logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HUAWEI P9 (EVA-L09) Otwarcie wiadomości zastrzeżonych od operatora ucegla telefon

damian131004 27 Kwi 2025 14:10 270 6
  • #1 21532313
    damian131004
    Poziom 3  
    Witam, mam telefon HUAWEI P9. Niedawno kupiłem to na Vinted za stówkę jako działający.
    Wiadomo, bateria zmęczona trochę, ale działa i trzyma. Dzisiaj, siedząc przy śniadaniu, otworzyłem w końcu te magiczne 2 zastrzeżone wiadomości od operatora. Pojawiło się okno z nimi i wyskoczyło kolejne o zezwoleniu na dostęp do kontaktów. Dałem zezwól i... Taki ch** - telefon nawet się nie wyłączył, a gwałtownie zgasł i nie wstaje. Ewentualnie wstaje na 1–2 sekundy, a czasem na 5–6 sekund. Te 3 przypadki występują losowo.
    Otworzyłem telefon i profilaktyka - napięcie - 3,8 V na ogniwie, zwarć brak, opór 0,0 Ω.
    Mimo wszystko jednak widzę, że sprzedawca nie napisał, że telefon był już otwierany. Plomba od taśmy prowadzącej na dół telefonu już przebita (na zdjęciu zdemontowana), aparat lekko zakurzony, a i jego pokrywa zaśniedziała.
    Nie wiem, jak się z tym obejść, podejrzewam, że bateria klękła po prawie dekadzie udręki, ale chciałbym dowiedzieć się jednak, co można jeszcze zrobić, sprawdzić.
    Oczywiście dla bezpieczeństwa po odpakowaniu telefonu zrobiłem profilaktyczny hebel HUAWEI P9 (EVA-L09) Otwarcie wiadomości zastrzeżonych od operatora ucegla telefon20250427_1..456.jpg (14.8 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik..
    AI: Próbowałeś może wejść w tryb recovery albo fastboot? Jakieś reakcje na kombinacje przycisków (np. vol i power)?
    Nie jest to możliwe, telefon nie wstaje na tak długo, aby wejść.
    AI: Masz może pod ręką inną baterię do P9 albo zasilacz serwisowy, żeby sprawdzić, czy to faktycznie tylko aku padło, czy coś grubszego się uwaliło?
    Baterii nie mam, a zasilacza też, wstyd przyznać, się nie mam.
  • #2 21532338
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6567
    damian131004 napisał:
    Dzisiaj siedząc przy śniadaniu otworzyłem w końcu te magiczne 2 zastrzeżone wiadomości od operatora. Pojawiło się okno z nimi i wyskoczyło kolejne o zezwoleniu na dostęp do kontaktów. Dałem zlezwól i... Taki ch** - telefon nawet się nie wyłączył, a gwałtownie zgasł i nie wstaje.

Ciekawość to pierwszy stopień do... piekła. Bateria 9 lat więc może to przypadek, że akurat padła. Bateria do kupienia.

Zrzut ekranu z oferty sprzedaży oryginalnej baterii Huawei HB366481ECW do modeli P20 Lite, Honor 8, P9 i P10 Lite. Bateria litowo-jonowa Huawei z oznaczeniami i ostrzeżeniami na etykiecie. Tabela z danymi technicznymi akumulatora litowo-polimerowego o napięciu 3,82 V i pojemności 2,9 Ah.
    Widok strony internetowej prezentującej akumulator do smartfona Huawei o pojemności 3000mAh, model HB366481ECW. Bateria litowo-polimerowa Cameron Sino model CS-HUP910SL o pojemności 2900 mAh z ostrzeżeniami dotyczącymi bezpieczeństwa. Tabela z danymi technicznymi baterii litowo-polimerowej o napięciu 3,82 V, pojemności 3 Ah i wymiarach 63x78,7x3,8 mm.
    Zdjęcie baterii HB366481ECW-11 AKKU HUAWEI na stronie sklepu internetowego z opisem technicznym i ceną. Dwie baterie litowo-jonowe Huawei leżące obok siebie na białym tle; jedna z przodu z oznaczeniami, druga odwrócona tyłem. Tabela z danymi technicznymi akumulatora GSM typu Li-Poly o napięciu 3,82 V i pojemności 2,9 Ah.
    Zasilacz (ładowarka)
    Lista kompatybilnych modeli Huawei i ładowarka USB 3.1-C do smartfona. Czarny kabel z końcówką USB typu C na białym tle.
  • #3 21532879
    damian131004
    Poziom 3  
    Bateria baterią, zamówiłem już, ale co jest ciekawsze – po całym dniu podszedłem do biurka i tak sobie próbowałem go włączyć, bo może coś. Włączył się, ale w trybie EMUI eRECOVERY. Była opcja pobrania jakiejś poprzedniej wersji, jakby kopii zapasowej przez internet, to kliknąłem i... Lipa, wyskakuje błąd, że nie udało się. 3 próby, zdenerwowałem się i dałem reboot i skoro wstaje już, to hebel. No i na tyle, bo gnojek znów nie chce stabilnie się uruchomić.
    Mam wrażenie, że to właśnie te ustawienia nieszczęsne namieszały.
  • #4 21533136
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2083
    Ustawienia od operatora nie powodują takich objawów jak piszesz, na początek podstaw nową baterię.
  • #5 21533235
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6567
    tino2003 napisał:
    Ustawienia od operatora nie powodują takich objawów jak piszesz

Nie ma pewności, że to było od operatora.
  • #6 21533265
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2083
    DiZMar napisał:

Od kogo by nie były to nie spowoduje otwarcie wiadomości usterek o jakich pisze autor.

Gdyby istniała metoda natychmiastowego uszkodzenia telefonu myślę, że byłoby o niej słychać.
  • #7 21533362
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 219
    Nagłe wyłączanie to wina zużytej baterii. Telefon włącza się teraz do erecovery z jej winy. Nic nie ruszaj tylko poczekaj na nową baterię. Po jej zainstalowaniu telefon normalnie wstanie.

Dodano po 1 [minuty]:

tino2003 napisał:
    DiZMar napisał:

Od kogo by nie były to nie spowoduje otwarcie wiadomości usterek o jakich pisze autor.

Gdyby istniała metoda natychmiastowego uszkodzenia telefonu myślę, że byłoby o niej słychać.

Kiedyś chyba na Samsunga wysyłali specjalnie spreparowane tapety o zbyt dużej rozdzielczości chyba które powodowały wysypanie się systemu.

Podsumowanie tematu

✨ Telefon HUAWEI P9 (EVA-L09) po otwarciu zastrzeżonych wiadomości od operatora nagle się wyłącza i nie uruchamia stabilnie, włączając się losowo na kilka sekund. Pomiar napięcia baterii wskazuje 3,8 V, brak zwarć i zerowy opór, jednak bateria jest oryginalna i ma około 9 lat, co sugeruje jej zużycie jako główną przyczynę problemów. Po wymianie baterii problem powinien zostać rozwiązany. Telefon uruchamia się czasowo w trybie EMUI eRECOVERY, gdzie próba przywrócenia systemu przez internet kończy się błędem. Ustawienia operatora i otwarcie wiadomości zastrzeżonych nie powodują uszkodzenia sprzętu. Nagłe wyłączanie i niestabilne uruchamianie to typowe objawy zużytej baterii. Zaleca się wymianę baterii i ponowne uruchomienie urządzenia bez dalszych ingerencji. W przeszłości znane były przypadki awarii systemu spowodowane przez specjalnie spreparowane tapety, jednak nie dotyczy to obecnego przypadku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA