logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki rodzaj mocowania ma stary termostat Danfoss z lat 90? Wybór nowego modelu

bosiarz 21 Kwi 2025 23:07 3705 10
REKLAMA
  • #1 21526678
    bosiarz
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Cześć,
    mam termostat Danfoss z lat '90, jak na zdjęciach.
    Dokonał już żywota i muszę kupić nowy. Niestety nie wiem, jaki to typ mocowania. Czy może wiecie, jaki jest, abym mógł kupić nowy?

Zbliżenie na korpus starego zaworu grzejnikowego Danfoss z widocznym metalowym gwintem i trzpieniem.
    Widok od spodu głowicy termostatycznej Danfoss trzymanej w dłoni, z wyraźnie widocznym mechanizmem mocowania z tworzywa sztucznego i metalu.
    Termostatyczna głowica grzejnikowa Danfoss z lat 90. w kolorze beżowym, trzymana w dłoni.
    Termostatyczna głowica Danfoss z lat 90. z widocznym mocowaniem na ręce.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21526688
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 621
    Witam.
    Proszę:
    http://www.sklepaqua.pl/?633,pl_glowica-termostatyczna-stary-typ-do-zaworu-danfoss

Jak poszukasz dobrze to tu na forum z 1-3 lata temu był ruszany podobny temat.

Pytanie co się stało głowicy? Bo ja wzorem opisów z tamtego tematu swoje "naprawiłem" Ciężko to chodziło, trzeba było rozebrać, poczyścić i lekko nasmarować silikonem.
    Pozdrawiam.

I tu chyba z alledrogo:
    https://allegro.pl/oferta/glowica-termostatyc...MItNaQ-IfqjAMVWk-RBR2VuQXcEAQYASABEgK7tfD_BwE
  • #3 21526701
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 254
    Może po latach lepiej wymienić cały zestaw z zaworem, który
    może już jest "zarośnięty" albo ma uszczelki z kamienia?
    Podobno nawet najwięksi producenci głowic termostatycznych
    zalecają ich systematyczną wymianę średnio co 5 lat.
    Trochę to wg mnie naciągane bo wiadomo jak to z nowym. Tak czy owak długo nie podziała.
    Ale wiadomo - dopóki działa to ... - a ten na foto to chyba ponad 20 lat działał.
  • REKLAMA
  • #4 21526895
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 621
    Witam.
    Co do wymiany to i owszem.
    Ale są instalacje w których nie za bardzo możemy ingerować. Typu blokowiska czy mieszkania wynajmowane.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 21526946
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1537
    Mocowanie RTD (czyli na gwint). Jest to głowica Danfoss RTD 3100(można znaleźć na Allegro, OLX itp.), ale można dać zamiennik RTD 2945 (wyglada inaczej, ale pasuje i ma wszstkie funkcje poza pierścieniem "memo").
  • #6 21527150
    bosiarz
    Poziom 12  
    >>21526701
    Przemcio napisał:
    Może po latach lepiej wymienić cały zestaw z zaworem, który
    może już jest "zarośnięty" albo ma uszczelki z kamienia?
    Podobno nawet najwięksi producenci głowic termostatycznych
    zalecają ich systematyczną wymianę średnio co 5 lat.

Nie jest to takie proste. Trzeba spuścić wodę z całego pionu w 11-kondygnacyjnym budynku. Już koło 30 lat działa, to jeszcze na trochę zostanie ;-)

Dodano po 4 [minuty]:

>>21526688
    Michał_74 napisał:

Dzięki za konkretną odpowiedź. Zaraz zamówię.

Stara, pomijając estetykę, ma już tyle syfu w środku, że jest zatarta i nie chce się kręcić. Myślę, że już się zamortyzowała w mieszkaniu ;-)

Dodano po 44 [sekundy]:

Zbigniew Rusek napisał:
    Mocowanie RTD (czyli na gwint). Jest to głowica Danfoss RTD 3100 (można znaleźć na Allegro, OLX itp.), ale można dać zamiennik RTD 2945 (wygląda inaczej, ale pasuje i ma wszystkie funkcje poza pierścieniem "memo").

Dzięki.
  • #7 21527492
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Szkoda, że to Gdynia, a nie Kraków (wtedy bym przyszedł i obejrzał, zamówił głowicę i potem przyszedł zamontować).
  • REKLAMA
  • #8 21527685
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 254
    bosiarz napisał:

Nie jest to takie proste. Trzeba spuścić wodę z całego pionu w 11 kondygnacyjnym budynku. Już koło 30 lat działa to jeszcze na trochę zostanie ;-)

Jak Spółdzielnia ma zarobić na Spółdzielcach to jest moment ;)

Ale faktycznie, już poważniej, może warto w tej sytuacji zacząć od próby
    naprawy tej głowicy lub zakupu nowej w tym systemie bez ataku na sam zawór.

Powodzenia(!) tylko efekt będzie raczej odczuwalny dopiero w nowym sezonie
    grzewczym bo czasy gdy sezon trwał od 3 września do 28 sierpnia już chyba minęły. Globalne ocieplenie!

Zbigniew Rusek napisał:
    Szkoda, że to Gdynia, a nie Kraków (wtedy bym przyszedł i obejrzał, zamówił głowicę i potem przyszedł zamontować).

Wygląda, że Kolega się na wakacje nad morze,a przynajmniej nad morze Bałtyckie, raczej nie wybiera. ;)

P.
  • #9 21531316
    bosiarz
    Poziom 12  
    Michał_74 napisał:
    Witam.
    Proszę:
    http://www.sklepaqua.pl/?633,pl_glowica-termostatyczna-stary-typ-do-zaworu-danfoss

Jak poszukasz dobrze, to tu na forum z 1-3 lata temu był ruszany podobny temat.

Pytanie, co się stało głowicy? Bo ja wzorem opisów z tamtego tematu swoje "naprawiłem". Ciężko to chodziło, trzeba było rozebrać, poczyścić i lekko nasmarować silikonem.
    Pozdrawiam.

I tu chyba z Alledrogo:
    https://allegro.pl/oferta/glowica-termostatyc...MItNaQ-IfqjAMVWk-RBR2VuQXcEAQYASABEgK7tfD_BwE

Niestety to z Alledrogo nie pasuje :-( Czyli nie jest to RA-N.

Dwa zawory termostatyczne do grzejników pokazane z góry, jeden nowy z białymi elementami, drugi używany i ciemny.
    Zbliżenie na głowicę zaworu termostatycznego z napisem „za długie” oznaczającym zbyt długą tuleję.
  • #10 21531323
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    To, co jest na ostatnim zdjęciu to jest inne mocowanie, niż to na pierwszym (na tym pierwszym było na 100% RTD. RTD - nie RA-N (RTD to jest na gwint, natomiast RA-N jest na klik. To jest istotna różnica. Ja wyraźnie napisałem, ze RTD (sam mam takie zawory i raz już wymieniałem głowicę - na serwisową; oryginalna to 3100, ta serwisowa, która także pasuje, to 2945). Trzeba było na Allegro szukać głowicy Danfoss RTD-3100, ewentualnie Danfoss RTD 2945 (RTD, a nie RA-N).
  • REKLAMA
  • #11 21533347
    bosiarz
    Poziom 12  
    Zbigniew Rusek napisał:
    To, co jest na ostatnim zdjęciu, to jest inne mocowanie niż to na pierwszym (na tym pierwszym było na 100% RTD. RTD - nie RA-N (RTD to jest na gwint, natomiast RA-N jest na klik. To jest istotna różnica. Ja wyraźnie napisałem, że RTD (sam mam takie zawory i raz już wymieniałem głowicę - na serwisową; oryginalna to 3100, ta serwisowa, która także pasuje, to 2945). Trzeba było na Allegro szukać głowicy Danfoss RTD-3100, ewentualnie Danfoss RTD 2945 (RTD, a nie RA-N).

Dzięki za wyjaśnienie. Głowicę RTD właśnie zamówiłem, zasugerowałem się wcześniej komentarzem Michał_74 i podanymi linkami.
    Znalazłem pod poniższym linkiem, jest wprost napisane, że to RTD.
    https://allegro.pl/oferta/glowica-termostatyc...odlaczeniowy-rtd-cieczowa-danfoss-14560426265

Podsumowanie tematu

✨ Stary termostat Danfoss z lat 90. posiada mocowanie typu RTD, czyli na gwint. Oryginalnym modelem głowicy jest Danfoss RTD 3100, a jako zamiennik można zastosować Danfoss RTD 2945, który różni się wyglądem, ale jest kompatybilny i posiada wszystkie funkcje poza pierścieniem "memo". Mocowanie RTD różni się od popularnego mocowania RA-N, które jest na klik. Wymiana całego zestawu z zaworem może być problematyczna w starszych instalacjach, zwłaszcza w budynkach wielokondygnacyjnych, gdzie spuszczenie wody jest trudne. Warto rozważyć naprawę głowicy poprzez rozebranie, oczyszczenie i nasmarowanie silikonem, jednak w przypadku zatartych mechanizmów wymiana jest uzasadniona. Głowice RTD można znaleźć na platformach takich jak Allegro czy OLX.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA