawność montażu elementów i podłączenia PSU, front panel i innych elementów.
  • #3 21568588
    camillback
    Poziom 2  
    >>21568579 Wczoraj ściągnąłem u znajomej najnowszą wersję BIOS pod tę płytę ze strony Gigabyte, wersja F34a.
    Podczas flashowania BIOS-u jednak nie wiem czemu wyłączył się zasilacz po jakimś czasie :( Próbowałem z innym zasilaczem i to samo.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21568579 Wszystko sprawdziłem. Chciałem ją uruchomić bez CPU i RAM manualnie i nie idzie. Posiłkowałem się filmem z oficjalnej strony MSI, a więc podłączyłem kabel zasilania i CPU. Płyta nie reaguje na zasilacz, jakby nie otrzymywała prądu.
  • #4 21568795
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6828
    Reklamuj plyte.
    Obejrzyj cpu od spodu.

Tylko napisz przed tym na ktorej z nich testowales ten cpu Ryzen
    - piszesz
    Cytat:
    Plyta glowna 1 MSI MAG X870 Tomahawk Wifi ( brak prądu z zasilacza )
    Plyta Glowna 2 Gigabyte B650 Gaming X V2

p.s
    Podaj opis stickera z pamieci DDR5
    - lista kompatybilnych i sprawdzonych pamieci 32/ i 64GB DDR5 pod Link

Masz dodatk. karte grafiki w slocie PCIe ?

np. ten cpu i ta plyta MSI > cpu spalilo Link
    * podobnie Link

Cytat:
    Niedawno otrzymaliśmy raporty użytkownika wskazujące na uszkodzenie procesora AMD Risen 7 9800X3D na płycie naszych produktów i rozpoczęliśmy dochodzenie w tej sprawie. Ponadto ściśle współpracujemy z AMD i jesteśmy w kontakcie z GamersNexus, firmami prowadzącymi samodzielne dochodzenie. Będziemy nadal publikować informacje o postępach naszej pracy", powiedział MSI w oficjalnym oświadczeniu.
  • #5 21568836
    camillback
    Poziom 2  
    >>21568795 Testowałem na obu, tylko tak jak pisałem, ta MSI nie reaguje w ogóle na zasilacz. A na płycie Gigabyte płyta się uruchamia, tak więc tam testowałem już z procesorem. Na płycie MSI nie uruchamia się bez procesora nawet. Zamówiłem nową płytę od Gigabyte, ten sam model, i będę wtedy próbował. A tę od MSI wysyłam do serwisu. Zobaczymy, jak będzie, gdy przyjdzie nowa płyta. RAM-y są kompatybilne, bo już wcześniej miałem ten procesor na tej płycie z tym RAM-em. Chciałem wymienić tę płytę Gigabyte na MSI, a gdy zobaczyłem, że ta MSI nie działa, to chciałem ponownie to zainstalować na tej starej od Gigabyte. Niestety jest błąd DRAM.
  • REKLAMA
  • #6 21569241
    camillback
    Poziom 2  
    >>21568579 Jak napisałem, czekam na nową płytę główną od Gigabyte. Mam pytanie, czy jeśli zasilacz wyłącza się podczas flashowania BIOS-u, to może być wina uszkodzonej płyty głównej?
  • #7 21571263
    camillback
    Poziom 2  
    >>21568561 Dziś przyszła nowa płyta główna i ona również nie chce się uruchomić. Nie działa nic ani pod jednym, ani pod drugim zasilaczem. Jestem totalnie załamany.
  • #8 21571572
    lisek
    Serwisant RTV
    Moze cpu.?

Bez RAM i cpu mozesz zrobic Flashback
  • REKLAMA
  • #10 21571583
    camillback
    Poziom 2  
    >>21571572 Płytę MSI odsyłam do serwisu, bo nie reaguje na zasilacz. Natomiast w nowej płycie Gigabyte pojawia się również czerwona dioda DRAM. Niestety nie mogę zaktualizować BIOS-u w żaden sposób, bo płyta nie widzi pamięci USB. Przy próbie aktualizacji na moment jakby płyta startowała i zapala się czerwona lampka, a potem gaśnie. Być może jest to wina uszkodzonej pamięci USB, choć na innym urządzeniu widać ją normalnie.

Dodano po 45 [sekundy]:

>>21571581 Nie, no raczej nie, zresztą mam dwa procesory :)
  • #11 21571692
    lisek
    Serwisant RTV
    Co Z RAM?

Bo to niemozliwe, aby na dwóch mobo (jedna znowu po wymianie ) dalej swiecil sie led DRAM.
    Którys z podzepolów masz uszkodzony, i on (one) generuja te bledy....

Podejdz do serwisu , koszt zapewne 120-150pln, zdiagnozuja i podejmiesz dalsze kroki

Tak tylko tracisz czas i $
  • #12 21571709
    camillback
    Poziom 2  
    >>21571692 Mam dwa zestawy pamięci RAM i żaden nie działa. Ale pamiętam, że poprzednio miałem ten sam problem i rozwiązał się przez aktualizację BIOS-u, ale teraz niestety tej aktualizacji wykonać nie mogę, bo jak wkładam pendrive z BIOS-em i chcę uruchomić flash BIOS, to lampka czerwona zapala się na chwilę i od razu gaśnie. Zobaczę jeszcze, jutro kupię nowego pendrive i spróbuję, a jak nie, to zostaje serwis, bo już nie mam pomysłu. Mam 2 płyty główne, 2 zasilacze, 2 zestawy RAM i 2 procesory i to nie możliwe, żeby nic nie działało, tym bardziej że przed zmianą zasilacza było wszystko ok.
  • REKLAMA
  • #13 21571712
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    tym bardziej że przed zmiana zasilacza było wszystko ok

Moze jeden z PSU to (cichy zabójca)
    Podaj ich pelne nazwy.
  • #14 21571719
    camillback
    Poziom 2  
    >>21571712 Gigabyte Aorus P1200W Platinum (poprzedni zasilacz, który działał 4 miesiące)
    Asus ROG Strix 1000P Platinum ATX 3.1 (nowy, specjalnie kupiony pod RTX 5090)
  • #15 21689469
    Maxi12
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Czy zrobiłeś format na FAT32, i czy po pobraniu wypakowałeś i zmieniłeś nazwę na MSI,ROM? danej wersji BIOS, ważne by pendrive był w porcie Flash BIOS i dolny przycisk Flash BIOS

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwa zestawy komputerowe z procesorem AMD Ryzen 7 9800X3D, dwie płyty główne MSI MAG X870 Tomahawk WiFi oraz Gigabyte B650 Gaming X V2, dwa zasilacze Asus ROG Strix 1000P ATX 3.1 i Gigabyte Aorus P1200W Platinum oraz dwa zestawy pamięci DDR5. Płyta MSI nie reaguje na podłączenie zasilacza, nie uruchamia się nawet bez CPU i RAM, co sugeruje uszkodzenie płyty i konieczność serwisu. Druga płyta Gigabyte uruchamia się, ale świeci się na niej czerwona dioda DRAM, co wskazuje na problem z pamięcią lub kompatybilnością BIOS-u. Próby aktualizacji BIOS-u na Gigabyte kończą się niepowodzeniem – pendrive z BIOS-em nie jest wykrywany, a proces flashowania przerywa się wyłączeniem zasilacza. Użytkownik posiada dwa zestawy RAM, które wcześniej działały, a problem DRAM pojawił się po wymianie płyty. Próby uruchomienia z różnymi zasilaczami i procesorami nie przynoszą efektu. Wskazano konieczność sprawdzenia wersji BIOS-u (Gigabyte zaleca F30 lub nowszy), kompatybilności pamięci DDR5, poprawności montażu oraz ewentualnej diagnozy w serwisie. Pojawiła się sugestia, że problem może leżeć w uszkodzonym module RAM lub w procesorze, a także ostrzeżenie o możliwym podrobionym procesorze AMD 9800X3D. Użytkownik planuje dalsze testy z nową płytą Gigabyte i nowym pendrivem do aktualizacji BIOS-u.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA