logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 65OLED805/12 – brak obrazu, dźwięk i Ambilight działa, czy wymiana TCON pomoże?

junioreks 22 Kwi 2025 20:20 450 7
REKLAMA
  • #1 21527476
    junioreks
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Telewizor 4-letni Philips 65OLED805/12, brak reakcji obrazu, dźwięk i Ambilight działają, Android działa obsługiwany na "ślepo".
    Co może być przyczyną? TCON/taśmy?
    Gdzie szukać usterki? Czy warto kupić TCON i go wymienić?
    Zbliżenie na elektronikę wewnętrzną telewizora Philips OLED, widoczna płytka TCON oraz taśmy sygnałowe.
    Ciemny ekran telewizora z widocznymi pionowymi zielonymi liniami w górnej części wyświetlacza.
  • REKLAMA
  • #2 21527768
    XTeRX
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    Może zanim kupisz TCON to lepiej zrobić podstawowe pomiary np czy bezpiecznik jest sprawny oraz czy masz na nim napięcie oraz pomiary na cewkach
  • REKLAMA
  • #3 21527794
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1842
    Pomiary to podstawa działań przy każdym uszkodzeniu, ale gdy "naprawia" Janusz to wtedy najważniejszym kryterium jest możliwość zwrotu zakupu w czasie 14 dni bez podania przyczyn...
    Po tym, że nawet nie próbował po kolei nie odpinać fleksy widać, że tutaj zachodzi ten drugi przypadek...
  • #4 21621608
    junioreks24
    Poziom 1  
    Witam, oddałem TV do serwisu. Serwis stwierdził uszkodzoną matrycę. Mimo chęci jej wymiany z mojej strony odpowiedź od serwisu oraz TPV była taka, że nie ma już dostępnych części zamiennych do tego modelu.

Kusiło mnie i nurtowało, dlaczego TV po włączeniu pokazał objawy, zaś po restarcie jednokrotnie udało mi się go uruchomić. Działał sprawnie, aż do kolejnego uruchomienia. Wtedy "padł". Zamówiłem więc w ciemno T-Con do tego modelu i uwaga! TV działa, ale pojawił się pewien mankament, z którym liczę, że coś mi doradzicie. Pojawiły się pasy delikatnie ciemniejsze i jaśniejsze w RGB na wszystkich barwach. Czy da się to jakoś skalibrować?
    Ekran telewizora z widocznymi pionowymi pasami i żółto-zielonym zabarwieniem. Ekran telewizora z widocznymi pasami w odcieniach niebieskiego i turkusu Ekran TV z pionowymi pasami w różnych odcieniach szarości. Telewizor wyświetlający zielony ekran z pasami o różnej jasności Telewizor z różowym ekranem i widocznymi pasami o nierównej jasności
  • #5 21621722
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 865
    no i jak krakarak? Janusz sobie poradził. Niby nie koniecznie do końca ale serwis powalił na kolana... Brawo Ty! Co do usterki nie wypowiem się autorytatywnie bo co można sądzić z obrazka matryca. Ciekaw jestem jak to jest zauważalne przy obrazie ruchomym.
  • REKLAMA
  • #6 21621844
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2325
    Serwisiowi nawet się nie chciało podstawić tcona, nic z tym nie zrobisz, musisz się przyzwyczaić lub po czasie kolejny tcon się uszkodzi, możliwe uszkodzenie panelu.
  • REKLAMA
  • #7 21621863
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1842
    zdzich42 napisał:
    no i jak krakarak?

Nijak. Mam wpaść w zachwyt, że autor tematu coś samodzielnie robi we własnym sprzęcie?...
    Jak już autor dłubie to jeszcze co może zrobić to porządnie przemyć styki na wtykach i gniazdach taśm T-Con <-> matryca. Jak nie pomoże to niech odkłada kasę na nowy...
    Patrząc na mocne, czarne pasy na ostatnim zdjęciu wygląda mi to na uszkodzenie panelu, które doprowadzi T-Con do identycznego stanu jak poprzedni.
  • #8 21621899
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 865
    Mocne czarne pasy są ...ale na zdjęciu w pierwszym poście autora czyli przed "Janusza" naprawą.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Philips 65OLED805/12 po 4 latach użytkowania nie wyświetla obrazu, choć dźwięk i Ambilight działają, a system Android jest aktywny, lecz obsługiwany "na ślepo". Wskazano, że przed zakupem i wymianą modułu TCON warto wykonać podstawowe pomiary elektryczne, takie jak sprawdzenie bezpiecznika, napięć i cewek. Serwis stwierdził uszkodzenie matrycy, jednak brak dostępnych części zamiennych do tego modelu. Mimo to wymiana TCON przywróciła obraz, choć pojawiły się pasy o zmiennym natężeniu kolorów RGB, co sugeruje konieczność kalibracji. Dyskusja podkreśla znaczenie diagnostyki i ostrożności przy wymianie komponentów, zwłaszcza w przypadku niedostępności oryginalnych części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA