logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa prostownika do wzmacniacza m. cz.

webmat 16 Gru 2005 18:13 1806 11
REKLAMA
  • #1 2089505
    webmat
    Poziom 10  
    hej.
    mam kolejne pytanie na poziomie 'amator' :)

otóż jak mam wykonać dwa elementy z tego schematu (załącznik) .konkretnie dwa obrócone pod kątem kwadraty z symbolami +,-,~,~?? są to prostowniki zbudowane z diód, prawda? tylko jakie to diody i jak nalezy je połączyć??

Przy okazji jak byście widzieli jakieś błędy w prowadzeniu masy(czerwone linie) to dajcie mi znać. Z góry dzięki.Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Budowa prostownika do wzmacniacza m. cz. baron_masa.GIF (44.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2089552
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Możesz dać w prostowniku 1N4007 (1A/100V) albo gotowy mostek o takich parametrach.
  • #3 2089578
    METALOWIEC
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Witam.
    Na prowadzeniu masy nie bardzo sie znam, ale podaje schemacik mostka, ktory na schemacie zaznaczony jest tym "obroconem pod katem kwadratem" :D Co do diod to mysle ze w zypelnosci wystarcza 1N4007.
    Pozdrawiam
    Jarek
    Załączniki:
    • Budowa prostownika do wzmacniacza m. cz. mostek.GIF (1.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2089587
    METALOWIEC
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    O kolega mnie wyprzedzil hehe.
    Pi-Vo napisał:
    Możesz dać w prostowniku 1N4007 (1A/100V) albo gotowy mostek o takich parametrach.

Czy one nie sa czasem do 1000V??
  • REKLAMA
  • #5 2089615
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Ocena: 66
    1n4007 - 1000V - słuszna uwaga
  • #6 2089769
    Tadeusz86
    Poziom 11  
    Witam. Mam pytanie, czy stosując we wzmacniaczu lampowym gotowy prostownik należy stosować przy nim radiator? Czy wytrzyma bez?
  • #7 2090025
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Ocena: 66
    Ten prostownik to do żarzenia? Jeżeli tak to raczej jest potrzebny malutki radiator.
  • REKLAMA
  • #8 2090281
    Tadeusz86
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź. Prostownik ma być do zasilania anodowego, czyli mam rozumieć że radiator nie jest konieczny?
  • #9 2090487
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    Tadeusz86 napisał:
    Dzięki za odpowiedź. Prostownik ma być do zasilania anodowego, czyli mam rozumieć że radiator nie jest konieczny?

Nie jest. Przy tych maksymalnie kilkuset miliamperach diody nawet się ciepłe nie zrobią. Co innego przy żarzeniu, gdzie prądy mogą i do dziesięciu amperów dochodzić.
  • #10 2091084
    Macylapka
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Pamietajcie. Prowadzenie zasilaniea jak i masy jest bardzo wazne. Wpływa to na końcowe brzmienie wzmacniacza. Zasilanie prowadzcie w ten sposub ze pierwsze odczepy zasilania mają isc do tego układu który pobiera najwiecej pądu a nastepnie do tego który pobiera najmniej. Poniewaz płynacy prąd przez przewody powoduje spadki napiecia a co za tym idzie efekt pływajacej masy. A nastepnie w głosniku mamy duze szumy.
  • #11 2091344
    webmat
    Poziom 10  
    w takim razie kupie gotowy mostek prostowniczy, tylko powiedzcie jaki...
    chodzi mi o symbole :-P
  • #12 2091594
    Macylapka
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Mostek na wzmacniacz wystarczy ze kupisz 2 - 3 A a do zarzenia weż sobie 5A zeby sie nie grzał za bardzo wszystkie mostki produkowane teraz sa w przewidziane na napiecie 1000 V. I nadodatek masz do wyboru krzesełkowy lub rzędowy... Jak kto lubi.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostownika do wzmacniacza m.cz., w szczególności interpretacji symboli na schemacie przedstawiających mostek prostowniczy z diodami. Zalecane są diody 1N4007 o parametrach 1A/1000V lub gotowe mostki prostownicze o prądzie 2-3A do zasilania anodowego oraz 5A do żarzenia, aby uniknąć nadmiernego nagrzewania. W przypadku prostownika anodowego radiator nie jest konieczny ze względu na niskie prądy (kilkaset mA), natomiast przy prostownikach do żarzenia, gdzie prądy mogą sięgać do 10A, radiator jest wskazany. Podkreślono również znaczenie prawidłowego prowadzenia masy i zasilania, aby uniknąć spadków napięcia i szumów w głośniku. Zasilanie powinno być prowadzone tak, aby najpierw zasilać układy o największym poborze prądu, a następnie te o mniejszym, co minimalizuje efekt pływającej masy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA