logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Centrala DSC PC1616 – brak zasilania, nie działa

mad3l 30 Kwi 2025 21:29 390 8
  • #1 21535676
    mad3l
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam forumowiczów,
    mam problem z centralą DSC PC1616, dotychczas wszystko chodziło normalnie (ok. 9 lat), aż nagle wszystko zgasło.
    Są dwie klawiatury, przy wejściu i na piętrze, i ok. 8 śmich czujek (wszystko na nie starej skrętce bez ekranu).
    Nic się nie podświetla i wygląda, jakby centrala padła.
    Zasilanie na trafo jest 16 V AC, akumulator też trzyma napięcie.
    Odłączałem oba zasilania, ale bez efektów.
    Na pierwszy rzut nie widzę żadnego bezpiecznika SMD na płycie.
    Czy ktoś może mnie pokierować, gdzie zacząć?

Płyta główna centrali alarmowej DSC PC1616 z przewodami podłączonymi do listwy zaciskowej w metalowej obudowie. )
  • Pomocny post
    #2 21535713
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 222
    Miernik i na początek diody SMD, ale generalnie odłącz wszystko od aux +/-, może masz zwarcie gdzieś na akcesoriach.
  • Pomocny post
    #3 21535735
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 256
    A ta metalowa "blaszka" przy diodach SMD zaraz przy listwie montażowej z lewej strony
    to nie będzie czasem bezpiecznik? Słabo to na tej fotce widać.

Coś w typie RF0314-000 czyli SMDC bezpiecznik polimerowy (zobacz w TME) chociaż zapewne innej wartości.
  • Pomocny post
    #4 21535778
    Okraj1
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    mad3l napisał:

Na pierwszy rzut oka nie widzę żadnego bezpiecznika SMD na płycie.

Płytka drukowana alarmu, na której widoczne są złącza śrubowe, kondensatory i elementy SMD.
    Nie ma, bo prawdopodobnie odpadł. Na zdjęciu, pod diodami SMD, nad złączem akumulatora (nieco w lewo).
  • Pomocny post
    #5 21535886
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 222
    Albo dławik, albo bezpiecznik PTC. Odłącz wszystko i daj tam rezystor jakiejś małej rezystancji 1–10 Ω i dużej mocy, np. 5 W, i zobacz, co się będzie działo. Oczywiście próbę wykonaj na gołej centrali, bez podłączonego AUX i sygnalizatorów. Element, jak się odlutował, to powinien gdzieś leżeć w tej skrzynce od centrali.
  • #6 21536060
    mad3l
    Poziom 11  
    Okraj1 napisał:
    Płyta z twojego zdjęcia się nieco różni. Cała lewa góra inna. Ale dzięki.

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

DJ_KLIMA napisał:
    Miernik i na początek diody SMD, ale generalnie odłącz wszystko od aux +/-, może masz zwarcie gdzieś na akcesoriach.

Zgadza się mam zwarcie na Aux.
    Odpiąłem czujkę ze zwarciem i centrala ruszyła.
    Teraz mam pytanie co może być powodem zwarcia pomiędzy Aux+ a COM ?

Zbliżenie na podłączenie przewodów do centrali alarmowej z widocznym oznaczeniem AUX+ i COM.
    Zbliżenie na płytę główną centrali alarmowej z widocznymi przewodami podłączonymi do zacisków Z1–Z6 oraz COM.
    Wnętrze czujki alarmowej z widocznymi przewodami, rezystorami i złączami śrubowymi marki Texecom.

Ten wypięty czerwony (AUX+) oraz wypięty biały COM (pomiędzy Z3, Z4) idą do czujki ze zdjęcia w sypialni...
    Rezystory mają po 5,8 Ohma.
    Pomysły ? czy śmietnik ?
  • Pomocny post
    #7 21536181
    juan cabrillo
    Poziom 27  
    Ocena: 241
    A zwarcie masz między linią zasilającą, czy comem z czujki?
    mad3l napisał:
    co może być powodem zwarcia pomiędzy Aux+ a COM ?
    Nie wbijałeś gwoździa w ścianę? Czy jak odepniesz wszystkie kable z czujki na uszkodzonym obwodzie, to nadal jest zwarcie?
    mad3l napisał:
    Rezystory mają po 5,8 Ohma
    kilooma...
  • #8 21536200
    mad3l
    Poziom 11  
    juan cabrillo napisał:
    A zwarcie masz między linią zasilającą, czy comem z czujki?

Tak, zwarcie jest na czujce Z4 pomiędzy Aux a Com (od strony czujki)...
    EDIT. Ciekawa sprawa, mam zwarcie na żyłach.
    Już nawet wiem jak. Montowałem przedwczoraj listwy przypodłogowe. Musiałem przebić skrętkę...
    Zaraz zamienię żyły, ale temat uważam za zamknięty.
    Dziękuję i przepraszam za stratę Waszego czasu, koledzy.
  • #9 21536255
    mad3l
    Poziom 11  
    Usunięcie zwarcia na przebitej (wkrętem) skrętce i naprawa skrętki pomogły.
    Usterka usunięta, centrala działa.
    Podziękowania dla zaangażowanych.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Centrala alarmowa DSC PC1616 przestała działać po około 9 latach użytkowania, brakowało zasilania i podświetlenia na klawiaturach oraz czujkach. Zasilanie transformatora (16 V AC) i akumulatora było prawidłowe. Po odłączeniu zasilania i akcesoriów problem nie ustępował. Wskazano na możliwość uszkodzenia bezpiecznika SMD lub dławika/bezpiecznika PTC na płycie, który mógł się odlutować i spowodować zwarcie. Po odłączeniu wszystkich urządzeń zewnętrznych i pomiarach okazało się, że zwarcie występuje na linii AUX+ względem COM, a przyczyną była uszkodzona skrętka, przebita podczas montażu listew przypodłogowych. Po usunięciu zwarcia i naprawie przewodów centrala wznowiła normalną pracę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA