logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kursor myszki Tracer TRM SO11 ucieka przy podnoszeniu na Windows 98SE

tosta2 16 Gru 2005 15:13 3199 11
REKLAMA
  • #1 2089014
    tosta2
    Poziom 11  
    Witam

Mam problem z myszką marki Tracer TRM SO11 jest to myszka optyczna. Problem polega na tym że podczas poniesienia na minimalną wysokość np: w celu szybkiego przesunięcia, kursor myszki ucieka na bok lub w dół. Niestety nie mam sterowniów do dej myszki i nie wiem czy są potrzebne bo orginalnie nie było. Mam windowsa 98se a myszka jest podpienta przez PS2. Myszkę sprawdzałem u kolegi i działała poprawnie więc nie wiem co jest czy to wina systemu czy czegoś innego. Jeśli są potrzebne sterowniki to prosiłbym o linka lub przesłanie sterowników na e-maila gdyż strona producenta o dawna nie działa www.tracer.pl

Proszę o w mirę szybką odpowiedź.

Z góry dziękuję !!
  • REKLAMA
  • #2 2089114
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 134
    Jak na mój gust to wina podkładki pod myszkę.

Ostatnio miałem ciekawe "akcje" z myszką optyczną + podkładka z obrazkiem pseudo-3D (dają to teraz w PKO). Przesuwam myszkę w prawo, a kursor porusza się w lewo :]
  • #3 2089210
    tosta2
    Poziom 11  
    Myślę że to nie jest to wina podkładki pod myszkę gdyż miałem już kilka różnych, i zawsze ten sam efekt nawet na biurku próbowałem i nic.
    Czekam na dalsze propozycje:?:
  • REKLAMA
  • #4 2089372
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Ostatnio dostałem komputer do serwisu w którym dowolnie podłączona myszka (oprócz tej co miał klient) tak sie zachowywała. Winą były sterowniki, po odinstalowaniu urządzenia i zrestartowaniu kompa zaczeło dobrze działać na wbudowanych w windows. Niestety po kolejnym restarcie ładowały się te stare do myszki klienta.
  • #5 2089449
    wisnia18
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam

Powiem ci tak. Mojej myszy odbija, ale w inny sposób gdy przez jakis czas jej nie dotykam kursor zaczyna sie przesuwac w lewo ale bardzo powoli i wystarczy, że jż troszke przesune i się uspokaja mam takie coś raz na jakis czas długi czas. A mam Tracera Swop3 no ale co mogę chcieć od myszy za 50 zł.

A zobacz w biosie moze nei masz ustawione, a najlepiej podepnij ją pod USB jak nie masz przejściuwki to kup na jakiejś aukcji internetowej jest tego w brud.
  • #6 2089494
    tosta2
    Poziom 11  
    No tak jak pisze elektryk może są potrzebne sterowniki ale jest problem bo nigdzie nie umie ich znaleźć ponieważ strona producenta od dawna nie działa.
  • REKLAMA
  • #7 2089510
    514242
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Ciężko dostać przejściówkę z ps2 na usb ( zusb na ps2 nie ma problemu są wszędzie). Mój współlokator miał ten sam problem z myszką A4TECH-a, pod inymi kompami było wporządku. Pomogła wymiana myszki na iną :) U mnie czasami też ten problem się pojawia, ale to nie zawsze.
  • REKLAMA
  • #8 2091157
    tosta2
    Poziom 11  
    Jak dotąd żaden sposób nie był skuteczny,
    czekam na dalsze pomysły.:?:
  • #9 2092509
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Może to robota komputerowych drobnoustrojów? Wklej na forum log z hijackthis.
  • #10 2097388
    tosta2
    Poziom 11  
    Niestety nie wiem co to jest ten
    Cytat:
    log z hijackthis
    proszę o odpowiedz. Chętnie wyśle wam ten log gdy tylko sie dowiem jak to zrobić??
  • #11 2098146
    usurus
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Mojej myszce pomogła wymiana podkładki, a dokładnie rozkroiłem podkład i kolorowy obrazek wymieniłem na białą kartkę. Od tej pory mam spokój (dotyczy to oczywiście podkładki zgrzewanej z folii i miękkiej pianki, między którymi jest wsunięty obazek).

Przetestuj na białej czystej kartce. Niektóre "optyki" nie lubią kolorów.

pozdrawiam
    usurus
  • #12 2101699
    tosta2
    Poziom 11  
    Niestey jak juz na początku pisałem wymiana podkładki nic nie daje, próbowałem kilku podkładek, na biurku, na białej kartce i za każdym razem to samo:cry:.

Ps. Może ktoś ma sterowniki do tej myszki o ile istnieją takie:?:

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy myszki optycznej Tracer TRM SO11 podłączonej przez PS/2 do komputera z systemem Windows 98SE, gdzie kursor "ucieka" na bok lub w dół podczas podnoszenia myszy na minimalną wysokość. Użytkownik nie posiada sterowników, a strona producenta jest niedostępna. Próby zmiany podkładki (różne podkładki, biała kartka, biurko) nie przyniosły efektu. W dyskusji sugerowano możliwe przyczyny: wadliwe sterowniki powodujące nieprawidłowe działanie kursora, problemy z podkładką (np. kolorowe wzory zakłócające sensor optyczny), a także potencjalne infekcje systemu. Jeden z użytkowników wskazał, że w podobnym przypadku pomogło odinstalowanie sterowników i użycie domyślnych sterowników Windows. Inny zasugerował testowanie myszy na białej kartce, gdyż niektóre myszy optyczne źle działają na kolorowych podkładkach. Próby podłączenia myszy do innego komputera potwierdziły, że mysz działa poprawnie, co wskazuje na problem systemowy lub sterownikowy. Brak dostępnych sterowników do modelu Tracer TRM SO11 utrudnia rozwiązanie. Alternatywnie proponowano wymianę myszy lub użycie przejściówki PS/2-USB, choć ta ostatnia jest trudna do zdobycia. Wskazano również model Tracer Swop3 jako przykład myszy z podobnymi problemami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA