logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A6 C6 2.4 benzyna – wypadanie zapłonu na 5. cylindrze mimo nowych świec i cewki

aconatic 23 Kwi 2025 19:09 1425 18
REKLAMA
  • #1 21528435
    aconatic
    Poziom 12  
    Ocena: 81
    Witam.
    Audi A6 C6 2.4 benzyna.
    Wyrzuca zapłon na 5. cylindrze. Świece nowe, cewka nowa, nadal wyrzuca. Jedynie uszczelki pokryw zaworów leją olejem, termin na wymianę już umówiony. Zauważyłem spory wyciek do świec, wymieniając świece. Co jeszcze może być przyczyną wypadania zapłonu?
  • REKLAMA
  • #2 21528444
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21528450
    aconatic
    Poziom 12  
    Wiem, że wyciek jest zły, dlatego tak jak napisałem, termin na wymianę uszczelek już mam, bo samemu boję się za to brać.
  • #4 21528471
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1138
    aconatic napisał:
    Zauważyłem spory wyciek do świec, wymieniając świece.

Zacznij od tego.
  • #5 21528913
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 21528921
    aconatic
    Poziom 12  
    Jest to zakładka "samochody początkujący", więc szukam możliwych przyczyn wypadania zapłonu poza tymi uszczelkami. Nie uważam, by temat był bez sensu. Dzięki sugestii, że mogą to być wtryski, wczoraj chociaż by je wyeliminowałem, w taki sposób, że zawsze jeżdżę na gazie, więc wyłączyłem gaz i poleciałem na Pb, efekt ten sam... więc raczej jakiś sens temat ma.
  • #7 21528923
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21528929
    aconatic
    Poziom 12  
    Absolutnie nie, lubię majsterkować w miarę własnych możliwości, mierzę też siły na zamiary, i tak jakby chociaż z uszczelkami pokryw zaworowych przy okazji wymiany termostatu, w tym silniku nie czuję się na siłach, dlatego zamówiłem termin u mechanika, ale na ogół staram się samemu. Pozdrawiam. Jak już będzie trafnie zdiagnozowany i pozbędę się usterki, na pewno napiszę, co było przyczyną.
  • #9 21528936
    shegipl
    Poziom 26  
    aconatic napisał:
    Absolutnie nie, lubię majsterkować w miarę własnych możliwości, mierzę też siły na zamiary, i tak jakby chociaż z uszczelkami pokryw zaworowych przy okazji wymiany termostatu, w tym silniku nie czuję się na siłach, dlatego zamówiłem termin u mechanika, ale na ogół staram się samemu.

Olej silnikowy w brew pozorom bardzo dobrze przewodzi zwłaszcza wysokie napięcie.
  • REKLAMA
  • #10 21528940
    aconatic
    Poziom 12  
    Więc coś z ciśnieniem może jest, bo zapłon wypada pod obciążeniem, raz w trakcie przyspieszania przy 120 km/h, innym razem przy 180 km/h, wtedy też zaczyna mrygać check, po czym gdy puszczę gaz, auto trochę się uspokoi, check przestaje mrygać.
  • #11 21528954
    shegipl
    Poziom 26  
    >>21528940
    Na pewno to masz iskrę ale nie w cylindrze tylko na zewnątrz.
  • #12 21528958
    aconatic
    Poziom 12  
    shegipl napisał:
    >>21528940

Możesz coś więcej na ten temat, bo coś twierdzisz, ale nie piszesz, dlaczego tak jest.
  • #13 21528996
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21529003
    aconatic
    Poziom 12  
    Olej zdążył się tam pojawić, wiem, bo samemu to robiłem, bardzo dużo jeżdżę, bo 200–300 km dziennie. I od wymiany świec już kilka razy czyściłem świece i cewki z oleju, szczególnie po teście 5 cylindra, bo na przeciwnym bloku uszczelki leją na zewnątrz.
  • #15 21529009
    shegipl
    Poziom 26  
    mirrexW napisał:
    shegipl napisał:

Twoja teoria nie pasuje. Jak wymieniał świece to i gniazdo wyczyścił z oleju. A do tego jest nowa cewka i świeca więc przebicie przez olej który jeszcze pewnie nie zdążył się tam pojawić jest nieprawdopodobne.

Taki pewien jesteś?
    🤣🤣🤣🤣🤣

Dodano po 50 [sekundy]:

aconatic napisał:
    Olej zdążył się tam pojawić, wiem, bo samemu to robiłem, bardzo dużo jeżdżę, bo 200–300 km dziennie. I od wymiany świec już kilka razy czyściłem świece i cewki z oleju, szczególnie po teście 5 cylindra, bo na przeciwnym bloku uszczelki leją na zewnątrz.

Dodano po 47 [sekundy]:

aconatic napisał:
  • #16 21529141
    aconatic
    Poziom 12  
    Tak, jestem pewien, że olej tam się pojawił, bo średnio co kilka dni wykręcam świece i je myję razem z cewkami, bo właśnie po tej stronie leje do świec na potęgę. Kolego, nie sprzeczajmy się. Założyłem temat, by dowiedzieć się, co jeszcze może być przyczyną, dzięki temu w dużej mierze wyeliminowałem wtrysk gazu, bo na PB dzieje się to samo.
  • #17 21529167
    shegipl
    Poziom 26  
    >>21529141
    "Taki jesteś pewien?" To nie było do autora tylko do @mirrexW .

Dopóki olej jest w otworze świecy z wypadaniem zapłonu nic nie zrobisz bo iskra przy jego pomocy będzie przeskakiwać z cewki po izolatorze świecy prosto do masy.
  • #18 21529197
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21563399
    aconatic
    Poziom 12  
    Podbijam temat, ponieważ auto zostało uszczelnione itd. przez mechanika. Sprawdzone cewki, świece, uszczelnione, nowa odma itd. wszystko co było do zrobienia. Zapłon nadal wypada na 5 cylindrze pod obciążeniem, i na gazie i na benzynie. Wszystkie wtyczki sprawdzone, wiązka przewodów sprawdzona, jedynie co zostało ECU (sterownik silnika). Może ktoś miał podobny problem i udało się rozwiązać ? albo jakiś pomysł co jeszcze może być problemem?

Podsumowanie tematu

✨ Audi A6 C6 2.4 benzyna ma problem z wypadaniem zapłonu na 5. cylindrze mimo wymiany świec i cewki. Występuje wyciek oleju do gniazd świec spowodowany nieszczelnymi uszczelkami pokryw zaworów, które są już umówione do wymiany. Olej w gnieździe świecy może powodować przebicia iskry na zewnątrz, co jest jedną z potencjalnych przyczyn wypadania zapłonu. Problem występuje pod obciążeniem, zarówno na benzynie, jak i na gazie LPG, co wyklucza usterki wtrysku paliwa. Sprawdzono cewki, świece, wiązkę przewodów oraz wtyczki, a także wymieniono odmę i uszczelniono silnik. Pozostałym podejrzanym elementem jest ECU (sterownik silnika). Dyskusja wskazuje na konieczność eliminacji przebicia iskry przez olej oraz rozważenie problemów z ciśnieniem lub uszkodzeniem sterownika silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA