logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion 16 – wzrost temperatury CPU po nieudanym odkręceniu chłodzenia, śruby

memoory2016 22 Kwi 2025 15:03 456 28
REKLAMA
  • #1 21527184
    memoory2016
    Poziom 2  
    Witam, po próbie czyszczenia laptopa, czego nie udało się zrobić, bo dwie śrubki były tak dokręcone czy doklejone, że nie da rady i w tej chwili są mocno zajechane. Po tej próbie częściowego rozkręcenia i przykręcenia chłodzenia, CPU nagrzewa się do prawie 100°C, a wcześniej w wymagających grach to było gdzieś 87°C. Co mogło się stać i jak ewentualnie odkręcić te zajechane śrubki?

AI: Jaki to dokładnie model laptopa?
    HP Pavilion 16
    AI: Czy podczas tej próby czyszczenia zdejmowałeś radiator lub wymieniałeś pastę termoprzewodzącą, czy tylko próbowałeś odkręcić chłodzenie?
    Odkręcić
  • REKLAMA
  • #2 21527188
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1604
    Kolejność dokręcania jest ważna wg oznaczeń producenta. Jeśli chłodzenie nie zostało zdjęte i źle dolega do procka przez te wadliwe śruby. Oddaj do serwisu.
    Daj fotki.
  • #3 21527258
    memoory2016
    Poziom 2  
    @kindlar oto zdjęcia, problem ze śrubkami 3 i 6.
    Nawet nie wiem, w którym miejscu jest procesor, może da się mocniej docisnąć? Bo to niebieskie u góry to chyba karta.
    Dokręcanie powinno być w tej kolejności, co odkręcanie, czyli od 1?
    Widok wnętrza laptopa HP po zdjęciu dolnej pokrywy, widoczne wentylatory, bateria i płytka RAM.
    Zbliżenie na wnętrze laptopa, widoczne elementy chłodzenia i części płyty głównej ze śrubami.
    Widok wnętrza laptopa z widocznym chłodzeniem i fragmentem płyty głównej, śruby mocujące oznaczone numerami.
  • #4 21527941
    kindlar
    Poziom 42  
    Mocne kleszcze i za kołnierz odkręcaj.
  • #5 21527966
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    memoory2016 napisał:
    Nawet nie wiem w którym miejscu jest orocesor może da sie mocniej docisnąć?

Jeśli nie masz podstawowej wiedzy, nie warto ryzykować. Kombinowanie i dociskanie może skończyć się ukruszeniem rdzenia, lub pęknięciem spoiwa pod układem.
    memoory2016 napisał:
    Dokręcanie powinno być w tej kolejności co odkręcanie czyli od 1?

Tak, po to są numerowane wkręty aby w takiej kolejności je odkręcać i zakręcać.
  • REKLAMA
  • #6 21529350
    memoory2016
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi. Wiecie, ile taka usługa usunięcia tych śrub powinna kosztować, żeby mnie nie policzyli za dużo?
    Nie da rady, a kleszczy nie mam.
  • #7 21530537
    memoory2016
    Poziom 2  
    Sprzęt rozkręcony. Teraz takie pytanko doprecyzowujące, czyścić z pasty tylko te metalowe procesor i grafikę, a wokół nie ruszać?
    Widok wnętrza laptopa z odsłoniętymi procesorem i układem graficznym pokrytymi pastą termoprzewodzącą.

Płyta główna laptopa z widocznymi procesorem i układem graficznym pokrytymi starą pastą termoprzewodzącą.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21530580
    ArturJK
    Poziom 39  
    memoory2016 napisał:
    Teraz takie pytanko doprecyzowujące, czyścić z pasty tylko te metalowe procesor i grafikę, a wokół nie ruszać?

Jeśli pasta jest mocno zaschła, to najpierw trzeba zwilżyć i poczekać aż będzie łatwiejsza do usunięcia. Absolutnie nie skrobać niczego na siłę, można pourywać elementy wokół rdzenia i porysować/ukruszyć sam rdzeń.
    Używaj IPA i np. patyczków do uszów.
    Celem jest usunięcie pasty z rdzeni, one nie są metalowe tylko krzemowe.
    Jeśli delikatnie usuniesz ją z reszty elementów to lepiej, natomiast nie wpłynie to na pracę tych podzespołów.
  • Pomocny post
    #9 21530617
    kindlar
    Poziom 42  
    Jeśli masz czas użyj PTM zamiast pasty, zamów.
  • #10 21530717
    memoory2016
    Poziom 2  
    Dzięki, chłopaki, już zamówiłem pastę Grizzly, więc póki co to użyję i zobaczę, czy temperatury chociaż trochę spadły. Do wyczyszczenia zamówiłem alkohol izopropylowy.
  • #11 21530776
    ArturJK
    Poziom 39  
    memoory2016 napisał:
    Dzięki chlopaki, już zamowilem paste grizzly więc poki co to użyje i zobacze czy temperatury chociaż troche spadły, do wyczyszczenia zamówiłem alkohol izopropylowy

IPA jak najbardziej tak i pastę również zamówiłeś porządną. Pamiętaj tylko, aby nałożyć nie dużą ilość.
    Aplikacja na każdy rdzeń małego "ziarnka grochu" wystarczy. Po poprawnym zamontowaniu chłodzenia, pasta sama się rozłoży na układach.
  • #12 21530993
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8194
    Izopropanol nie jest niezbędny do wyczyszczenia starej pasty (w zasadzie nigdy go nie używam do czyszczenia pasty), zwykły ręcznik papierowy wystarczy. Oczywiście zaszkodzić nie zaszkodzi, skoro już go zamówiłeś.

Najważniejszy do oczyszczenia jest obszar styku rdzenia z radiatorem, ale nie zaszkodzi wyczyszczenie całej reszty starej pasty z okolic rdzenia. Układy, które mają dookoła rdzenia małe elementy należy traktować szczególnie delikatnie i lepiej zostawić na nich starą pastę, niż kombinując za mocno z czyszczeniem taką drobnicę pozrywać.

Ziarnko grochu, nawet małe, to zdecydowana przesada na tak małych rdzeniach. Bardziej jak już szukamy kulinarnych porównań proponuję ziarno ryżu, ale tak naprawdę można też ciapnąć trochę (mniej niż się wydaje potrzebne) pasty na rdzeniu i rozsmarować jej jak najcieńszą warstwę na całości. Jeśli da się za mało to zawsze można ciut dołożyć. Tutaj nie obowiązuje zasada "czym więcej tym lepiej". Pasta ma wypełniać mikroskopijne nierówności, a nie dystansować rdzeń od radiatora.

Uszkodzone śruby z chłodzenia koniecznie zastąp nowymi. Chłodzenie musi być prawidłowo dokręcone wszystkimi śrubami.
  • #13 21532320
    memoory2016
    Poziom 2  
    Dzięki za pomoc, temperatury spadły do w miarę grywalnego poziomu, chociaż myślę, że powinny bardziej. Także problem musi być bardziej złożony.
  • Pomocny post
    #14 21532372
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jakie temperatury masz aktualnie? Bo dla laptopów, które nie są przystosowane do długotrwałych obciążeń, 80/85 stopni to smutna norma, czasem nawet potrafią się utrzymywać w okolicach 90-tki.
  • #15 21532415
    memoory2016
    Poziom 2  
    Temperatura procka trochę skacze, nie wiem, czy złym programem sprawdzam, bo w spoczynku patrzę na HWMonitor, a w grze na FrameView od Nvidii. Aktualnie po wymianie pasty procek potrafi na chwilę skoczyć do 90°C, ale to sekunda, a tak to 85°C lub mniej, więc tu się nie czepiam. Martwi karta, bo jak ustawię lepszą grafikę, to GPU potrafi dojść do 81°C, co może by mi nie przeszkadzało, ale to u mnie powodowało całkowite zawieszanie laptopa. Może ma jakieś zabezpieczenia. Wiem, że są jakieś termopady jeszcze i może tu jest problem?
  • #16 21532422
    dt1
    Admin grupy komputery
    Przy 80 stopniach z kartą nic nie powinno się dziać, mogą to być pierwsze objawy jej uszkodzenia. Możesz spróbować w MSI Afterburner ograniczyć jej moc maksymalną do 90% i zobaczyć, czy coś się zmieni.
  • REKLAMA
  • #17 21532432
    memoory2016
    Poziom 2  
    Ciekawa opcja, spróbuję. Laptop ogólnie ma z 5 lat, a ta karta się zawiesza niemal od początku. Tylko przez 1 rok nie było opcji, aby doszło do takich temperatur. Mogę grać i działa, ale jak nagle spadnie temperatura, np. wyjdę do menu po meczu w Fifie, to laptop automatycznie się zawiesza, jakby dostawał jakichś szoków termicznych. Przy 79°C to się nie dzieje.
  • #18 21538851
    memoory2016
    Poziom 2  
    Niestety po dwukrotnej wymianie pasty problem z CPU się utrzymuje, więc jeśli ktoś jeszcze zagląda, to podpowiedzcie. Może ja tej pasty daję za mało?
    1. zdjęcie to pasta fabryczna,
    2. i 3. zdjęcie to pasta przeze mnie nałożona.
    Głównie chodzi o procesor, czyli ten dłuższy prostokąt, bo z GPU jest ok.
    Dodatkowo zauważyłem jakieś kropki na procesorze – co to może być?
    Procesor laptopa bez pasty termoprzewodzącej, widoczny z lampą błyskową oraz komponenty płyty głównej.

Widok wnętrza laptopa z odsłoniętym procesorem i układem graficznym, na których widać nałożoną pastę termoprzewodzącą.
    Wnętrze laptopa z widoczną płytą główną, wentylatorami i procesorem pokrytym pastą termoprzewodzącą.
    Dwa układy scalone na płycie głównej laptopa, pokryte świeżo nałożoną pastą termoprzewodzącą.
  • #20 21538887
    memoory2016
    Poziom 2  
    >>21538883
    Ok, dzięki, spróbuję dołożyć. Jak to nie pomoże, to chyba tylko serwis. Temperatury skaczą, a te kropki myślałem, że może uszkodzenie, ale skoro nie.
    Chyba że na tych prostokątach brakuje pasty, ale to już gdybam xD

Zdjęcie odsłoniętego procesora w laptopie, widocznego na płycie głównej bez pasty termoprzewodzącej.
  • #21 21538903
    ArturJK
    Poziom 39  
    memoory2016 napisał:
    spróbuję dołożyć. Jak to nie pomoże to chyba tylko serwis. Temperatury skaczą, a te kropki myślałem że może uszkodzenie, ale skoro nie.

Patrząc na zdjęcia wszystko jest w porządku, pasta rozłożona poprawnie i wszędzie. Dołożenie większej ilości raczej nic nie pomoże, bo i tak po założeniu układu chłodzenia nadmiar wyciśnie się poza rdzenie.
    memoory2016 napisał:
    Chyba ze na tych prostokątach brakuje pasty, ale to już gdybam xD

Te prostokąty to cewki i tranzystory, najczęściej producenci stosują do chłodzenia tych elementów żelu termicznego, lub termopadów.
    Fabrycznie nic tam nie było? Koło tranzystorów chyba widać jakieś resztki materiału chłodzącego. Jeśli tak, to obowiązkowo musi być tam również nałożony materiał jaki był, termopad lub żel termiczny, nie pasta termo.
  • #22 21538920
    memoory2016
    Poziom 2  
    Możliwe, że coś poodpadało, a było to pokryte białym czymś, jak widać na zdjęciu nr 2, ale to też przetarłem palcem, myśląc, że to zanieczyszczenia. Tylko czy te tranzystory mają wpływ na temperaturę CPU? Widocznie serwis mi pozostaje.
  • #23 21538930
    ArturJK
    Poziom 39  
    memoory2016 napisał:
    Tylko czy te tranzystory mają wpływ na temperature CPU?

Jeśli nie są chłodzone tak jak to przewidział producent, przegrzewają się i mogą podawać niepoprawne (za wysokie) napięcie na CPU, co może prowadzić do przegrzewania się, lub uszkodzenia samego CPU.
    Jak widzisz mogą mieć wpływ, jak najbardziej.
  • #24 21538968
    memoory2016
    Poziom 2  
    >>21538930 No widzisz, zawsze to coś nowego. Laptop skręcony mocniej niż zwykle. Później odpalę i sprawdzę.
  • #25 21538974
    ArturJK
    Poziom 39  
    memoory2016 napisał:
    Laptop skręcony mocniej niż zwykle Później odpale i sprawdzę

Mocniejsze skręcenie nie rozwiąże sprawy, nie da się w ten sposób ominąć braku materiału chłodzącego. Jedynie możesz uszkodzić mechanicznie komponenty, z powodu za mocnego docisku.
  • #26 21538992
    memoory2016
    Poziom 2  
    >>21538974 Wiem, zrobię tylko test. To nie jest przymocowane mocniej niż fabrycznie się da, bo te miejsca na śrubki, te podłużne uchwyty, się wyginają lekko pod naciskiem i teraz, przykręcając je mocno, docisnąłem po prostu.
  • #27 21540099
    memoory2016
    Poziom 2  
    A więc wymiana pasty znowu pomogła na chwilę, już myślałem, że jest ok. Ale na drugi dzień znowu po chwili grania skoki do 93°C nawet. Zacząłem myśleć o undervoltingu, bo bez podłączenia zasilacza nie było tych skoków. Zmniejszyłem pracę procesora do 95% w planach zasilania i nie skacze, może w normalnym stopniu z 69°C na 71°C, ale nie z 75°C na 90°C, jak to miało miejsce wcześniej. Jeszcze potestuję gry, ale to chyba nie kwestia pasty i chłodzenia. Odbija się to na fps-ach, więc może undervolting.
  • Pomocny post
    #28 21540120
    dt1
    Admin grupy komputery
    Redukując do 95% pewnie został wyłączony też turbo boost, stąd tak mocna zmiana temperatury.
    Utrzymywanie temperatury 80-85 stopni pod obciążeniem z krótkotrwałymi przekroczeniami tej temperatury nawet nieco ponad 90 stopni to norma w urządzeniach, które nie nadają się do wyższych obciążeń. Temperatury te wynikają z ustawień zaprogramowanych przez producenta (czym wyższy dopuszczony przez producenta próg działania tym wyższa wydajność sprzętu - dłużej utrzymuje się turbo, dlatego też producenci ustawiają te temperatury wysoko).

Jeśli uda Ci się zrobić UV bez naruszenia stabilności pod obciążeniem to czemu nie, warto spróbować. Rozsądne wychłodzenie I7 w laptopie za pomocą za słabego chłodzenia z zachowaniem jego wydajności to ambitne zadanie.
  • #29 21540266
    memoory2016
    Poziom 2  
    To znaczy specjalistą nie jestem, ale zauważyłem w programie, którym kontroluję temperatury, że zmieniła się praca procesora z ponad 3000 MHz na jakieś 2100 MHz. Chyba w tym rzecz. Fpsy nie spadają drastycznie, ale zdarzają się. Odkąd jest ta zmiana, temperatury nie wariują, a tak było z sekundy na sekundę 75, 95, 82, i tak w kółko, a po dłuższym graniu już się utrzymywało ponad 90°C.
    Najlepiej by to było ustawić tak na 3000 MHz, wtedy myślę, że będzie optymalnie.

Podsumowanie tematu

✨ Po próbie częściowego rozkręcenia chłodzenia w laptopie HP Pavilion 16, gdzie dwie śrubki były uszkodzone i nie udało się ich odkręcić, pojawił się problem ze wzrostem temperatury CPU do około 100°C, podczas gdy wcześniej wynosiła około 87°C w grach. Dyskusja dotyczyła prawidłowej kolejności dokręcania śrub chłodzenia, metod usuwania zajechanych śrub (np. kleszcze), oraz ryzyka mechanicznego uszkodzenia podzespołów przy nieumiejętnym montażu. Po wymianie pasty termoprzewodzącej (zamówiono pastę Grizzly i alkohol izopropylowy) temperatury CPU spadły, ale problem z wysokimi temperaturami i skokami nadal występował. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania odpowiedniej ilości pasty oraz na obecność termopadów lub żelu termicznego na elementach wokół procesora (cewki, tranzystory), które mają wpływ na temperaturę i stabilność pracy CPU. Użytkownik zauważył również problemy z przegrzewaniem GPU i zawieszaniem laptopa przy wyższych temperaturach karty graficznej. Sugerowano ograniczenie mocy GPU w MSI Afterburner oraz rozważenie undervoltingu CPU, co pozwoliło na stabilizację temperatur i zmniejszenie skoków. Podkreślono, że temperatury 80-90°C pod obciążeniem są normą dla laptopów nieprzystosowanych do długotrwałych wysokich obciążeń, a poprawne chłodzenie i stabilne napięcia są kluczowe dla uniknięcia przegrzewania i uszkodzeń. Ostatecznie, jeśli problemy z temperaturą i stabilnością się utrzymują, zalecany jest serwis profesjonalny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA