Telewizor 4-letni Philips 65OLED805/12, brak reakcji obrazu, dźwięk i Ambilight działają, Android działa obsługiwany na "ślepo". Co może być przyczyną? TCON/taśmy? Gdzie szukać usterki? Czy warto kupić TCON i go wymienić?
Pomiary to podstawa działań przy każdym uszkodzeniu, ale gdy "naprawia" Janusz to wtedy najważniejszym kryterium jest możliwość zwrotu zakupu w czasie 14 dni bez podania przyczyn...
Po tym, że nawet nie próbował po kolei nie odpinać fleksy widać, że tutaj zachodzi ten drugi przypadek...
Witam, oddałem TV do serwisu. Serwis stwierdził uszkodzoną matrycę. Mimo chęci jej wymiany z mojej strony odpowiedź od serwisu oraz TPV była taka, że nie ma już dostępnych części zamiennych do tego modelu.
Kusiło mnie i nurtowało, dlaczego TV po włączeniu pokazał objawy, zaś po restarcie jednokrotnie udało mi się go uruchomić. Działał sprawnie, aż do kolejnego uruchomienia. Wtedy "padł". Zamówiłem więc w ciemno T-Con do tego modelu i uwaga! TV działa, ale pojawił się pewien mankament, z którym liczę, że coś mi doradzicie. Pojawiły się pasy delikatnie ciemniejsze i jaśniejsze w RGB na wszystkich barwach. Czy da się to jakoś skalibrować?
no i jak krakarak? Janusz sobie poradził. Niby nie koniecznie do końca ale serwis powalił na kolana... Brawo Ty! Co do usterki nie wypowiem się autorytatywnie bo co można sądzić z obrazka matryca. Ciekaw jestem jak to jest zauważalne przy obrazie ruchomym.
Serwisiowi nawet się nie chciało podstawić tcona, nic z tym nie zrobisz, musisz się przyzwyczaić lub po czasie kolejny tcon się uszkodzi, możliwe uszkodzenie panelu.
Nijak. Mam wpaść w zachwyt, że autor tematu coś samodzielnie robi we własnym sprzęcie?...
Jak już autor dłubie to jeszcze co może zrobić to porządnie przemyć styki na wtykach i gniazdach taśm T-Con <-> matryca. Jak nie pomoże to niech odkłada kasę na nowy...
Patrząc na mocne, czarne pasy na ostatnim zdjęciu wygląda mi to na uszkodzenie panelu, które doprowadzi T-Con do identycznego stanu jak poprzedni.
✨ Telewizor Philips 65OLED805/12 po 4 latach użytkowania nie wyświetla obrazu, choć dźwięk i Ambilight działają, a system Android jest aktywny, lecz obsługiwany "na ślepo". Wskazano, że przed zakupem i wymianą modułu TCON warto wykonać podstawowe pomiary elektryczne, takie jak sprawdzenie bezpiecznika, napięć i cewek. Serwis stwierdził uszkodzenie matrycy, jednak brak dostępnych części zamiennych do tego modelu. Mimo to wymiana TCON przywróciła obraz, choć pojawiły się pasy o zmiennym natężeniu kolorów RGB, co sugeruje konieczność kalibracji. Dyskusja podkreśla znaczenie diagnostyki i ostrożności przy wymianie komponentów, zwłaszcza w przypadku niedostępności oryginalnych części. Wygenerowane przez model językowy.