logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Fabia 2 1.6 TDI – jak prawidłowo podłączyć Tec2000 do płukania układu paliwowego?

ToCoLoCo 23 Kwi 2025 21:15 219 2
REKLAMA
  • #1 21528615
    ToCoLoCo
    Poziom 2  
    Cześć,

Posiadam Skodę Fabię 2 1,6 TDI i chciałem przepłukać układ paliwowy za pomocą Tec2000, jednak mam problem z podłączeniem zestawu. Otóż, jeżeli dobrze rozumiem, muszę jeden wężyk podłączyć do zasilania, a drugi do powrotu. Powrót w układzie common rail jest bezpośrednio do zbiornika paliwa, więc musiałbym znaleźć ten wężyk i podpiąć powrót do puszki z TEC2000, jednak co w takim wypadku z pompą niskiego ciśnienia ze zbiornika? Nie będzie ona cały czas pompowała paliwa do filtra? Lepszym rozwiązaniem będzie odpięcie jej od zasilania czy np. do filtra podpiąć wężyk i do jakiegoś baniaka odprowadzać to paliwo?
    AI: Czy masz dostęp do schematu układu paliwowego swojej Fabii lub jesteś w stanie dokładnie zidentyfikować przewody zasilający i powrotny przy filtrze paliwa?
    Nie mam.
    AI: Czy masz doświadczenie z odłączaniem pompy niskiego ciśnienia lub dostęp do narzędzi, które pozwolą to zrobić bezpiecznie, czy wolisz rozwiązania niewymagające jej odpinania?
    Wolę rozwiązanie niewymagające jej odpinania.
  • REKLAMA
  • #2 21528739
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21528811
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 789
    >>21528615
    Chyba najprościej na rezerwie wlać to do zbiornika.
    Albo wlać bezpośrednio do filtra.
    Bez ciśnienia z pompy w zbiorniku może nawet nie odpalić.

Najlepiej dba się o układ paliwowy wymieniając filtr paliwa razem z olejem co 10kkm.
    I nie wierzyć w dodatki czy oleje longlife.
REKLAMA