logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wentylacja suszarki do ubrań w spiżarni – jak skutecznie odprowadzić wilgoć?

lokatylokacz 23 Kwi 2025 12:27 678 7
REKLAMA
  • #1 21528044
    lokatylokacz
    Poziom 8  
    Dzień dobry,

do małego pomieszczenia, które wcześniej służyło jako spiżarka, wstawiłem suszarkę do ubrań. W związku z tym podczas pracy urządzenia robi się tam wilgotno. Chciałbym wykonać prostą wentylację tego pomieszczenia. Jest ono przy ścianie zewnętrznej, więc myślałem o przewierceniu ściany, zamontowaniu wentylatora z higrostatem oraz kratki zewnętrznej z lamelkami, które zamykają się, gdy wentylator nie pracuje. (Na chwilę obecną na czas pracy uchylam tam okno :P)

Czy jest jakieś rozsądniejsze (i niedrogie) rozwiązanie? Dodam, że dom jest stary i ma wentylację grawitacyjną.

Pozdrawiam,
    LoK
  • REKLAMA
  • #2 21528088
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2529
    Dziura w ścianie to dostęp zimna z zewnątrz. Przy dużej wilgotności powietrza w spiżarce ściana zewnętrzna zimą będzie mokra.
    Wentylacja mechaniczna czy grawitacyjna oprócz wylotu musi mieć wlot. Jeżeli w domu jest wentylacja grawitacyjna i dojdzie mechaniczna ze wspólnym wlotem dla obu, to nie będzie dobrze. Powietrze będzie wciągane każdą dziurą, również tą, która pełniła funkcję wylotu.
  • REKLAMA
  • #3 21528856
    lokatylokacz
    Poziom 8  
    >>21528088
    Rozumiem, na chwilę obecną tak jak napisałem, uchylam okno i na pewno pomaga to w kwestii wilgoci. Chciałem coś z tym zrobić, bo nie jest to najlepsze rozwiązanie. Mogę jakoś inaczej rozwiązać ten problem? (Dostępu do komina wentylacyjnego nie mam z tego pomieszczenia)
  • REKLAMA
  • #4 21528878
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2529
    Opcja dla mniej inteligentych - wypuszczenie kanału wentylacyjnego na poddasze. W rezultacie masz zawilgocone poddasze, ale kto by się przejmował miejscem, do którego nie wchodzi?
    Opcja dla bogaczy - dodatkowy komin wentylacyjny. Docieplony, żeby się w nim wilgoć nie skraplała.
    Więcej pomysłów nie mam, za co serdecznie żałuję i proszę o wybaczenie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21528919
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 278
    lokatylokacz napisał:
    >>21528088
    Rozumiem, na chwilę obecną tak jak napisałem, uchylam okno i na pewno pomaga to w kwestii wilgoci. Chciałem coś z tym zrobić, bo nie jest to najlepsze rozwiązanie. Mogę jakoś inaczej rozwiązać ten problem? (Dostępu do komina wentylacyjnego nie mam z tego pomieszczenia)

Mozesz takze zainstalowac rekuperator scienny. Bedzie wyrzucal wilgotne powietrze, z ktorego cieplo zostanie odebrane i przekazane do powietrza czerpanego z zewnatrz.
  • #6 21529054
    lokatylokacz
    Poziom 8  
    >>21528919 i to jest odpowiedź, na którą czekałem. Poczytam więcej w tym temacie, ale widzę zasadność takiego rozwiązania. Skoro okno względnie działa, to to powinno być lepsze. Nie mam zamiaru budować komina dla suszarki do ubrań, brzmi to przynajmniej absurdalnie. :P
  • #7 21529540
    clim100
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    A nie myślałeś o osuszaczu powietrza? U mnie sprawdza się rewelacyjnie. Kiedyś kupiłem w Juli za niecałe 400 zł, pranie schnie błyskawicznie. Jedynie trzeba opróżniać zbiornik.
  • #8 21530198
    lokatylokacz
    Poziom 8  
    >>21529540 Też jest to opcja do rozważenia, ale ogólnie to jest malutkie pomieszczenie i nie licząc wilgoci, to robi się tam bardzo ciepło. Jak w całym domu jest z 22 stopnie, to tam pod koniec pracy suszarki będzie z 30, prawie jak po długiej kąpieli w łazience.

Podsumowanie tematu

✨ W małym pomieszczeniu pełniącym funkcję spiżarni, w którym zainstalowano suszarkę do ubrań, pojawia się problem nadmiernej wilgoci i podwyższonej temperatury podczas pracy urządzenia. Propozycja wykonania wentylacji mechanicznej przez przewiercenie ściany zewnętrznej i montaż wentylatora z higrostatem oraz kratki z lamelkami została oceniona jako ryzykowna ze względu na możliwość zawilgocenia zimnej ściany zewnętrznej i nieprawidłową współpracę z istniejącą wentylacją grawitacyjną, która wymaga zarówno wlotu, jak i wylotu powietrza. Brak dostępu do komina wentylacyjnego w pomieszczeniu ogranicza możliwości tradycyjnej wentylacji. Alternatywne rozwiązania obejmują instalację rekuperatora ściennego, który odzyskuje ciepło z wyrzucanego wilgotnego powietrza, oraz zastosowanie osuszacza powietrza, który skutecznie redukuje wilgoć, choć generuje dodatkowe ciepło. Propozycja budowy dodatkowego, docieplonego komina wentylacyjnego jest kosztowna i mało praktyczna. Uchylenie okna podczas pracy suszarki jest obecnie stosowanym, lecz nieoptymalnym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA