logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[wentylacja] Usprawnienie wentylacji grawitacyjnej - nawiewniki, wentylator zbiorczy

misio_2008 03 Mar 2024 12:35 2115 39
Najlepsze odpowiedzi

Czy zbiorczy wyciąg mechaniczny z kratek sufitowych połączonych spiro ma sens w starej wentylacji grawitacyjnej i jak go najlepiej wykonać, żeby poprawić wilgotność bez dużego hałasu?

Tak, taki wyciąg zbiorczy może mieć sens, ale powinien pracować stale, a nie w trybie on/off, i musi mieć zapewniony dopływ powietrza nawiewnikami, bo inaczej zacznie ciągnąć ciepło z domu [#21107791][#21106408] W kuchni i łazience zalecano wyciąg elektryczny, a nie samo poleganie na grawitacji, bo latem WG praktycznie nie działa i wilgotność rośnie [#20992187][#21110615] Przy Twoim układzie ważny jest też problem cofki: połączenie kanałów o tej samej średnicy przed i za trójnikiem jest wskazane jako słaby punkt, a do kratek można rozważyć samoczynne zawory zwrotne, żeby ograniczyć nawiew wsteczny [#21040878] Jeśli chcesz poprawić sam ciąg grawitacyjny, padła też rada na obrotową nasadę kominową, najlepiej wyprowadzoną min. 30 cm ponad kalenicę [#20989281][#21107690] Jedna z odpowiedzi zwracała uwagę, że przy wilgotności zewnętrznej zbliżonej do wewnętrznej sama wentylacja niewiele da i wtedy potrzebny może być osuszacz [#21109487]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 20988158
    misio_2008
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Cześć,

chciałbym poprosić was o rady i pomoc w usprawnieniu obecnej wentylacji. W załączniku przedstawiam obecną sytuację. Wentylacja grawitacyjna z kratkami w kuchni i łazience. Kanały dwa w pewnym momencie łączą się w jeden i wychodzą przez dach - kominek PVC :(. W takiej konfiguracji wilgotność był dość wysoka powyżej 70%. Następnie zamontowałem nawiewniki automatyczne po 1 szt. w salonie i kuchni co poprawiło sytuację, ale nie do końca jestem jeszcze zadowolony.

Zastanawiam się nad koncepcją przedstawioną na schemacie, czyli kratki wentylacyjne w suficie, kratki połączone rurami spiro do wentylatora zbiorczego, wyrzut przez dach. Na poddaszu można chodzić na czworaka, więc dostęp do sufitów poszczególnych pomieszczeń jest dobry. W dachu można wykorzystać obecny kominek wentylacyjny lub dodatkowo mam wsadzony kawałek rury do komina kotła gazowego, który nie jest wykorzystywany. Wentylacja pracowałaby w trzech trybach: on/off/czujnik wilgotności.

Czy taka koncepcja ma w ogóle sens i rację bytu?

Moje dodatkowe pytania/obawy:

1. W których pomieszczeniach powinny być zamontowane kratki na suficie?
    2. Montować same kratki bez wentylatorów?
    3. Zastosowane rozwiązanie powinno być ciche, aby nie przeszkadzało w nocy.
    4. W jakim trybie pracują takie wentylacje? czy przedstawiona propozycja powyżej on/off/czujnik jest ok? czy inaczej się to rozwiązuje?
    5. Jaki jest koszt takiej wentylacji +/-? same części bez montażu

Jeżeli to nie problem prosiłbym o pomoc w doborze poszczególnych komponentów. Za odpowiedź z góry dziękuję.

Schemat wentylacji z planem mieszkania Schemat systemu wentylacji grawitacyjnej w domu. Nawiewnik automatyczny umieszczony nad oknem. Biała okrągła kratka wentylacyjna umieszczona na suficie. Wentylacyjna kratka sufitowa w łazience
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20989281
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 260
    Trochę słabo że nie ma prawdziwego komina wentylacyjnego. Na pewno sytuację poprawi obrotowa nasada kominowa ale dobrze by było wyciągnąć ją ponad kalenice.
  • REKLAMA
  • #3 20991149
    misio_2008
    Poziom 9  
    Zaz13 napisał:
    Trochę słabo że nie ma prawdziwego komina wentylacyjnego. Na pewno sytuację poprawi obrotowa nasada kominowa ale dobrze by było wyciągnąć ją ponad kalenice.

Taka nasada znacząco może poprawić wentylację w moim układzie?
  • #4 20991189
    Zaz13
    Poziom 29  
    Jest zależna od wiatru ale działa już przy minimalnym zefirku
  • #5 20991602
    misio_2008
    Poziom 9  
    Zaz13 napisał:
    Jest zależna od wiatru ale działa już przy minimalnym zefirku

Ok, może warto przetestować,

Jakieś inne pomysły, sugestie?
  • #6 20992187
    Zaz13
    Poziom 29  
    W kuchni wyciąg,okap elektryczny. W łazience też koniecznie wyciąg elektryczny. Są inne eko systemy ale wszystko zależy od usytuowania budynku i warunków zewnętrznych.
  • #7 20992243
    misio_2008
    Poziom 9  
    Zaz13 napisał:
    W kuchni wyciąg,okap elektryczny. W łazience też koniecznie wyciąg elektryczny. Są inne eko systemy ale wszystko zależy od usytuowania budynku i warunków zewnętrznych.

W kuchni jest okap elektryczny. Dziś np. rano wilgotność na poziomie 58% w kuchni można zaobserwować na oknach skropliny (zdjęcie).

Zakupiłem na testy nasadę obrotową na komin.
    Skropliny pary wodnej na szybie okna.
  • #8 20992415
    Zaz13
    Poziom 29  
    Do 60% jest w normie.
  • #9 21017598
    misio_2008
    Poziom 9  
    Zamontowałem taką nasadę

Czarna nasada kominowa o cylindrycznym kształcie z pionowymi żebrami.

Czy coś to pomogło? Ciężko powiedzieć.
    Dlatego proszę o dalszą pomoc w jaki sposób mogę poprawić moją obecną wentylację?
  • #10 21017816
    Zaz13
    Poziom 29  
    Czy przypadkiem nie jest tak że jak włączysz np.okap w kuchni to pompuje do łazienki?
  • #11 21017870
    misio_2008
    Poziom 9  
    Zaz13 napisał:
    Czy przypadkiem nie jest tak że jak włączysz np.okap w kuchni to pompuje do łazienki?

Raczej nie ma takiej możliwości, bo okap na osobny komin.
  • #12 21039182
    misio_2008
    Poziom 9  
    Zrobiło się cieplej na zewnątrz i w mieszkaniu wilgotność na poziomie ~ 70%.

Macie jakieś jeszcze sugestie co mogę zrobić, poprawić? Za pomoc z góry dziękuję.
  • #13 21039651
    Zaz13
    Poziom 29  
    To jest stary czy nowy dom?
  • REKLAMA
  • #14 21040043
    misio_2008
    Poziom 9  
    Stary dom
  • #15 21040049
    Zaz13
    Poziom 29  
    Fundament i podłogi są dobrze izolowane? Może ciągnie wilgoć z ziemi?
  • REKLAMA
  • #16 21040126
    misio_2008
    Poziom 9  
    Zaz13 napisał:

Jedyne co ostatnio zauważyłem, że jak włączyłem okap to w kuchni był ciąg wsteczny, powietrze było wciągane do wnętrza kuchni przez kratkę wentylacyjną…
  • #17 21040209
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1676
    To w tej sytuacji normalny objaw, że przy zamkniętych oknach nastąpi odwrócenie ciągu. Z podobny efektem należy się liczyć, przy działającym gazowym przepływowym podgrzewaczu wody z otwartą komorą spalania.
  • #18 21040243
    misio_2008
    Poziom 9  
    gimak napisał:
    To w tej sytuacji normalny objaw, że przy zamkniętych oknach nastąpi odwrócenie ciągu. Z podobny efektem należy się liczyć, przy działającym gazowym przepływowym podgrzewaczu wody z otwartą komorą spalania.

Z tego co wyczytałem, należy uchylić okno i powinno być ok, gorzej w zimę.

Wracając do głównego tematu. Przed zimą zamontowałem nawiewniki okienne i w okresie zimowym wilgotność wynosiła 50-60%, suszyło się pranie w domu, gotowało itd i było w miarę ok. Teraz jak zaczęło się robić ciepło znowu zauważam że wilgotność rośnie.
  • #19 21040540
    Zaz13
    Poziom 29  
    Przy nawiewnikach w oknach ciąg wsteczny nie powinien się wydarzyć. Po drugie nie bardzo rozumiem bo z twojego rysunku wynika że wszystko masz połączone w jeden kanał.
  • #20 21040728
    misio_2008
    Poziom 9  
    Zaz13 napisał:
    Przy nawiewnikach w oknach ciąg wsteczny nie powinien się wydarzyć. Po drugie nie bardzo rozumiem bo z twojego rysunku wynika że wszystko masz połączone w jeden kanał.

- okap kuchenny mechaniczny ma osobny kominek przez ścianę na zewnątrz,
    - z kuchni wychodzi wentylacja fi 110 przechodzi w kolanko o przekroju prostokątnym to samo z łazienki i po pewnym czasie wchodzą do wspólnej rury fi 110 i na dach (prosty schemat w złączniku):

Schemat wentylacji kuchni i łazienki z połączeniem do wspólnego komina.
  • #22 21043759
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6406
    Przy używaniu okapu musowo uchylamy okna tak w zimie jak i lecie!!!
    Nie suszymu prania w domu pod żadnym pozorem!!
    Uchylamy okno w łazience , tam non stop paruje woda z ręczników, kibla i prysznica...
  • #23 21043814
    Zaz13
    Poziom 29  
    Strumien swiadomosc... napisał:
    Przy używaniu okapu musowo uchylamy okna tak w zimie jak i lecie!!!
    .
    I gotując zupę w zimę wyziębiamy cały dom. Co za bzdura!
    Nie suszymu prania w domu pod żadnym pozorem!!

A pranie suszymy u sąsiada
    Uchylamy okno w łazience , tam non stop paruje woda z ręczników, kibla i prysznica...

I z uchylonym oknem przy -10 wchodzimy pod prysznic.
    A słyszał kolega o prawidłowo wykonanej wentylacji i czerpni powietrza?
  • #24 21105533
    misio_2008
    Poziom 9  
    Zaz13 napisał:

Zastanawiam się aby zastosować wyciąg elektryczny i w kuchni i w łazience co wy na to? Ja powinny pracować te wentylatory? Non stop? Czy są dostępne jakieś mega ciche rozwiązania?
  • #25 21106408
    Zaz13
    Poziom 29  
    Wystawiłeś nasadę kominowa ponad kalenice? Jeżeli zamontujesz wyciągi elektryczne i będą działać non stop to wyciągną całe ciepło z domu.
  • #26 21106772
    misio_2008
    Poziom 9  
    Zaz13 napisał:
    Wystawiłeś nasadę kominowa ponad kalenice? Jeżeli zamontujesz wyciągi elektryczne i będą działać non stop to wyciągną całe ciepło z domu.

Nasada w połowie swojej wysokości jest ponad kalenicę, ale mogę jeszcze dołożyć kawałek rury jeżeli to pomoże.
  • #27 21107690
    Zaz13
    Poziom 29  
    Powinna być minimum 30cm ponad kalenicą. Zastanawiam się czy twój dom nie ciągnie wilgoci z gruntu,czy jest dobrze zaizolowany.
  • #28 21107791
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 336
    Ilustracja systemu wentylacji mechanicznej w domu.

Zrób tak jak na tym obrazku i bedzie OK.
    Oczywiście wentylator zbiorczy ma chodzić cały czas.
  • #29 21109379
    misio_2008
    Poziom 9  
    Zaz13 napisał:
    Powinna być minimum 30cm ponad kalenicą. Zastanawiam się czy twój dom nie ciągnie wilgoci z gruntu,czy jest dobrze zaizolowany.

Ok, poprawię. Co do izolacji to ciężko mi powiedzieć mieszkanie ma już trochę lat i było wynajmowane, a jak jest zaizolowane od spodu nie wiem.
    W sezonie grzewczym po zamontowaniu nawiewników wilgotność w mieszkaniu była w normie, obecnie jak sezon się skończył to wilgotność skacze i zauważyłem że ma to związek z pogodą na zewnątrz jak jest mokro, pada deszcz to od paru dni wilgotność 68-78 wczoraj było ciepło to 60.

Dodano po 13 [minuty]:

Zvirek napisał:
    Ilustracja systemu wentylacji mechanicznej w domu.

Zrób tak jak na tym obrazku i bedzie OK.
    Oczywiście wentylator zbiorczy ma chodzić cały czas.

Myślałem nad tym rozwiązaniem i w sumie dalej myślę…
    Tylko czy jest prawidłowe? Zrobić kratki w suficie i połączyć je rurami spiro to nie problem tylko czy to ma sens, bo narobić dziur to chwila moment :)
    Dodatkowo czy ktoś orientuje się jaki jest koszt takiego wyciągu zbiorczego?
    Bo tak jak wspominałem przez dach mam puszczoną rurę pod piec gazowy, której nie wykorzystuje, a można by ją wykorzystać do wentylacji…
  • #30 21109487
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1676
    misio_2008 napisał:
    zauważyłem że ma to związek z pogodą na zewnątrz jak jest mokro, pada deszcz to od paru dni wilgotność 68-78 wczoraj było ciepło to 60.

Spostrzeżenie bardzo trafne. Warto byłoby porównać wtedy wilgotność na zewnątrz z tą wewnątrz, jeżeli byłaby bliska lub wyższa od tej wewnątrz, proponowane rozwiązania, poza kosztami, nic nie rozwiążą - potrzebny byłby osuszacz powietrza.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy usprawnienia wentylacji grawitacyjnej w starym domu z kanałami wentylacyjnymi łączącymi się w jeden komin PVC. Obecnie zastosowano nawiewniki automatyczne w salonie i kuchni, co częściowo poprawiło wilgotność, ale nadal utrzymuje się wysoki poziom (60-78%). Proponowane rozwiązania obejmują montaż obrotowej nasady kominowej ponad kalenicą dachu, co poprawia ciąg wentylacyjny przy minimalnym wietrze. Zalecane jest stosowanie zaworów zwrotnych w kratkach wentylacyjnych, aby zapobiec cofaniu się powietrza, zwłaszcza przy połączonych kanałach o tej samej średnicy. Wskazano na konieczność stosowania wyciągów elektrycznych w kuchni i łazience, jednak ich ciągła praca może powodować nadmierne wychładzanie pomieszczeń. Dyskutowano o trybach pracy wentylacji (on/off/czujnik wilgotności) oraz o możliwości wykorzystania istniejącej rury pod piec gazowy jako kanału wywiewnego. Poruszono temat izolacji fundamentów i podłóg jako potencjalnego źródła wilgoci. Wskazano, że wentylacja grawitacyjna działa efektywnie zimą, natomiast latem wymaga wsparcia mechanicznego. Zwrócono uwagę na konieczność uchylania okien podczas używania okapu i suszenia prania poza domem. Wspomniano o gruntowym wymienniku ciepła jako rozwiązaniu zapewniającym dopływ świeżego powietrza z piwnicy. Dyskutowano także o zastosowaniu wentylatora zbiorczego na dachu, połączonego rurami spiro z kratkami sufitowymi, co wymaga oceny kosztów i sensowności. Poruszono temat cichych wentylatorów elektrycznych oraz ich efektywności energetycznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA